TGSD Müsterek Baskani Dikmen Açiklamasi 'Hazir Giyim Markalarinin Büyük Kismi 2019'Daki Satis Düzeylerine Ulasti'

'1 Temmuz'da tüm kisitlamalarin kaldirilmasi ve turist sayisindaki artisa paralel olarak iç pazarda satislarin daha da canlanacagini tahmin ediyoruz'.

Türkiye Giyim Sanayicileri Dernegi (TGSD) Müsterek Baskani Sanem Dikmen, hazir giyim markalarinin büyük kisminin 2019'daki satis düzeylerine ulastigini belirterek, "1 Temmuz'da tüm kisitlamalarin kaldirilmasi ve turist sayisindaki artisa paralel olarak iç pazarda satislarin daha da canlanacagini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Dernekten yapilan açiklamaya göre, sanal platformda düzenlenen TGSD Talks'da bu kez e-ticaret, pazar yerleri ve markalasma konulari ele alindi.

TGSD'den yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Dikmen, 2021'in ilk 5 ayinda e-ticaret hacminin 2019'un ayni dönemine göre ikiye katlandigini belirtti.

2019'un ilk 5 ayinda yaklasik 72 milyar TL olan e-ticaretin bu yilin ayni döneminde 150 milyar TL'ye ulastigini belirten Dikmen, salgin döneminde büyük siçrama yapan online alisveris aliskanliklarinin salgin tamamen bitse bile devam edecegini ifade etti.

Dikmen, 2020'yi yüzde 3,1 ihracat kaybi ile kapatan hazir giyim sektörünün, 2021'e kismen daha iyi basladigini belirtti.

17 Mayis'taki normallesme adimlari ile iç pazarda önemli bir canlanma oldugunu belirten Dikmen, "2020'yi yüzde 40-50 ciro kaybi ile kapatan hazir giyim markalarinin büyük kismi 2019'daki satis düzeylerine ulastilar. 1 Temmuz'da tüm kisitlamalarin kaldirilmasi ve turist sayisindaki artisa paralel olarak iç pazarda satislarin daha da canlanacagini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Salginin damga vurdugu 2020'nin dünyada ve Türkiye'de e-ticaret için siçrama yili oldugunu belirten Dikmen, online satislardaki artis egiliminin bu yil da devam ettiginin altini çizdi.

Dikmen, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bankalararasi Kart Merkezi (BKM) verilerine göre ülkemizde 2019'da 190 milyar TL olan internetten kartli ödeme hacmi 2020'de yüzde 37 artisla 260 milyar TL'ye ulasti. E-ticaret hacmindeki artis 2021’de de devam ediyor. Ilk 5 aylara baktigimizda 2019’da 71,9 milyar TL olan internetten satislarin 2020’de 86,5, 2021’de ise 149,9 milyar TL’ye ulastigini görüyoruz. Bir baska ifade ile bu yilin ilk 5 ayinda internetten yapilan satislar 2019’un ayni dönemine göre yüzde 108 artti. Pandemi sürecinde büyük bir siçrama yapan online alisveris aliskanligi devam edecek. Abiye giysi ve takim elbise gibi bazi kiyafetler için magazaya gitme ve ürünü yerinde deneyimleme aliskanligi sürse bile diger kategorilerde online satisin payi artacak. Pazarda kalmak, rekabet gücünü korumak isteyen tüm firmalarin e-ticaret altyapilarini güçlendirmeleri ve bu alanda is birliklerini gelistirmeleri gerekiyor."

- "Tüketiciler yeni markalari denemeye hazir"

Mavi Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Yavuz ise tüketicilerin yeni markalari denemeye hazir oldugunu belirtti. Yavuz, "Bugün hiç bilinmeyen bir markanin e-ticareti dogru kurgulamasi halinde basarili olma sansi çok yüksek. Bu nedenle denemeye deger. Firmalar online satis konusunu 360 derece kurgulamali. Online satis çok daha seffaf olmayi gerektirdigi için toplam alisverisin kalitesinin de artirmasinda önemli rol oynuyor." degerlendirmesinde bulundu.

TGSD Baskan Yardimcisi Tanzer Gözek de TGSD üyelerinin Türkiye hazir giyim ihracatinin yüzde 80’ini gerçeklestirdigini belirtti. TGSD’nin her türlü ürün grubundan paydaslari bir araya getiren benzersiz bir ekositem oldugunu belirten Gözek, "Bilgi ve deneyim çok önemli. Alaninda uzman ve basarili isimlerin katilimiyla düzenledigimiz TGSD Talks toplantilari ile üyelerimiz arasinda farkindalik yaratmaya çalisiyoruz. E-ticareti hem globalde hem de Türkiye’de tekstil ve hazir giyim sektörü için bir katma deger yaratma yolu olarak görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Mavi Global E-ticaret Direktörü Baris Akyürek ise 2020’de Türkiye ve uluslararasi pazarlarda konsolide online satislarini yüzde 110 artirdiklarini belirterek, "Ayni yil Türkiye online satislarimiz ise yüzde 152 büyüdü. Kendi kanallarimizin yani sira çesitlenen ve büyüyen market place is birlikleri sayesinde online satislarin toplam satislarimizdaki payi yüzde 13’e yükseldi. Bu yilin ilk çeyreginde e-ticaret büyümesi globalde yüzde 185, Türkiye’de ise yüzde 258 oldu." bilgilerini verdi.

Trendyol Kidemli Kategori Müdürü Burcu Inan, moda, elektronik, mobilya, market-gida, anne-çocuk, kozmetik gibi birçok kategoride 40 milyon ürünü 30 milyondan fazla aktif müsteriyle bulusturduklarini belirtti. Inan, "Internet sitelerinin ziyaretçi trafigini analiz eden SimilarWeb’in dünyada en çok ziyaret edilene-ticaret ve alisveris siteleri listesinde Türkiye’den ilk 20’deki tek sirket olarak yer aliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Hepsiburada Fashion & Lifestyle Grup Direktörü Asli Özer ise 200 milyon ziyaretçiye 30’un üstünde kategoride, 50 milyonu askin ürün seçenegi sunduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Pandemi döneminde online alisveris yapan her 5 kisiden 4’ünün en çok tercih ettigi platform olduk. Yine pandemi döneminde müsterilerimizin memnuniyet orani yüzde 17 artti. Hepsiburada üzerinden satis yapan her üç isletmeden biri bizimle e-ticarete basladi. 19 binden fazla kadin girisimciye destek veriyoruz. Bünyemizde yer alan kadin girisimcilerin islerinin 98 kat büyümesine katki sunduk. Hepsiburada sayesinde toplamda 3,5 milyon kisiye istihdam saglaniyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile