Ticaret Bakan Yardimcisi Tuzcu Açiklamasi 'Türkiye'nin 'Yesil Dönüsüm'de Lider Ülkelerden Birisi Olacagini Düsünüyorum'

Ticaret Bakan Yardimcisi Tuzcu Açiklamasi 'Türkiye'nin 'Yesil Dönüsüm'de Lider Ülkelerden Birisi Olacagini Düsünüyorum'

Ticaret Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Yesil Dönüsümü hem önceleyen hem sürükleyen lider ülkelerden birisi olacagini düsünüyorum” dedi.

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan düzenlenen “Iklim Için Is Birligi ve Yesil Mutabakat Çalistayi” Ticaret Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu’nun katilimiyla basladi.



“Yesil Dönüsüm firsat”

Yesil Dönüsüm’ün risklerin yaninda firsatlar da saglayacagini belirten Bakan Yardimcisi Tuzcu, “Biz çok önemli bir ihracatçi ülkeyiz. Dünyanin en büyük 20 ihracatçisindan bir tanesiyiz ve çok çesitli ürün ihraç ediyoruz. Bu hafta Cumhurbaskanimiz da açikladi, 225 milyar dolar ihracati olan bir ülkeyiz ve OECD arasinda da ihracatimizda çesitligimizde en önde gelen ülkelerden biriyiz. Çok ihraç ediyoruz, çok ülkeye ihraç ediyoruz ve en çok ihracat yaptigimiz pazarlardan bir tanesi de Avrupa Birligi. Bunun disinda da gelismis ülkeler bizim pazarlarimiz arasinda yer aliyor ve bu farkindaligin en güçlü oldugu ülkeler de bunlar. Bizim tabii bu ihracat artisini daha kalici hale getirmek için üretim ve ticaret yapimizi güncel paradigmalari ortaya koyarak mutlaka gelistirmemiz gerekiyor. AB’nin Yesil Dönüsüm olarak açikladigi plan birçok ülke için risk içerse de Gümrük Birligi iliskisinde dolayi Türkiye için ciddi potansiyel firsatlar da beraberinde getiriyor. Ben önümüzdeki dönemde Türkiye’nin bu alanda buna maruz kalan ülke degil, Yesil Dönüsüm’ü hem önceleyen hem sürükleyen lider ülkelerden birisi olacagini düsünüyorum. Özellikle Asya kaynakli ihracata karsin Avrupa Birligi ile çok daha uyum içerisinde bir ticaret altyapisi olan Türkiye’nin çok daha öne çikacagini ve kisa zamanda da bunun meyvelerinden görecegimizi düsünüyorum” diye konustu.

Samsun’un da üretim planini dönüstürmesi gerekecegini belirten Tuzcu, “Samsun bu yil ilk defa 1 milyar dolari geçti, yaklasik 1,2 milyar dolar ihracat yapiyor. Artik Türkiye’nin ilk 20 en büyük, 1 milyar dolar ihracatin üzerinde yapan illerinden birisi oldu. Ihracat yaptigi kalemlere de bakarsaniz; çelik, çimento, tarim ürünleri. Hepsi Avrupa Birligi’nin Yesil Dönüsüm’de öne çikardigi ve bu alanda düzenleme getirecegini söyledigi alanlar. Hiçbir ülke hiçbir sehir hiçbir sanayi buna karsiliksiz kalamayacak ve Samsun’un üretim planinin üretim seklinin mutlaka degismesi gerekecek. Samsun için gerçek olan Türkiye için de bir gerçek” seklinde konustu.



Demir: “15 dakika sarj ve 13 yili garanti ettiler”

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir ise bu alanda devam ettikleri çalismadan bahsederek, “Insallah Mayis ayinda Samsun’da 10 tane elektrikli otobüsü faaliyete alacagiz. Bunun en büyük özelligi, bizim arastirirken karar vermemizi saglayan nokta, sarj süresinin ifade edilen yerlerde kalip kalmayacagiydi. Sarj süresinin 15 dakikada kalacaginin garantisini verdiler. Bir de pil ömrü noktasinda tereddüdümüz vardi. Sartnamede 13 yili garanti ettiler. Bu ortaya çiktiginda bizim tüm toplu tasimayi ayni sisteme dönüstürecegiz. 163 tane otobüsü lityum pilli elektrikli otobüse dönüstürdügümüzde biz bir kere fosil yakit salinimini oradan kaldirmis oluyorsunuz” seklinde konustu.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Çigdem Karaaslan ve OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da yaptiklari konusmalarla ‘Yesil Dönüsüm’ konusunda fikirlerini dile getirdi.

Konusmalar sonrasi katilimcilara hediye takdimi yapilarak açilis töreni son buldu. Çalistay yarin ikinci gün toplantisiyla devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile