TFF Başkanı Balcı, Ekmek Konusunda Herkesi Duyarlı Olmaya Çağırdı

TFF Başkanı Balcı, Ekmek Konusunda Herkesi Duyarlı Olmaya Çağırdı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte ki “Ota” maddesi ile gerçeği yansıtmayan haberlerin yayınlandığını belirterek, “Her zaman yüksek hassasiyetimiz olan ekmeğimizin böyle akla hayale gelmeyen kafa karıştırıcı oyunlarla gündem yapılması hem bizleri, hem esnafımızı üzmektedir” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, yüksek lisans öğrencisinin ödevine konu olan ekmekteki “Ota” maddesiyle ilgili açıklama yaptı. Çukurova Üniversitesi’nden bir yüksek lisans öğrencisinin tez ödevi araştırmasında dikkat çeken “Ota” maddesi ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberler yayınlandığını kaydeden Balcı, “Her zaman yüksek hassasiyetimiz olan ekmeğimizin böyle akla hayale gelmeyen kafa karıştırıcı oyunlarla gündem yapılması hem bizleri, hem esnafımızı üzmektedir. Öğrencinin söz konusu dersinde Adana’da alınan 50 ekmek numunesinin sadece 4’ünde Ota olarak tanımlanan (Okratoksin A) yani küf toksini maddesine rastlanıldığı belirtilmiş ancak, miktarı konusunda kesin ifade kullanılmamıştır. Böylelikle hem esnafımız zan altında bırakılmış, hem de tüketicimizin zihni bulandırılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

Bu maddenin diğer gıdalarda, mısır, arpa, buğday ve yulafta Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’ne göre belirlendiğine dikkat çeken Balcı, “Tahıldan elde edilen tüm gıdalarda bunun seviyesi kilogramda 3 mikrogram olarak belirlenmiştir. İşte bu yüksek lisans öğrencisinin bilinçsizce yaptığı bu araştırma ödevinde bu maddenin bulunduğu değil, miktarının ne olduğu belirtilmemiştir. Sözde bu ödevin doğruluğu da ayrı bir tartışma konusudur. Şimdi aciliyetle cevap bulmasını istediğimiz sorular ise şöyledir; örnekler hangi koşullarda alınmış ve saklanmıştır, hangi yöntemler kullanılmıştır? Analizleri yapan kişilerin uzmanlık dereceleri nedir? Kullanılan aletlerin kalibrasyonları yapılmış mıdır? Bu araştırmanın sonucu bilimsel olarak doğruluğunu teyit edecek bir kriter olan hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmış mıdır? TMO rakamlarına göre günde 91 milyon, yılda 33 milyar adet ekmek üretilen ülkemizde araştırmaya konu olan 50 ekmek numunesinin 4’ünde miktarı açıklanamayan düzeyde bahsi geçen maddenin genel baz alınarak kamuoyuna sunulması hangi amaca hizmettir” ifadelerini kullandı.

Temel gıda maddesi olan ekmek üzerinden yanıltıcı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışılmasının üzücü olduğunu belirten Balcı, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bilimsel verilerden uzak araştırmanın kamuoyuna aktarılması ise talihsizliktir. Ekmek konusunda bir kere daha herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Altını çizerek bir kez daha belirtiyoruz. Halkımızın sağlığı bizim için çok önemlidir. Kaliteli ve hijyenik ekmek üretimi vazgeçilmez ilkemizdir. Bilinmelidir ki Federasyonumuz, gerek kendi iç dinamiklerinde, gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koordinesinde denetimler periyodik olarak yapılmaktadır. Ekmeğimizin böyle malzeme yapılmasına ve esnafımızın zan altında bırakılmasına izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile