Ticaret Bakani Mus Açiklamasi 'Hizmet Ihracatimiz Yüzde 62 Artarak 57,5 Milyar Dolar Oldu'

Ticaret Bakani Mus Açiklamasi 'Hizmet Ihracatimiz Yüzde 62 Artarak 57,5 Milyar Dolar Oldu'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, “Hizmet ihracatimiz, pandeminin etkilerini geride birakmis, 2021 yilinda bir önceki yila göre yüzde 62 artarak 57,5 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Ayni dönem hizmetler dengesi ise 26,7 milyar dolar seviyesine ulasmistir. 2022 Ocak-Haziran dönemi hizmet ihracatimiz ise bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 70 oraninda artis kaydederek 33,1 milyar dolar olarak gerçeklesmistir“ dedi.

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Sakarya’nin Sapanca ilçesinde bulunan bir otelde Hizmet Ihracatçilari Birligi çalistayina katildi.

Programa Bakan Mus’un yani sira BIH Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Bolat, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, sektör temsilcileri katildi.

“Tüm zorlu kosullara ragmen, sizlerin de destegiyle olumlu sonuçlar aliyoruz”

Salgin ve savasa ragmen ellerindeki tüm imkanlari ihracatçi, sanayi ve üreticilere kullandiklarini belirten Bakan Mus, “Salginin etkilerinin azalmasiyla küresel ekonomideki toparlanmada meydana gelen ivme akabinde maalesef Rusya-Ukrayna Savasi ile tekrar bir durgunluk kendisini göstermektedir. Ancak bu sartlara ragmen Ticaret Bakanligi olarak elimizdeki tüm imkan ve desteklerimizi sanayimiz, üreticilerimiz ve ihracatçilarimiz için kullanmaktayiz. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, tüm zorlu kosullara ragmen, sizlerin de destegiyle olumlu sonuçlar aliyoruz. Ihracatta ve ekonomik büyümede güçlü performansimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüme kaydeden ekonomimizin, 2022 yilinda da güçlü büyüme trendini sürdürdügünü görüyoruz. Hizmet ihracatimiz, pandeminin etkilerini geride birakmis, 2021 yilinda bir önceki yila göre yüzde 62 artarak 57,5 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Ayni dönem hizmetler dengesi ise 26,7 milyar dolar seviyesine ulasmistir. 2022 Ocak- Haziran dönemi hizmet ihracatimiz ise bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 70 oraninda artis kaydederek 33,1 milyar dolar olarak gerçeklesmistir” dedi.

“Amacimiz hizmet sektörümüzün dünyada rekabet gücünü en üst düzeye çikarmak”

Ticaret Bakanligi’nin 2012 yilindan bu yana yaptigi desteklerden bahseden Bakan Mus, “Dis ticaretimize yönelik nihai hedefimiz, bu orani yükselterek cari açik konusunu ekonomimizin gündeminden kalici olarak çikarmaktir. Bakanligimiz tarafindan 2012 yilindan bu yana hizmet ihracatimizin kilit sektörleri olan saglik, bilisim, film-dizi, egitim sektörlerine; 2015 yilindan bu yana ise bahsi geçen sektörlere ek olarak; yönetim danismanligi, gayrimenkul, yayincilik, lojistik, yolcu tasimaciligi, ulastirma alt yapi hizmetleri, gastronomi, perakende, konaklama sektörlerimizin uluslararasi pazarlara açilmasina, bu pazarlarda rekabet gücü kazanarak kalici olmalarina ve markalasmalarina yönelik destek programlari uygulanmaktadir. Öte yandan, Bakanligimiz tarafindan, Teknik Müsavirlik Hizmetlerine Saglanacak Devlet Yardimlari Hakkinda Karar çerçevesinde teknik müsavirlik hizmetlerine yönelik olarak bir Devlet Yardimi programi yürütülmekte ve sektörümüz uluslararasi alanda desteklenmektedir. Ilaveten, bakanlik olarak yakin zamanda ihracatimizi ekonominin ve büyümenin lokomotifi haline getirmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Bu dogrultuda, hizmet sektörümüzün, daha iyi bir konuma gelmesini saglamak amaciyla ulusal ve uluslararasi gelismeleri dikkate alarak ve ayni zamanda birligimiz tarafindan bize ulastirilan sektör talep ve sorunlari çerçevesinde mevzuat çalismalarimizi tamamladik. Böylece yeniden kurguladigimiz devlet yardimlari mekanizmalarimizi Nisan ayinda yayimlanan Cumhurbaskanligi Kararlari ile yeni bir boyut kazandirarak daha da genislettik ve zenginlestirdik. Bu çerçevede, Hizmet Ihracatina yönelik Genel Destek Kararimiz ve sektörümüzün talepleri ile destek mevzuatimizi günümüze uyarladik, verim saglanamayan destek kalemlerini çikardik, yeni sektörler ekledik, sektörlere özgü yeni destek kalemleri tasarladik, böylece hizmet sektörlerimize yönelik hukuki altyapiya iliskin çalismalarimizi yaparak sizlerin hizmetine sunduk. Amacimiz hizmet sektörümüzün dünyada rekabet gücünü en üst düzeye çikarmak için sizlere tüm imkanlari sunmaktir” diye konustu.

“Lojistik ve tasimacilik sektörümüzün dünya çapinda rekabet edebilir düzeye gelmesini amaçliyoruz”

Lojistik ve tasimacilik sektörlerinde dünya ile rekabet etmeleri için çalismalar gerçeklestirdiklerini aktaran Bakan Mus, “Bununla birlikte, Yurt Disi Lojistik Dagitim Aglarinin Desteklenmesi Hakkinda Karar ile yurt disinda ilk kez ve uçtan uca tüm lojistik süreçlerin yönetilmesini saglayacak tesislerin kurulumunu destekliyoruz. Böylece, ihracatçilarimizin uluslararasi tedarik ve dagitim zincirlerine daha hizli ve rekabetçi fiyatlarla nüfuz etmelerini temin edecek ve önemli pazarlardaki ihracatimizi sürekli kilacak altyapi olanaklarini saglayacagiz. Bu sayede hem mal ihracatimizin artirilmasi hem de lojistik ve tasimacilik sektörümüzün dünya çapinda rekabet edebilir düzeye gelmesini amaçliyoruz. Son olarak, Bilisim Sektörümüze yönelik E-Turquality Programi Hakkinda Karar ile inovasyonun tesvik edilmesi ve uluslararasi pazarlarda rekabet edebilecek bölgesel ve küresel lider firmalarimizin ortaya çikmasina yönelik olarak bilisim sektörüne özel, yeni destek unsurlarini içeren Bilisimin Yildizlari programi olusturulmustur. Bu çalismalarin ülkemiz ve milletimiz için hayirli ve ugurlu olmasini diliyorum” seklinde konustu.

“2012 yilindan bugüne kadar ihracatçilarimiza, Bakanlik olarak 1,9 milyar TL’lik destek sagladik”

Bakanlik olarak 2012 yilindan bu yana yapilan destekleri ve 2022 yili sonundaki hedeflerden söz eden bakan Mus, “2012 yilindan bugüne kadar ihracatçilarimiza, Bakanlik olarak 1,9 milyar TL’lik destek sagladik. Yeni kararlarimizla daha güçlü bir sekilde destek saglamaya da devam edecegiz. Eminim ki, uluslararasi rekabet gücümüzü artiracak günümüz sartlarina uygun bu yeni kararlar hizmet sektöründeki gücümüze güç katip firmalarimiza uluslararasi piyasalarda daha fazla hareket kabiliyeti saglayacaktir. Bununla beraber Bakanligimiz, ihracat gelirlerimizin eksiksiz ölçülebilmesini teminen hizmet ticareti istatistiklerinin iyilestirilmesi çalismalarinda öncü bir rol oynamaktadir. Bu çerçevede basta saglik hizmeti ihracati istatistikleri olmak üzere istatistik çalismalarinda önemli bir asamaya gelinmis bulunmaktadir. Tüm bu çalismalarin sonucunda hizmet ihracatimizda yeni bir rekora imza atarak 2022 yilsonu hedefimizi daha önce belirledigimizin üzerine çikacagini birligimizden bekliyoruz. Böylece hizmet sektörümüz, ülkemiz hizmet ihracatini rekor rakamlara ulastirarak cari açigin kapanmasinda kilit bir rol üstlenecektir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile