Thyateira Kazısı’nda Önemli Buluntulara Rastlandı

Thyateira Kazısı’nda Önemli Buluntulara Rastlandı

Adnan Menderes Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Prof.Dr.Engin Akdeniz başkanlığında bir ekip tarafından Bakanlık Temsilcisi İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü Uzmanı Ali Ziyrek’in gözetiminde sürdürülen Thyateira kazılarında önemli sonuçlara ulaşıldı.


Konuyla ilgili bilgi veren Prof.Dr.Engin Akdeniz, 22 Temmuz’da başlayan 2013 yılı kazı sezonunda günümüz yürüme düzleminden yaklaşık 7,5 metre derinlikte İlk Tunç Çağı’ndan başlayıp Geç Antik Çağ’a kadar uzanan dönemlere ilişkin buluntulara rastlandığını anlattı. Prof.Engin, "Hastane Höyüğü ile Tepe Mezarlığı ören yerinde sürdürülen çalışmalarda M.Ö. 3200-3000 yılları arasından (İlk Tunç Çağı I) başlamak üzere sonraki dönemlere de tarihlenebilecek verilere höyüğün güneybatı kesimindeki L28 ve M28 açmalarında ulaşıldı. Buradaki kazılarda yangın tabakası içerisinde yoğun seramik parçalarının yanı sıra bir idol, çakmaktaşından bıçaklar ve ağırşaklar ele geçti. Hastane Höyüğü’nün merkezindeki F33 plankaresinde ise antik ve geç antik devire ilişkin verilere ulaşılmıştır. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Fethi Ahmet Yüksel başkanlığındaki Jeofizik çalışmalarının arkeoloji ekibi tarafından araziye uygulanması sonucunda ise Roma dönemine tarihlenen bir yapının kalıntıları açığa çıkarıldı” dedi.

Ekip üyesi Uzman Dr.Aydın Erön’ün verdiği bilgilere göre açığa çıkarılan yapı, genel olarak höyüğün bu bölümünün üzerinde İon düzeninde anıtsal bir yapının varlığını kanıtlar nitelikte. Bunlar arasında lotus çiçeği ile açık ve kapalı palmet motiflerinin yer aldığı sima parçaları, sütun parçaları, sütun başlığı parçaları dikkati çekiyor. Bu kalıntılardan sonra açmada atnalı formunda bir yapıya rastlandı. Doğu-batı doğrultulu yapının kuzey-güney yönündeki kısa kenarın batıya doğru devam ettiği saptandı. Olasılıkla yerel bir taş malzemeden oluşturulan zemin bloğunun üzerinde, mermerden stylobate ve toichobate bölümlerine yer verildiği görülüyor. Kısa kenarın 2.30 m. genişliğindeki stylobate bölümünün üzerinde yine aynı genişlikteki toichobate bloğu yer alıyor. Toplam 87 cm. yüksekliğindeki toichobate bölümünün stylobate ile birleştiği kısımda balık pulu motiflerine yer verilmiş durumda.

Çevre düzenlemesi çalışmalarının da yapıldığı kazı sahasından Tepe Mezarlığı ören yerinde yıpranan bilgilendirme panolarının değiştirilmesi ve turistlerin belirli bir düzen içerisinde dolaşmalarının sağlanması maksadıyla kazı başkanlığı tarafından İzmir Kültür Varlıkları’nı Koruma Kurulu’na yapılan başvuru kabul edilirken, yıl sonuna kadar söz konusu işlemlerinin bitirilmesi planlanıyor.

Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nadir Güven’e yardımlarından ötürü teşekkür eden Prof.Dr.Engin Akdeniz daha sonra kazı evinde kazıda çıkarılan buluntular, kazının bundan sonraki planlaması, Thyateira’nın arkeoloji bilimindeki yeri ve kazının internet sitesi olan thyateirakazisi.com hakkında konuklara bilgi verdi. Bilindiği üzere Thyateira Kazısı, 2011 yılında Akhisar Belediyesi ile Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokole dayanan başvurunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin ardından Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla 2011 yılından itibaren Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ve araştırma merkezlerinden arkeoloji, jeofizik, mimari, seramik, arkeozooloji, epigrafi, restorasyon, konservasyon, sanat tarihi ve antropoloji gibi farklı disiplinlerden oluşan uzmanların ve öğrencilerin katılımıyla devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile