Tezgahlar 'Trabzon Fanilası' İçin Çalışıyor

Pamuk iplik kullanılarak dokunduğu için yazın serin, kışın ise sıcak tutma özelliğine sahip 'Trabzon fanilası'na yöre halkının yanı sıra turistler de ilgi gösteriyor Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Karabina: 'Yöre halkı, doğal iplikten örüldüğü için Trabzon fanilasına ilgi gösteriyor. Fanilalar hem çeyizlere konuluyor hem de günlük kullanım için tercih ediliyor'

DUYGU AVUNDUK - Trabzon'da geçmiş yıllarda çok sayıda evde bulunan tahta tezgahlarda dokunan kumaştan hazırlanan 'Trabzon fanilası'nın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çalışma yapılıyor.

Pamuk iplik kullanılarak dokunduğu için yazın serin, kışın ise sıcak tutma özelliğine sahip 'Trabzon fanilası'na yöre halkının yanı sıra turistler de ilgi gösteriyor.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tezgah dokumacılığının yörede geçmiş yıllarda yaygın olduğunu söyledi.

Doğal iplikten dokunan kumaştan hazırlanan önemli ürünlerden birinin de fanila olduğunu belirten Karabina, yüzde yüz pamuk ipliğinden dokunan Trabzon fanilasının dört mevsim kullanılabildiğini aktardı.

Karabina, çeşitli kaynaklarda yöre kadınlarının Osmanlı askerleri için dokuma kumaştan fanila hazırladığı bilgisinin yer aldığını vurgulayarak, bu ürünü yaşatmak için kurum olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Enstitüde talep doğrultusunda çeşitli beceri kursları organize edildiğini anlatan Karabina, kurslarda özellikle yöre sanatlarının yaşatılmasına önem verdiklerini ifade etti.

Karabina, Trabzon fanilasının hazırlanmasında kullanılan ipliği İstanbul'dan temin ettiklerini aktararak, şöyle devam etti:

'Organik olması ve eskiyi hatırlatması nedeniyle Trabzon fanilası ayrı bir önem taşıyor. Yöre halkı, doğal iplikten örüldüğü için Trabzon fanilasına ilgi gösteriyor. Fanila hem çeyizlere konuluyor hem de günlük kullanım için tercih ediliyor. Bir şekilde Trabzon fanilasının özelliğini duyan vatandaşlarımız enstitümüze gelerek hem ürünün hazırlanışını görüyor hem de arzu ederse satın alabiliyor.'

- 'Trabzon fanilasına kendilerine özgü yorum katıyorlar'

İşkur iş birliğinde düzenlenen kursa katılanların, kadınlar için hazırlanan fanilaların dantel kısımlarını ördüğünü dile getiren Karabina, bu bölümlerin daha sonra atölyede tezgahta dokunan kumaşla birleştirildiğini söyledi.

Karabina, kursa katılanların el sanatı öğrenme fırsatı yakaladığına dikkati çekerek, isteyenlerin daha sonra fanila dokuyup satarak gelir elde edebileceklerini belirtti.

Enstitülerin birçok görevi bulunduğunu ifade eden Karabina, bunlardan birinin yöre ürünlerinin yaşatılması, diğerinin de üretime katkı sağlamak olduğunu aktardı.

Karabina, kurum olarak bu iki görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, Trabzon fanilasının üretiminde yerel sanayicilere destek için yeni kurslar açabileceklerini de vurguladı.

Usta öğreticilerin Trabzon fanilasına kendilerine özgü yorumlar kattığını anlatan Karabina, aynı kumaştan çeşitli dış giyim ürünleri de hazırlandığını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile