Temeli 5 Ekim 2012 tarihinde, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılan, Orman Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından biri olan Türkiye'nin ilk ve tek Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi, 11 Aralık 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'da düzenlenen toplu açılış töreniyle hizmete girmişti.
Afyonkarahisar'da 45 bin metrekarelik alanda kurulan Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinde, tıbbi ve ıtri bitkilerin tanıtımının yanı sıra üretimi ve pazarlaması da yapılacak.
Merkezin faaliyete geçmesiyle, bu alanda hem tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirilecek hem de vatandaşlara bu bitkileri yetiştirme teknikleri öğretilecek.
Ormanlarda üretilen tıbbi ve ıtri bitkilerin yüzde 90'ı hammadde olarak ihraç ediliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak, daha fazla istihdam ve bu ürünlerden ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak amacıyla kurulan merkezde, bilimsel çalışmalar da yürütülecek.
İki aşamadan oluşacak üretimin ilk kısmında ise "kendi ürününü kendin üret" anlayışına göre hareket edilecek. Bu kapsamda, isteyen kişiler, kurulacak mini tesislerde tıbbi ve ıtri bitkisini kendisi yetiştirecek, distilasyonunu yapacak, kendi parfümünü, kolonyasını, kremini ve diğer kozmetik ürünleri kendisi üretecek.
İkinci aşamada ise ürünlerin seri üretim alanı olacak. Bu alanda, odun dışı orman ürünlerinin mamul ürüne dönüştürülmesi sağlanacak.
Merkezde, yöreye uygun kekik, adaçayı, ıhlamur ve kantaron gibi 124 tür ürünün insanlığın hizmetine sunulması için araştırmalar yapılacak.
Toplam kapalı alanı bin 175 metrekare olan tesiste; seminer salonları, gösteri serası, yetiştirme serası, herbarium, fuaye ve sergi salonu, laboratuvar, yemekhane, teknik odalar, çalışma odaları, bitki kurutma odaları ve satış salonları bulunuyor.
Isıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırmada kullanılacak enerjisini kendisi üretecek merkez, bu özelliğiyle de bir ilk niteliği taşıyacak.
Merkezde, nasıl tesis kurulacağına ilişkin kooperatiflere, öğrencilere ve diğer girişimcilere eğitim verilirken, bu alanda marka ürünler üretilerek Türkiye ekonomisine katkı sağlanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, tıbbi bitkilerin araştırılıp, üretilmesi ve tanıtımı ile bitki çeşitliliğinin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmayı, eğitim programları için çalışma alanı ve materyal sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Bununla birlikte bu bitkilerin etkin ve güvenli kullanımlarını teşvik etmeyi hedeflediklerini de belirten yetkililer, söz konusu tesisin, tıbbi bitkiler konusunda hem halk eğitimi merkezi, hem de yepyeni bir halk ekonomisi doğuracak bilgilerin ve deneyimlerin paylaşıldığı bir alan olacağını kaydetti.
Tıbbi ve Itri Bitkiler Ülke Ekonomisine Kazandırılacak
Afyonkarahisar'da 45 bin metrekarelik alanda kurulan ve bin 175 metrekare kapalı alanı bulunan Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinde, yöreye uygun kekik, adaçayı, ıhlamur ve kantaron gibi 124 tür ürünün insanlığın hizmetine sunulması için araştırmalar yapılacak. Isıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırmada kullanılacak enerjisini kendisi üretecek merkez, bu özelliğiyle de bir ilk niteliği taşıyacak.