Haftalık yayımlanan dergide, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kamerun ve Kongo'ya yaptığı son ziyaretlere değinilerek, Türkiye-Afrika ilişkileri ele alındı.
"Osmanlı rüyaları" başlıklı makalede, Cumhurbaşkanı Gül'ün Afrika ziyaretini beraberinde 140 Türk işadamıyla yaptığına dikkat çekilerek, Türkiye'nin Afrika ile yeni ticaret imkanları yakalamak istediği belirtildi.
Ekonomik krizin Avrupa'nın geri kalanı gibi Türkiye'yi de etkilediğini yazan Economist, "Türkiye'nin muhafazakar kesimlerinden gelen küçük ve orta ölçekli işletmeler, Anadolu kaplanları, Afrika'da iş fırsatlarını kovalıyor" ifadesine yer verdi.
Türkiye'nin bir gün Afrika'da siyasi nüfuz da elde etmek istediğini öne süren dergi, Türkiye'de 2005 yılının "Afrika Yılı" ilan edilmesinin, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği için yürütülen bir kampanya olduğu, biri dışında tüm Afrika ülkelerinin Türkiye'nin üyeliği için oy verdiği kaydedildi.
Dergi, Ankara'nın Afrika'da 12 büyükelçilik açtığını ya da açmayı planladığını ifade ederek, genç Afrikalı diplomatların da Ankara'da eğitim gördüğünü, Gül'ün son gezisinde de Türk üniversiteleri için burslar dağıtıldığını belirtti.
Ancak Economist, Türkiye'nin AB hedefinin bazen Afrika'daki arzularını gerçekleştirmeyi zorlaştırabileceğini yazdı ve buna örnek olarak, Ankara'nın Brüksel'den gelen itirazlar sonucu, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'e yapılan daveti geri çekmesini gösterdi.
"Türkiye'nin kur yaptığı diğer Afrika ülkelerindeki ihlaller ileride başka baş ağrılarına yol açabilir" ifadesi kullanılan makalede, Gül'ün "Burada bizim gibi çok insan var. Mesela Lübnanlılar" dediği belirtildi.
The Economist: Anadolu kaplanı Türkler, Afrika'da
İngiliz Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Afrika ziyaretine değinerek Türkiye'nin Afrika ile ticaret imkanlarını artırmayı ve bir gün siyasi nüfuz elde etmek istediğini yazdı.