Ticaret Bakani Mus, TOBB Müsterek Konsey Toplantisi'na Katildi Açiklamasi

'Türkiye ihracatta önemli bir degisimin ve dönüsümün esigindedir. Uzun zamandir asamadigimiz bir seviyeyi çok sükür bu yil astik. Önümüzdeki hafta Sayin Cumhurbaskanimiz ihracatta ulastigimiz büyük rekoru açiklayacaktir' 'Siz is dünyasi temsilcilerinden de kurdaki dalgalanmanin bertaraf edilmesinden sonra ekonomide yakalanan bu olumlu havanin devami için destek bekliyoruz. Hepimiz ayni gemideyiz. Ülkemizin gelecegi için elimizi tasin altina birlikte koymaliyiz' 'Son süreçte kurlarda bir gevseme gerçeklesti. Bunun sonucu olarak da vatandaslarimizda fiyatlarin inmesi yönünde hakli bir beklenti olusmustur. Bu beklentinin karsilik bulmasini bekliyor, süreci yakindan takip ettigimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Türkiye'nin ihracatta önemli bir degisimin ve dönüsümün esiginde oldugunu belirterek, "Uzun zamandir asamadigimiz bir seviyeyi çok sükür bu yil astik. Önümüzdeki hafta Sayin Cumhurbaskanimiz ihracatta ulastigimiz büyük rekoru açiklayacaktir." dedi.

Mus, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi'nde (TOBB) düzenlenen Birligin Müsterek Konsey Toplantisi'na katildi.

Bakanlik olarak, ticari hayata iliskin tüm süreçlerde is dünyasiyla istisareye büyük önem verdiklerine isaret eden Mus, bu istisareler esnasinda gelen talepleri hizla degerlendirip sonuçlandirmaya çalistiklarini söyledi.

Mus, Kovid-19 salgininin yarattigi olumsuzluklara ragmen Türkiye ekonomisinin 2021 yilinda yüksek büyüme oranlari yakalamayi basardigini hatirlatarak, "Gerçeklesen yüksek oranli büyümenin yüzde 92'si net ihracatimizdan kaynaklanmis ve 2021 yilinda ekonomik büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatin payinin agirlik kazanmasiyla küresel ihracattaki payimiz artmistir." diye konustu.

Kendilerinin de Bakanlik olarak ihracatçilara destek olmak amaciyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarini vurgulayan Mus, söyle devam etti:

"Bu kapsamda, küresel ekonominin yaklasik üçte ikisini olusturan 18 uzak ülkeye ihracatimizi artirmak amaciyla 'Uzak Ülkelere Ihracatin Artirilmasi Stratejisi'ni hayata geçiriyoruz. Ayrica, gerek bahse konu stratejimiz gerekse e-ihracat alaninda devam eden diger çalismalarimizi destekleyecek olan Yurt Disi Lojistik Merkezleri Projemizde de sona yaklasmis bulunuyoruz."

- 2022'de ihracatçilara 5,2 milyar lira destek verilecek

Mus, mal ihracatina yönelik mevcut destekleri sürdürerek bu yil 7 bin 200'ün üzerinde firmaya destek ödemesi yaptiklari bilgisini vererek, "2022 yili için ihracatçilarimiza ayirdigimiz destek bütçesi 5,2 milyar liradir. Insallah, pandeminin etkilerinin azalmasiyla ihracatçilarimiz daha fazla faaliyet gerçeklestirecek, biz de onlari daha çok destekleyecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Bilisim ve yazilim sektörlerine yönelik e-Turquality Programi'nin hazirliklarini tamamladiklarini aktaran Mus, Ihracati Gelistirme AS'nin (IGE) faaliyete geçmesiyle ihracatçilar için büyük bir finansman imkani tesis etmis olacaklarini dile getirdi.

Mus, özellikle son dönemde ihracatin ithalati karsilama oraninin yükseliste oldugunu ve bu dogrultuda cari islemler dengesinde daha olumlu seyir izlendigini belirterek, "Bakanlik olarak nihai hedefimizin, dis ticaretimizin olumlu gidisatini sürdürmek ve cari açik sorununu ülkemizin gündeminden ebediyen çikarmak oldugunu tekrar vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandi.

