Pendik Green Park Otel'de iki gün sürecek sağlık eğitim programının açılışına UEFA 1.Asbaşkanı, TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, TFF Başkanvekilleri Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı ile Genel Sekreter Vekili Ali Parlak katılırken, TFF'nin Sağlık Ekiplerinin Yapılanmaları ve İşleyişleri Talimatı gereğince kulüplerde çalışan 700'ü aşkın doktor, fizyoterapist ve masör yer aldı.
İlk gün Dopingle Mücadele Kurulu, ikinci gün ise Sağlık Kurulu tarafından gerçekleştirilecek çalışmalarda, ''2011 yasaklı Listesi'', ''Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası'', ''Mobilizasyon ve Kas Enerjisi Teknikleri'', ''Sporda Kafa Travması'', "Futbolcularda Kasık Ağrısı'', ''Futbolcularda Bel Ağrısı'', ''Sporcu Beslenmesi'' ve ''Maç Sonrası Lenf'' konuları ele alınıyor.
Kursun ilk bölümünde gerçekleştirilen, ''Türk Sporunda Sağlık Yapılanması'' konulu oturumda konuşan UEFA Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, Türkiye'nin sporcu sağlığı konusunda önemli aşama kaydettiğini aktardı. Erzik, ''İşi uzmanına yaptırmak benim için çok önemli olmuştur. O dönem TFF Sağlık Kurulu'nu kurarak, Türk futboluna bilimselliği getirdik. Sağlık konusunda çok önemli adımlar attık o zaman. Bugünün standartları içerisinde belki aynı seviyede eğitim veremedik ama ilkleri başarma konusunda bu kurul çok ileri adımlar attı'' dedi.
Katılımcılara, yaptıkları görevin büyük önem taşıdığını söyleyen Şenes Erzik, ''Yaşanan sakatlıklar sonuçları etkiliyor. Şimdi ise hukuki sonuçlar doğuran durumlar ortaya çıkmaya başladı. Sakatlığın sadece tıbbi bir durum olmadığı da ortaya çıktı. Konunun önemini artık herkes anladı. FIFA'da sağlıkla ilgili en az 10 tane proje var. Yaptığınız görev çok önemli'' dedi.
ARIBOĞAN: GURUR DUYUYORUZ
Eğitim kursunun açılış konuşmasını yapan TFF 1. Başkanvekili Lutfi Arıboğan, yaptıkları çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini gururla gördüklerini kaydetti. Kulüplerde spor psikoloğu, beslenme uzmanı ve performans uzmanı bulundurulmasını talimatlarla mecburi hale getirdiklerini, bunun da futbola önemli gelişme sağladığını belirten Arıboğan, ''Uluslararası düzeyde de öncü çalışmalarımız takdir topluyor. UEFA'nın futbol doktorları oluşturma kararı öncesinde, biz çalışmalarımızı başlatmış olduk. Gurur duyuyoruz'' diye konuştu.
Başkanvekili Lutfi Arıboğan, ''Sağlık konusu, tesisleşme gibi, altyapı gibi, yakın zamana kadar ihmal edilen konulardan biri oldu. Maalesef spor yöneticiliği de ülkemizde sadece oyuncu transfer etmek olarak algılanmıştır. Sağlık personelinin değeri sakatlıklar artınca algılanıyor. Çok yol aldık. Artık sağlık ihmal edilen bir konu olmamalı. Sağlık konusu federasyon olarak önceliklerimizden biridir'' dedi. Lutfi Arıboğan ayrıca, 9 Şubat 2011'deki A Milli Takımın hazırlık maçı ile birlikte milli takım kadrosundaki oyunculara sağlık ve sözleşme açısından TFF olarak sigortalayacaklarını belirtti.
TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE OLDU
TFF Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Taşer ise konuşmasında, sağlık konusunda yeni bir aşamanın başladığına dikkati çekerek, ''Bu kursun ciddi bir önemi,kilometre taşı olma özelliği var. Bundan sonraki kurslarda hep güncel bilgileri yakalama, pratikteki sorunları giderme yönünde bilgi alışverişi olacaktır. TFF bünyesinde sağlık çalışanlarının bir veri tabanı olacak. Karşılıklı iletişim içinde olacağız. Ayrıca sınavlara ve kurslara katılma şartı gelecek sezondan itibaren mecburi hale gelecek'' dedi.
Taşer, sağlık programları konusunda Türkiye ile Polonya'nın örnek durumda bulunduğunu aktarırken, bu konuya yön verici durumda olduklarını, FIFA'nın da kendilerinin raporlarını çalışmalarında kullanmak üzere beklediğini anlattı.
TFF Doping Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgay Atasü de, 2,5 yıldır hiç tespit edilmemesine karşın, futbolda geride kalan haftalarda ortaya çıkan doping sonuçlarının kendilerini çok üzdüğünü aktararak, ''Hep beraber savaşmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.