Tgsd Başkanı Negrin: 'Başbakan Erdoğan, Pamuğa El Koyup 22 Milyar Dolarlık İş Yapan Sektörü Spekülatörlerden Kurtarmalı'

Pamuk fiyatlarındaki dalgalanmaların Türk hazır giyim sektörüne darbe vurduğunu belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, "Başbakan Erdoğan 1 milyon ton pamuk üretimine yol açıp, 22 milyar dolarlık iş yapan sektörü spekülatörlerden kurtarmalı" dedi

Pamuk fiyatlarındaki dalgalanmaların Türk hazır giyim sektörüne darbe vurduğunu belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, "Başbakan Erdoğan 1 milyon ton pamuk üretimine yol açıp, 22 milyar dolarlık iş yapan sektörü spekülatörlerden kurtarmalı" dedi.
TGSD Başkanı Cem Negrin yaptığı yazılı açıklamada, tekstil ve hazır giyim sektörünün 22 milyar doların üzerinde üretim hacmine sahip olduğunu belirterek, bu kadar önemli bir sektörün hammaddesi olan pamukta dışa bağımlı olmanın ellerini bağladığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın halen yaklaşık 400 bin ton olan pamuk rekoltesini 1 milyon tona taşıyacak adımları atmasını ve sektörü spekülatörlerin elinden kurtarmasını beklediklerini ifade eden Negrin, hükümetin pamuk ekim dönemli olan Mart
ayından önce harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sayın Başbakanımıza açık davette bulunuyoruz, lütfen gelin Türkiye'nin çıkarlarının tamamen aksine işleyen bu tabloya el koyun" dedi.
Negrin, son dönemde yaşanan iplik fiyatlarındaki dalgalanmalara değinerek, yaşanan olası spekülasyonlara karşı iplik üreticilerinin hazır giyim sektörü ile ortak hareket etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"İplik fiyatlarında bu güne kadar pek tanık olmadığımız oranlarda, spekülasyon kokan iniş-çıkışlar yaşadık. Tüm dünyada pamuğun kilosu 1,5 dolardan 3,5 dolara çıktı, ardından 2,5 dolarlara geriledi. Ancak bizde ise dünyaya paralel bir indirim bir yana, 3,5 doların da üzerine zam yapılması konuşuluyor.
Oysa bu sıkıntılı dönemde iplikçilerle hazır giyimcinin birbirine destek olması gerekiyor. Bu güne kadar beyaz altın olarak anılan pamuk yeterli ilgi ve desteği görmediği için üretim her geçen gün düştü. Rekolte 950 bin tonlardan 400 bin tonun adlına geriledi. Oysa Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1 milyon 300 bin tonlar seviyesinde. Çiftçimizi zenginleştirecek, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak elimizin altındaki önemli bir avantajı altın tepsi içinde başka ülkelere sunduk. Dünyanın en kaliteli
pamuğunu üretirken bugün Yunanistan'dan dahi pamuk ithal eder pozisyondayız. Şimdi iç ve dış spekülatörlerin yarattığı dalgalarla boğuşuyoruz. Türkiye'de, tarladaki pamuktan raftaki ürüne kadar ortaya çıkan katma değerinin tamamını ülkeye bırakan bir ikinci sektör daha yoktur. Bu realite göz ardı edilemez. 2023'te 100 milyar dolar tekstil ve hazır giyim ihracatı hedefleniyorsa, pamuk stratejik ürün kabul edilip, üretim rekoltesinin en kısa sürede 1 milyon tona çıkarılması gerekiyor."
Cem Negrin, son olarak Hindistan'ın 45 gün süresince iplik ihracatını durdurduğunu vurgulayarak, "Türk hazır giyim sektörünün iplik fiyatlarında sürdürülen spekülasyonları kaldıracak gücü kalmadı. Bu nedenle iplik üreticilerimizin hazır giyim sektörünün yanında durarak olası spekülasyonları absorbe etmesini bekliyoruz" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile