Ticaret heyeti organizasyonları, firmalar için yeni kapılar açıyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinasyonunda düzenlenen ticaret heyeti organizasyonları, işadamlarına yeni rotalar belirliyor. Bir süre öncesine ka

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinasyonunda düzenlenen ticaret heyeti organizasyonları, işadamlarına yeni rotalar belirliyor. Bir süre öncesine kadar ihracatın büyük bölümünü Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yapan Türk işadamları, ticaret heyetleri sayesinde dünyaya açıldı. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte geçen hafta Fas ve Tunus'a giden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ile Türkiye Moda ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği Başkanı Nedim Örün, ticaret için yeni rotanın Afrika olduğunu belirtti.

Taşkın ve Örün, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Sanayiciler Kulubü'nde düzenledikleri toplantıda, Fas ve Tunus ziyaretlerini değerlendirdi. 12-17 Aralık 2010 arasında Nijerya, Gana, Fildişi Sahilleri, Ekvator Ginesi, Angola ve Etiyopya'yaya düzenlenecek ticaret heyeti organizasyonu hakkında da bilgi vererek, "Afrika'ya yeni bir ticaret hattı açılıyor. Firmalar, Avrupa'da edindikleri müşterilerini bırakmadan bu yeni pazarda kendilerine yer bulsun." çağrısında bulundular.

Tamer Taşkın, 54 ülkelik Afrika pazarında 1 trilyon dolarlık iş hacmi olduğunu söyledi. Taşkın'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'nin bu kıtayla 2001 yılında 4 milyar dolar olan iş hacmi, 20 milyar dolara ulaştı. Buradan giden yatırımcı ve tüccarlara Afrika'da büyük saygınlık ve güven duyulduğunu vurgulayan Taşkın, "20'nin üzerindeki ülkede büyükelçiliğimiz açıldı. En önemlisi de THY'nın bu ülkelere direkt uçuşları var. Birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor, bunları kullanmamız gerek. Afrika'nın her ülkesinde Türk işadamına rastlamak mümkün. Avrupa pazarıyla birlikte Afrika, işadamları için potansiyeli çok yüksek olan alternatif bir pazar." dedi.

Afrika ülkelerinde petrol, doğalgaz, maden gibi yer altı zenginlikleriyle tarımın ön planda olduğuna işaret eden Taşkın, büyüyen Afrika pazarında tarım makineleri, traktör, araç üstü ekipmanları, ambalaj malzemeleri, zirai ürünler başta olmak üzere birçok ürün satılabileceğini vurguladı.

Türkiye Moda ve Hazır giyim Federasyonu ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Örün ise Fas ve Tunus pazarlarının sektörleri açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Örün, özellikle kot kumaşı, gelinlik, bayan dış giyim ve abiye kıyafetler konusunda İzmirli firmalar için bu pazarda fırsat olduğunu hatırlattı.

İşadamlarına, "Gitmediğiniz ülkenin pazarından pay alamazsınız." diye seslenen Örün, "Afrika ülkelerindeki pazarı. AB'li firmaların elinden alıyoruz. AB. ikili anlaşmalarla bu pazarları elinde tutmaya çalışıyor. Türkiye'nin de ikili anlaşmalarla bu pazarlarda söz sahibi olması gerekiyor." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile