Ticaret Bakani Mus, Brüksel'de STK Temsilcileri Ile Bulustu

Ticaret Bakani Mus, Brüksel'de STK Temsilcileri Ile Bulustu

Ticaret Bakani Mehmet Mus: 'Ekonomik gerçekliklerin bazi politik meselelere feda edilmemesi gerektigini düsünüyoruz. Farkli politik ajandalarla aslinda büyük resim olan ekonomik gelismeleri gözden kaçirmamak lazim' '2020'de AB üyesi 27 ülkeye 70 milyar dolarlik ihracatimiz 73 milyar dolarlik ithalatimiz söz konusu oldu. Basa bas bir ticaretimiz var' 'Zirvede, Gümrük Birligi'nin güncellenmesi konusunda Konseyin, Komisyona görev vermesini istiyoruz'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, "Ekonomik gerçekliklerin bazi politik meselelere feda edilmemesi gerektigini düsünüyoruz. Farkli politik ajandalarla aslinda büyük resim olan ekonomik gelismeleri gözden kaçirmamak lazim." dedi.

Mus, Brüksel temaslari kapsaminda Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Brüksel temsilciliginde is dünyasi ve sivil toplum kuruluslari (STK) ile bir araya geldi.

STK'larin da üzerine düsen görevler olduguna isaret eden Mus, "Sizlerin de kendi muhataplariniza farkli kanallardan Türkiye'nin tezlerini, yaklasimini ifade etmenizin önemli oldugunu düsünüyorum." diye konustu.

Mus, geçen sene Türkiye ekonomisinin yüzde 1,8 büyüdügünü animsatarak, "Bu sene yüzde 6'dan daha fazla bir büyüme beklentimiz söz konusu." ifadesini kullandi.

- 200 milyar dolarin üzerinde ihracat hedefi

Bu yilin ilk çeyreginde ihracatin 50 milyar dolari yakaladigini belirten Bakan Mus, 2021'de 200 milyar dolarin üzerinde bir ihracat hedefini yakalamayi öngördüklerini söyledi.

Mus, Türkiye'nin üretim, turizm ve hizmet ihracati konusunda iyi bir noktaya geldigine dikkati çekti.

Türkiye'nin kesfettigi dogal gaz rezervlerinin 2022 sonu veya 2023 basinda sisteme entegre edilecegini söyleyen Mus, "Türkiye artik enerji olmasa dahi cari fazla verme noktasina hizli biçimde ilerliyor. Enerji ile beraber artik cari fazla veren bir ülke pozisyonuna dönüsüne çok az kaldi diyebiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Mus, Gümrük Birligi'nin 1996 basinda yürürlüge girdigini hatirlatarak, "2020'de AB üyesi 27 ülkeye 70 milyar dolarlik ihracatimiz 73 milyar dolarlik ithalatimiz söz konusu oldu. Basa bas bir ticaretimiz var. AB'nin dis ticaretinde 150 milyar dolarlik bir partnerligi teskil ediyoruz." dedi.

Bugün üst düzey AB yetkilileri ile yapacaklari toplanti konularindan bir tanesinin de Gümrük Birligi'nin güncellenmesi oldugunu belirten Mus, AB Komisyonu Kidemli Baskan Yardimcisi Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni ile ayri ayri görüsmeler yapacagini söyledi.

Bakan Mus, AB ile ticari konulari yüz yüze görüsmenin önemli oldugunu, AB'nin Türkiye'den beklentilerinin bir kismina olumlu yanit verdiklerini anlatti.

- Gümrük Birligi'nin güncellenmesi

Brüksel'de 24-25 Haziran'da yapilacak AB Liderler Zirvesi'nde "Gümrük Birligi'nin güncellenmesi konusunda Konseyin, Komisyona görev vermesini istediklerini" belirten Ticaret Bakani Mus, bunun yetismemesi durumunda eylül ayinda yapilacak zirveden söz konusu kararin çikmasini arzu ettiklerini ifade etti.

Mus, Ticaret Bakanligi'nin Avrupa Yesil Mutabakati konusunu da yakindan takip ettigine isaret ederek, bu konuda eylem plani ve hazirliklarin söz konusu oldugunu ifade etti.

Söz konusu konularda son dönemde olumlu bir hava gördüklerine dikkati çeken Bakan Mus, "Ekonomik gerçekliklerin bazi politik meselelere feda edilmemesi gerektigini düsünüyoruz. Farkli politik ajandalarla aslinda büyük resim olan ekonomik gelismeleri gözden kaçirmamak lazim. Büyük resmideki degisim ve dönüsüm kaçirilirsa telafisi çok zor olur." diye konustu.

Mus, Türkiye'nin AB ile iliskilerinde olumlu ve yapici yaklasimini sürdürecegini sözlerine ekledi.

Programa, Ticaret Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Türkiye'nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, TOBB ve Iktisadi Kalkinma Vakfi (IKV) Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Arastirmalari Vakfi (SETA) Brüksel Koordinatörü Talha Köse, Yunus Emre Brüksel Müdürü Rahmi Göktas, Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK), Türk Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (TÜSIAD), Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD), Türk Girisim ve Is Dünyasi Konfederasyonu (TÜRKONFED) Türk Özel Sektör Dernegi (TÖSED) temsilcileri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile