'TFD 32. Uluslararası Fizik Kongresi' Başladı

Türk Fizik Derneği Başkanı Akkuş: 'Ekonomik ve teknolojik gelişimini temel bilimler ekseninde inşa eden toplumların refah toplumu olduğu, insani gelişim endeksinde üst sıralarda bulunduğu bilinen bir gerçektir'.

Türk Fizik Derneği (TFD) Başkanı Baki Akkuş, 'Ekonomik ve teknolojik gelişimini temel bilimler ekseninde inşa eden toplumların refah toplumu olduğu, insani gelişim endeksinde üst sıralarda bulunduğu bilinen bir gerçektir.' dedi.

TFD 32. Uluslararası Fizik Kongresi, Muğla'nın Bodrum ilçesinde başladı. Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongreye, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Akkuş, açılışta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve terörle mücadelede şehit düşenler ile bugün hayatta olmayan bilim insanlarını saygıyla andıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü kazanmasına değinen Akkuş, 'Temel bilimlere dayanan, ekonomik ve teknolojik gelişimini temel bilimler ekseninde inşa eden toplumların refah toplumu olduğu, insani gelişim endeksinde üst sıralarda bulunduğu bilinen bir gerçektir.' diye konuştu.

Akkuş, Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde kurulacak Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi ile ilgili şunları söyledi:

'Ülkemiz elbette günümüzün jenerik teknolojilerinden olan nükleer teknolojiye geçmelidir. Bunu yaparken, nükleer teknolojinin enerji üretiminde kullanımının yanı sıra medikal ve endüstriyel uygulamalarının hem diğer teknolojileri geliştireceği hem de makro ekonominin önemli lokomotiflerinden biri olduğu gerçeğini göz ardı etmemelidir. Hızlandırıcı teknolojisine dayalı toryumlu nükleer reaktörler, ülkemizin en önemli problemi olan enerji sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırmaya adaydır. Bu gerçekten hareketle Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi kapsamında, hızlandırıcı sürümlü sistem uygulamalarını da mümkün kılacak bir proton hızlandırıcısı ve nötron tesisinin tasarımı tamamlanmıştır. Ayrıca uluslararası iş birliğiyle yürütülen ITER Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile hızlandırıcıya ve füzyona dayalı nükleer enerji üretiminin de hayata geçirilmekte olduğu bilinmektedir.'

- 'Devletin destekleyici rolü ön plana çıkıyor'

Son yıllarda milli savunma konusunda önemli yol alındığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Akkuş, 'Savunma sanayisinde en gelişmiş ülkeler, temel bilimler konusunda da en gelişmiş ülkelerdir.' ifadesini kullandı.

Temel bilimlerde yetkinliğe ulaşılamaması durumunda savunma sanayisindeki gelişimin kesintiye uğrayacağını anlatan Akkuş, şunları kaydetti:

'Temel bilimlere önem vermemiz için bir başka önemli gerekçe de budur. Bu anlamda 2015'te gerçekleşen CERN'e ortak üyelikle birlikte Türk firmalarının CERN ihalelerine katılım hakkı elde etmesi, yüksek teknolojiye dayalı üretim yeteneğimizin artması açısından kritik öneme sahiptir. Burada devletin yönlendirici ve destekleyici rolü ön plana çıkmaktadır. Bu çerçevede şirketlerin özendirilmesi ve teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır.'

Kongre, 9 Eylül'de sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile