Ticaret Bakani Mehmet Mus, Hatay'daki Cilvegözü Gümrük Kapisi'nda Inceleme Yapti Açiklamasi

'Biz, sinirlarimizda ve gümrük kapilarimizda gereken her türlü tedbiri alip, asla ve asla oradan kaçak ve izinsiz geçise müsaade etmeyecegiz' 'Dünyanin farkli bölgelerinde, son dönemde de Afganistan'da ortaya çikan gelismelerden sonra baslayan göç akinlarinin sorumlusu Türkiye Cumhuriyeti Devleti degildir'.

Ticaret Bakani Mehmet Mus, sinirlardaki gümrük kapilarinda gereken tüm tedbirlerin alindigini, izinsiz girislere müsaade edilmeyecegini belirtti.

Mus, Hatay'daki programlari kapsaminda ziyaret ettigi Cilvegözü Gümrük Kapisi'nda, Cilvegözü Kara Hudut Kapisi Mülki Idare Amiri Salih Altun'dan bilgi aldi.

Buradaki toplantinin ardindan tampon bölge ve gümrük sahasini gezen Bakan Mus, çalisanlarla sohbet edip, kolaylik diledi.

Mus, incelemelerinin ardindan yaptigi basin açiklamasinda, Hatay'in önemli bir ticaret, sanayi ve tarim kenti oldugunu belirterek, kentteki programina önemli demir ve çelik yatirimlarinin oldugu Iskenderun ilçesinde basladiklarini söyledi.

Iskenderun'un gelisen bir limana sahip oldugunu ifade eden Mus, çalismalar hakkinda bilgiler aldiklarini belirtti.

Cilvegözü Gümrük Kapisi'ndaki isleyisi de yerinde inceleme imkani bulduklarini kaydeden Bakan Mus, söyle konustu:

"Sinirlar son dönemlerde yapilan yatirimlarla hem teknik hem de elektronik olarak en üst seviyede. Burada, izinsiz girislere karsi her türlü tedbirimiz alinmis vaziyette. Sinirlarimizin güvenligi Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan yapilmakta ve saglanmakta. Burada yer yer duvarlar örülmüs vaziyette. Devam eden insaatlar söz konusu. Biz de Ticaret Bakanligi olarak özellikle bu kapilardaki girislerin saglikli bir sekilde yürümesi için ugrasiyoruz. Izinsiz, kaçak herhangi bir girise asla ve asla müsaade edilmeyecektir, göz yumulmayacaktir. Burada tedbirlerimizi, uygulamalarimizi daha da fazla yogunlastiracagimizi ifade etmek isterim."

Mus, tüm gümrük kapilarinda tedbirlerin arttirilarak sürdürülecegini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Dünyanin farkli bölgelerinde, son dönemde de Afganistan'da ortaya çikan gelismelerden sonra baslayan göç akinlarinin sorumlusu Türkiye Cumhuriyeti Devleti degildir. Oradaki bu gelismelerin ortaya çikmasindan sorumlu biz degiliz. Dolayisiyla ortaya çikan bu göçmen akinini Türkiye'nin gögüslemesi, buna tek basina katlanmasi söz konusu olamaz. Biz, sinirlarimizda ve gümrük kapilarimizda gereken her türlü tedbiri alip, asla ve asla oradan kaçak ve izinsiz geçise müsaade etmeyecegiz."

Afganistan'da insani bir trajedinin yasandiginin altini çizen Bakan Mus, söyle devam etti:

"O bölgelerin bu hale gelmesinde sorumlu olanlar, uluslararasi kuruluslar, Birlesmis Milletler ve diger önemli kurumlarin oradaki insanlarin durumunu düsünmesi, gerekli tedbirleri almasi gerekir. Insanlar bazen yalin ayak bazen de uçaklara tutunarak oradan çikmak istiyorlar. Dolayisiyla bu insani trajedinin uluslararasi kuruluslar tarafindan ve oranin bu noktaya gelmesinde sorumlu olanlar tarafindan giderilmesi gerektigi kanaatindeyim. Bu açidan biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, daha önce de dedigim gibi sinirlarimizda her türlü tedbiri aldik. Asla ve asla herhangi bir izinsiz, kayit disi, kaçak girise gümrük kapilarimizdan müsaade etmeyecegiz. Afganistan'daki bu insani dramin giderilmesi için uluslararasi kuruluslarin elini, tasin altina koymasi lazim. Avrupa Birliginden tutun da Amerika'ya, Birlesmis Milletlere kadar bütün bu zengin devletlerin ve uluslararasi kuruluslarin insani trajedinin giderilmesi için gereken maddi ve diger anlamdaki girisimleri saglayarak tedbir almalari gerekmektedir."

Mus, Afganistan kaynakli göç akinlarina Türkiye'nin sebebiyet vermedigini yineleyerek, "Dolayisiyla sorumlulugu Türkiye'nin almasini kimse bekleyemez, beklememeli. Biz her türlü tedbiri alip sinirlarimizi, gümrük kapilarimizi korumaya devam edecegiz." dedi.

Açiklamasinin ardindan Zeytindali Gümrük Kapisi'na geçen Bakan Mus, gümrük sahasinda inceleme yapti ve yetkililerden bilgi aldi.

Mus'a incelemelerinde, Hatay Valisi Rahmi Dogan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Haci Bayram Türkoglu, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hüseyin Sanverdi ve Il Baskani Adem Yesildal da eslik etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile