Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tüketicilerin e-Devlet şifreleriyle kolaylıkla başvuru yapmasına imkan sağlayan Tüketici Bilgi Sistemi’nin (TÜBİS) aktif olarak tüketiciler ve tüm tüketici hakem heyetleri tarafından kullanılmaya başlanması nedeniyle tüketici hakem heyetlerinin işleyişi kolaylaşarak tüketici hakem heyetlerinin organizasyon yapısının yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.
Tüketici Hakem Heyetlerinin yetki alanları yeniden belirlendi
Tüketici hakem heyetlerinin, nüfus yoğunluğu, başvuru sayıları, usul ekonomisi ve benzeri hususlar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılması amacıyla, il merkezlerinde ya da yakın ilçelerde merkezler oluşturmak suretiyle bir araya getirilmesi sonucunda mevcut bin 11 tüketici hakem heyetinin yetki alanları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenerek, 211 Tüketici Hakem Heyeti karar mercii olarak yetkilendirildi.
Yapılan çalışma ile tüketici hakem heyetlerinin karar mercii olarak yetki alanları değiştirildi. Yetkilendirilen tüketici hakem heyetleri, yetki alanlarında kalan ilçelerde yapılan tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin başvuruları da karara bağlayacak.
Tüketiciler mağdur olmayacak
Tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılandırılması sonucunda, tüketicilerin hak arama yollarına başvurularında herhangi bir hak kaybı olmayacak. Tüketici hakem heyetine başvurular, şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılabiliyor. Tüketiciler, yaşadıkları uyuşmazlıkla ilgili olarak, tüketici hakem heyetlerine gitmeden, elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapabiliyor. Başvurularını elektronik ortamda yapmayı tercih etmeyen tüketiciler ise yine yapılanmadan önce olduğu gibi, ikamet ettikleri yerdeki kaymakamlıklara giderek başvurularını yapabilecek.
Tüketici hakem heyeti oluşturulmayan ilçelerde, kaymakamlıklarda başvuru alımı, TÜBİS’e kayıt, ilgili tarafları bilgilendirme, yetkilendirilmiş hakem heyeti başkanı tarafından yapılacak bilirkişi görevlendirmelerinde, tüketici hakem heyeti, bilirkişi ve tüketici arasındaki koordinasyonu sağlamak gibi konularda çalıştırılmak üzere bir irtibat personeli bulundurulmaya devam edilecek.
Yürütülen çalışmanın tüketici hakem heyetlerinin kapatılmasına yönelik bir çalışma olmadığı belirtildi.
Çalışmalar yakından takip edilecek
Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) sayesinde tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların yoğunluğu, heyet bazında veya tüm Türkiye genelinde takip edilebilecek. İlerleyen dönemlerde, ihtiyaç duyulması halinde, yetkilendirilen tüketici hakem heyetlerinin sayısı arttırılabileceği gibi, yenilerinin kurulması da mümkün olacak. Esnek bir modele sahip olan sistemde tüketici hakem heyetlerinin iş yüklerinde aşırı oranda artış meydana gelmesi halinde ihtiyaca göre sayıları yeniden artırılabilecek.
Tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarında, tüketicilerin hak arama yollarına başvurularında herhangi bir hak kaybına uğramamaları amacıyla gerekli tedbirler alınarak, uygulamada yeni ihtiyaçların doğması halinde yeni tedbirler de alınacak.
Ticaret Bakanlığından Tüketici Hakem Heyetlerinin Yeniden Yapılandırılması Çalışmalarına İlişkin Açıklama
Tüketici hakem heyetlerinin, nüfus yoğunluğu, başvuru sayıları, usul ekonomisi ve benzeri hususlar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılması amacıyla, il merkezlerinde ya da yakın ilçelerde merkezler oluşturmak suretiyle bir araya getirilmesi sonucunda mevcut bin 11 tüketici hakem heyetinin yetki alanları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlendi. 211 Tüketici Hakem Heyeti karar mercii olarak yetkilendirildi.