Ticaret hacmimiz 400 milyar Dolar'a ulaşmalı

Ticaret hacmimiz 400 milyar Dolar'a ulaşmalı

Türkiye'nin Avrasya ülkeleriyle dış ticaret hacminin 2008 yılında 56 milyar dolar olduğunu belirten Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan bu rakamın 300 milyar 400 milyar dolarlara ulaşması gerektiğini açıkladı.

Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Avrasya ülkeleriyle dış ticaret hacminin 2008 yılında 56 milyar dolar olduğunu belirterek, "Ülkelerimizin potansiyellerine bakıldığında ticaret hacmimizin bu rakamın çok çok üstünde olması gerekir. 300 milyar 400 milyar dolarlara ulaşmalıyız. Bunu uçmadan, ayaklarım yerde söylüyorum." dedi.
Sheraton Otel'deki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu toplantısına katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Avrasya bölgesindeki ülkelerin büyükelçilerine mevcut potansiyellerin daha fazla değerlendirilmesi çağrısını yaptı. Türkiye'nin 2008 yılında Avrasya ülkeleriyle dış ticaret hacminin 56 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bu rakam hem azdır hem iyidir. Ancak olması gerekenin çok altındadır. Ülkelerimizin potansiyellerine bakıldığında bu rakamın çok çok üstünde olması gerekir" diye konuştu.
Büyükelçilere Avrasya'nın Asya'nın Avrupa'ya açılan en önemli geçiş kapısı olması nedeniyle işbirliği yapılması gerektiğini kaydeden Zafer Çağlayan, çok hızlı kararlar alınması gerektiğinin altını çizdi. Önümüzdeki yıllarda Avrasya'dan Türkiye'ye daha çok yatırımcının geleceğini ifade eden dış ticaretten sorumlu bakan, "Hiçbir ülke başka ülkenin kara kaşı kara gözü için yatırıma gelmez. Lojistik konumun getirdiği avantajları sebebiyle yatırım yapar" dedi. Avrasya'nın bölgesel avantajlarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çağlayan, karşılıklı yatırımların ve işbirliklerine bir kez daha vurgu yaptı. Türkiye'nin 2009 yılında 29 milyar dolarlık enerji ithalatı yapmak zorunda kaldığını ifade eden Çağlayan, "Türkiye enerji kaynakları olmaması rağmen ihracatın yüzde 14'ü tarım, yüzde 84'ü sanayi yüzde 2'si ise madencilik sektöründe" şeklinde konuştu.
Konuşmasında Türkiye'nin ihracat ve ithalattaki avantajlarını anlatan Çağlayan şu örneği verdi: "Türkiye'de ihracatta 14 gün ithalatta 8 gün, ihracatta 990 dolar ithalatta bin 60 dolar maliyet. 1 günlük gecikme ticareti yüzde 1 azaltıyor. 80-90 günün maliyetini siz düşünün. Aramızda işbirliği tesis etmenin birbirimizin dezavantajlarını diğer ülkelerin avantajlarıyla birleştirip avantaja dönüştürmemiz gerekiyor."

AVRASYA'YI 300 BEYGİR GÜCÜNDEKİ ARABAYA BENZETTİ

Hiçbir ülkenin içine kapanarak krizden çıkamayacağına işaret eden Bakan Çağlayan, "Böylesine önemli güç böylesine önemli coğrafyayı bu güne kadar değerlendiremedik. Ticaretimiz 300 milyar 400 milyar dolarlara ulaşmalı. Bunu uçmadan ayaklarım yerde söylüyorum. Rakamları 10-20'ye katlayabileceğimiz alt yapıya sahibiz. Avrasya'yı 300 beygirlik güce sahip olan 300 kilometre hızla giden araca benzetiyorum. Ama biz şu anda 60-70 kilometre hızla gidiyoruz. Bu araç 300 kilometre hızla gidebilecek güce sahip. Aradaki engelleri kaldırıp bunu yapmalıyız" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile