DENIZ ÇIÇEK - Ticaret Bakanligi, tatil planlarinda görülen artisla birlikte tüketicileri, sahte otel tanitimlarina karsi dikkatli olmalari konusunda uyardi. Özellikle, sosyal medya veya e-posta benzeri mecralardan ulasan konaklama tekliflerinin dogrulugunun kontrol edilmesi, magduriyet yasanmamasi açisindan önem tasiyor.
AA muhabirinin Bakanliktan edindigi bilgiye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi asilamada hizli artis saglanmasi, kisitlama tedbirlerinin hafifletilmesi, yaklasan Kurban Bayrami gibi nedenlerle tatil planlarinda artis bekleniyor. Bu kapsamda, vatandaslarin yogun sekilde tatil amaçli seyahat ve konaklama hizmeti satin almalari öngörülüyor.
Turizm faaliyetlerinin yogun olarak yasanacagi bu dönemi firsata çevirmeyi amaçlayan kötü niyetli kisiler tarafindan tüketicileri magdur etmeye yönelik birtakim faaliyetlerde bulunulmasi ihtimaline karsi dikkatli olunmasi önem tasiyor.
Bakanlik, vatandaslari rezervasyon yaptirmadan önce dikkat etmeleri gereken hususlara iliskin uyardi.
Buna göre, tüketicilere, herhangi bir konaklama rezervasyonu yapmadan önce, tesisin Kültür ve Turizm Bakanligindan isletme belgeli olup olmadigini, tesis reklamlarinda belirtilen yildiz sayisini kontrol etmeleri, bu konuda, "www.kulturturizm.gov.tr" ve "https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html" adresli internet sitelerinden, seyahat acentelerine iliskin bilgilerin dogrulugu konusunda ise "www.tursab.org.tr" internet sitesinden sorgulama yapilmalari önerildi.
Mesafeli olarak hazirlanan sözlesmelerde ise rezervasyon yapilan internet sitesinde yer alan adres, unvan ve iletisim bilgilerinin kontrol edilmesi, tesis veya seyahat acentesine iliskin bu bilgilere yer verildiginden emin olunmasi, magduriyet yasanmamasi için önem tasiyor.
Rezervasyon yapilacak internet sitesinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBIS) kayitli olup olmadiginin kontrol edilmesi gerekiyor. Sosyal medya veya e-posta benzeri mecralardan ulasan konaklama tekliflerinin dogrudan kabul edilmesi yerine, rezervasyon islemlerinin konaklama yapilacak tesise iliskin seyahat acenteleri veya dogrudan tesise ait internet sitesi üzerinden gerçeklestirilmesi tavsiye ediliyor.
- Fiyat indirimlerine dikkat edilmeli
Sosyal medya, kisa mesaj veya e-posta gibi iletisim kanallari üzerinden sunulan tatil ve konaklama teklifleri üzerinden pek çok tüketici magduriyet yasiyor. Bu gibi durumlarda gelen teklifin içeriginde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve isaretlerin dogrulugu sorgulanmali. Ayrica, teklife iliskin reklamda yer alan telefon numarasi ve iletisim bilgilerinin internet ortaminda sorgulanarak veya telefonla aranarak teyit edilmesi gerekiyor.
Çogunlukla sahte olan ve tüketicileri aldatarak satin almaya yönlendirmek amaciyla kurulan söz konusu internet sitelerinde, genellikle tanitimi yapilan tesise yönelik bir rezervasyon motoruna yer verilmiyor ve tüketiciler dogrudan telefon aramasina yönlendiriliyor. Bu hususa tüketiciler tarafindan süpheyle yaklasilmasi ve belirtilen telefon numarasinin farkli kaynaklardan kontrol edilmesi önem tasiyor.
Gerek yüz yüze gerekse mesafeli satislarda alinan konaklama sözlesmesine iliskin brosür veya bilgilendirme formu istenmesi de alinacak tedbirler arasinda bulunuyor.
- Adli makamlara basvurulmali
Öte yandan, bazi internet sitelerinde gerçeklestirilen tanitim faaliyetlerinde, turizm tesislerine ait resim, logo ve isimlerin kopyalanarak kullanildigi veya söz konusu tesislere ait internet sitesi isimlerinde çok küçük degisiklikler yapilarak tüketicilerin yaniltilip magdur edildigi görülüyor. Bu ve benzeri faaliyetlerle karsilasilmasi durumunda tüketicilerin durumu adli makamlara bildirmesi önem tasiyor.
Tüketiciler yasadiklari bireysel magduriyetlerin giderilmesi ve kayiplarinin tazmin edilmesi amaciyla tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesine basvurabiliyor. 2021 yili için degeri 11 bin 330 liranin altinda bulunan uyusmazliklar tüketici hakem heyetlerinin, degeri bu tutarin üzerindeki uyusmazliklar ise tüketici mahkemelerinin görev alanina giriyor. Tüketici mahkemelerinde dava açilmadan önce arabulucuya basvurulmasi gerekiyor.
Ticaret Bakanligi Tatil Hazirligi Yapanlari Sahte Otel Tanitimlari Konusunda Uyardi Açiklamasi
'Sosyal medya veya eposta benzeri mecralardan ulasan konaklama teklifleri dogrudan kabul edilmemeli, rezervasyon islemleri konaklama yapilacak tesise iliskin seyahat acenteleri veya dogrudan tesise ait internet sitesi üzerinden gerçeklestirilmeli' 'Gelen teklifin içeriginde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve isaretlerin dogrulugu sorgulanmali, reklamda yer alan telefon numarasi ve iletisim bilgileri teyit edilmeli' 'Çogunlukla sahte olan ve tüketicileri aldatarak satin almaya yönlendirmek amaciyla kurulan söz konusu internet sitelerinde, genellikle tanitimi yapilan tesise yönelik bir rezervasyon motoruna yer verilmiyor ve tüketiciler dogrudan telefon aramasina yönlendiriliyor, bu hususa tüketiciler süpheyle yaklasmali'.