Yil sonuna yaklasirken dis ticarette de eski bir dönemi kapatip yenisini açmanin esiginde olduklarina dikkati çeken Mus, sunlari söyledi:

"Türkiye ihracatta önemli bir degisimin ve dönüsümün esigindedir. Uzun zamandir asamadigimiz bir seviyeyi çok sükür bu yil astik. Önümüzdeki hafta Sayin Cumhurbaskanimiz ihracatta ulastigimiz büyük rekoru açiklayacaktir. Türkiye ekonomisi, 2022 yilinda ve devaminda da ihracatla büyümeye devam edecektir. Yeter ki felaket tellalligi yaparak karamsar bir tablo çizenlere firsat vermeyelim. Yeter ki kriz ortami olusturmaya çalisanlarin oyununa gelmeyelim. Siyasi saikle 'Bittik, battik' söylemlerine imkan tanimayalim. Kriz çigirtkanlarinin degirmenine su tasimayalim. Türkiye'ye ve onun potansiyeline güvenelim. Hiç kimsenin süphesi olmasin ki bu ülke istikrarli ve öngörülebilir bir ülkedir."

- "Elimizi tasin altina birlikte koyalim"

Bakan Mus, son 20 yilda atilan adimlarla ekonomide istikrar ve öngörülebilirligin temini konusunda yakalanan seviyeye isaret ederek, "Bunun korunmasi ve sürdürülebilmesi için hükümet olarak çalismaya devam edecegiz. Burada siz is dünyasi temsilcilerinden de kurdaki dalgalanmanin bertaraf edilmesinden sonra ekonomide yakalanan bu olumlu havanin devami için destek bekliyoruz. Hepimiz ayni gemideyiz. Ülkemizin gelecegi için elimizi tasin altina birlikte koymaliyiz." dedi.

Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine sahip bulundugunu ancak serbest piyasanin kuralsiz ve sinirsiz bir piyasa sistemi olmadigini vurgulayan Mus, söyle konustu:

"Serbest piyasanin kurallari bulunmaktadir. Elbette serbest piyasada fiyatlar arz ve talep dengesiyle belirlenir ancak son dönemde arz-talep dengesiyle uyusmayan ve serbest rekabete aykiri fiyat hareketleri gözlemlenmektedir. Bu tür serbest piyasayi bozucu, arz ve talep dengesiyle açiklanamayacak fiyat hareketlerini devlet olarak yakindan takip ediyoruz. Ticari hayattaki kurallara aykiri hareket etmek suretiyle tüketicilerimizin magdur olmasina neden olan kisilerle ilgili her türlü tedbiri aliyoruz. Bu noktada, üretim ve tedarik zincirinin her halkasinda devlet olarak tüketicilerimizi koruyacak adimlarimizi atiyoruz."

- "Denetimlere devam edecegiz"

Mus, gida fiyatlarinda gözlenen yüksek artislara deginerek, "Evet, kur farkliliklarindan kaynakli bir maliyet artisi olmustu ancak son süreçte kurlarda bir gevseme gerçeklesti. Bunun sonucu olarak da vatandaslarimizda fiyatlarin inmesi yönünde hakli bir beklenti olusmustur. Bu beklentinin karsilik bulmasini bekliyor, süreci yakindan takip ettigimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bakanlik olarak, perakende satis noktalari basta olmak üzere tedarik zincirinin tüm asamalarina yönelik 81 ilde denetimlerimizi gerçeklestiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu denetimlerimize devam edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 sürecinde tacir ve sanayicileri ekonomik olarak rahatlatmak amaciyla pek çok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatirlatan Mus, sunlari kaydetti:

"Bunlardan biri de bu yil sonuna kadar üyelerin oda ve borsalara olan borçlarindan kaynaklanan icra takiplerinin durdurulmasiydi. Gelinen noktada, biz bu sürenin 2 yil daha uzatilmasini hedefliyoruz. Bu konuya iliskin kanun teklifinin en kisa sürede TBMM Genel Kuruluna gelmesini bekledigimizi belirtmek isterim. Bakanlik olarak, e-ticaret alaninda küçük esnafimiz dahil KOBI'lerimizin rekabete yönelik kaygilarini ortadan kaldirmak üzere gerekli hukuki ve idari tedbirlerin alinmasi noktasinda tüm imkan ve araçlarimizi sahaya sürmeye devam edecegiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile