Cem Negrin yaptığı yazılı açıklamada hazır giyimin 1,18 milyar dolar ihracat ile ağustos ayında ilk sıraya çıktığına işaret ederken, kur ve üretim maliyetlerinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen aylık ortalama 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.
İhracat verilerinin hazır giyimin ekonomi içindeki önemini ve kapasitesini de bir kez daha teyit ettiğini vurgulayan Negrin, "İhracat performansının gelişmiş ülkeler ile özellikle Avrupa ekonomilerinde durgunluk ve ikinci dip tartışmalarının yaşandığı Ağustos ayında da sürmesi ayrıca dikkate değer." ifadelerini kullandı.
İHRACAT HIZIMIZ DÜŞTÜ, BİZ LİDER OLDUK
TGSD Başkanı Negrin, açıklamasında ihracat performansı ile sektörün karlılığı arasında ilişkinin giderek zayıfladığını kaydederken, şu görüşlere yer verdi:
"Hazır giyimin ihracat liderliğinde, önceki yıllarda elde edilen karlarla satın alınan yeni teknoloji makinelerin önemli payı var. Şu anki karsızlığın devam etmesi durumunda yeni yatırım yapılamayacağından ileri yıllarda teknolojide de geri kalacağız. Öte yandan ağustos ayında yeni asgari ücret uygulaması ile işçilik ücretleri arttı. Pamuk fiyatları zirveye ulaştı. Buna karşın döviz kurları yeniden gerilemeye başladı. Euro, dolar karşısında değer kaybetti. Bu koşular sektörde maliyetleri artırdı. Kurdaki düşüş ile sektörde karlılık daha da geriledi. Pazar kaybetmemek için zararına ihracat yapar hale geldik. Bu çerçevede hazır giyim ihracatının artış performansını sürdürme olanağı her geçen gün daralıyor. Nitekim aylar itibari ile ihracat artış oranlarının zayıfladığını görüyoruz. Ağustos ayındaki sektör birinciliğine rağmen ihracatın geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 6.6 artması son derece önemli bir gösterge."
YENİ ENSTRÜMANLAR KULLANILMALI
Negrin, Çin'deki üretim maliyetlerinde yaşanan artışa paralel olarak Avrupalı siparişlerin Türkiye'ye kaydığı bir dönemde hazır giyim sektörünün maliyetler ve döviz kurlarında karşılaştığı sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Yaşanan sıkıntıların giderilmesi halinde sektörün ihracat performansının çok daha kuvvetli hale gelebileceğinin altını çizen Başkan Cem Negrin, "Biz kur rejiminin değiştirilmesini talep etmiyoruz. Ancak mevcut kur rejimi ve serbest piyasa ekonomisi içerisinde ihracatı destekleyecek çok sayıda mekanizma ve enstrüman harekete geçirilebilir. Biz bu enstrümanların tartışılmasını istiyoruz. Sektörümüz her zaman değerini ve varlığını sürdürecek. En çok ihracat, en çok istihdam bizde. Talep ve önerilerimiz dikkate alınırsa yaratılacak rüzgar ile 2023'te de sektörümüzün liderliğini sürdürürüz. Bugün ise ihracattaki sektör birinciliğini buruk bir sevinç içinde kutlarken geleceğe dönük kaygılarımız devam ediyor." dedi.