Tiflis'te konuşan Rasmussen'den Rusya'yı kızdıracak sözler

NATO'nun eski Sovyet ülkelerine tepki gösteren Moskova'yı kızdıracak bir adım NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den geldi. Tiflis'te temaslar

NATO'nun eski Sovyet ülkelerine tepki gösteren Moskova'yı kızdıracak bir adım NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den geldi. Tiflis'te temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri, Gürcistan'ın mutlaka NATO üyesi olacağını ve ittifakın verdiği sözü yerine getireceğini söyledi.

Dün Afganistan'da gerçekleşen operasyonda 4 Gürcü askerinin ölmesi ile ilgili de başsağlığı dileyen Rasmussen, "NATO Gürcistan'la olan ilişkilerine büyük önem veriyor. Özellikle de Afganistan'da sağladığı katkılardan dolayı..." dedi.

NATO Bükreş zirvesinde üyelik yönünde alınan kararın arkasında olduklarını hatırlatan Rasmussen, "Gürcü askerleri Afganistan'ın en zor ve tehlikeli bölgelerinde görev yapıyor. Ortak güvenliğimiz açısından sağladığınız katkı NATO ve Gürcistan'ın ortaklığının göstergesi." dedi.

NATO TİFLİS'TE OFİS AÇTI

Gürcistan Başbakan Yardımcısı Georgi Baramidze ile birlikte NATO'nun Tiflis ofisinin açılışını gerçekleştiren Rasmussen, teknik alanda Gürcistan'la ittifakın ilişkileri geliştirmek için çalışmaları hızlandıracağını söyledi. Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria da yaptığı değerlendirmede ofisin NATO'nun büyükelçiliği gibi görev yapacağını kaydetti.

NATO'nun 2008'de Romanya'da gerçekleşen zirvesinde Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelik öncesi aksiyon planına dahil edilmesine Fransa ve Almanya'nın karşı çıkması ile ertelenmişti. Ancak üyelik konusunda çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırılmıştı.

Ağustos 2008'de Rusya'nın Gürcistan'la gerçekleşen beş günlük savaşı ve ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıması, ardından da Ukrayna'da batı yanlısı Turuncu Devrim'in seçimle el değiştirerek Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'e iktidara devretmesinin ardından NATO'nun iki ülke ile ilgili planları askıya alınmıştı.

ABD'nin Kafkaslar'daki müttefiki olarak hareket eden Tiflis yönetimi Irak'a da 2 bin civarında asker göndererek ABD ve İngiltere'den sonra bölgedeki en büyük askeri varlık olmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile