Tevfik Özlü Açiklamasi 'Türkiye'de Yilda 15 Bin Kisi, Baskasinin Dumanindan Ölüyor'

Tevfik Özlü Açiklamasi 'Türkiye'de Yilda 15 Bin Kisi, Baskasinin Dumanindan Ölüyor'

Sigaranin Türkiye’de yol açtigi ölüm oranlari hakkinda istatistikler paylasan Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Ülkemizde her yil aktif tütün içimine bagli 100 bin, pasif içime bagli ise 15 bin ölüm yasaniyor. Tütüne bagli ölümler trafik kazalari, yanginlar, cinayetler, AIDS, alkol, uyusturucu ve intiharlara bagli ölümlerin toplamindan fazladir” dedi.

Trabzon Il Milli Egitim Müdürlügü ile Trabzon Yesilay Subesi’nin Trabzon Merkez Fen Lisesi’nde düzenledigi organizasyonda Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, ‘Sigaranin Zararlari’ hakkinda bir söylesi gerçeklestirdi.

“Ölümlerin yüzde 23’ü tütün nedeniyle oluyor”

Etkinlikte sigaranin sagliga zararlari ve sigara kullanimina bagli ölüm oranlari hakkinda bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Her 6 saniyede bir kisi sigara içtigi için ölüyor. Türkiye’de 15 yas üzeri 16 milyon kisi tütün kullaniyor ve ölümlerin yüzde 23’ü tütüne bagli. Türk erkeklerinin yüzde 31’i, kadinlarinin ise yüzde 10’undan fazlasi tütün yüzünden hayatini kaybediyor. Ülkemizde her yil aktif içime bagli 100 bin, pasif içime bagli 15 bin ölüm yasaniyor. Tütüne bagli ölümler trafik kazalari, yanginlar, cinayetler, AIDS, alkol, uyusturucu ve intiharlara bagli ölümlerin toplamindan fazladir” diye konustu.



“Sigara içen kadinlarda KOAH gelisimi 40 kat fazla”

Ayni yogunlukta sigaraya maruz kalan kadinlarda akciger kanseri gelisme riskinin erkeklere göre daha fazla olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, “Sigara içen kadinlarda, içmeyenlere kiyasla KOAH gelisimi 40 kat fazla” açiklamasinda bulundu. Prof. Dr. Özlü, sigarayi birakmak isteyen kisilere su önerilerde bulundu: “Kararli olun, özgüveninizi yüksek tutun, birakma nedenlerinizi iyi bilin ve sik hatirlayin, sigarali çevrelerden uzak durun, sigarayi hatirlatacak esyalari ortadan kaldirin, çay-kahve aliskanliginizi kontrol edin, mesguliyet ve hobi edinin, spor ve egzersiz yapin, diyet yapin, bol sivi alin, sigaraya ayirdiginiz parayla kendinizi ödüllendirin, jer sey bir taneyle baslar, unutmayin.”

Organizasyon sonrasi Il Milli Egitim Müdürü Hasan Uygun ve Trabzon Yesilay Sube Baskani Av. Isil Demir Güner katilimlarindan dolayi Prof. Dr. Tevfik Özlü’ ye plaket takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile