TİKA Başkanı Çam Açıklaması 'Uluslararası Toplum Suriyeli Mülteciler Sorununda Başarısız Oldu'

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Amerika’nın saygın internet haber portalı The Cipher Brief’te yazdığı makalede Akdeniz’de boğularak kıyıya vuran Suriyeli çocuğun fotoğrafına dikkat çekerek, uluslararası toplumun soruna kalıcı bir çözüm önerisi getirememesini eleştirdi.

Uluslararası ilişkiler ve güvenlik politikaları konularında saygın isimlerin görüşlerine yer veren The Cipher Brief’te yayınlanan “Türkiye’nin Mülteci Krizindeki Rolü” başlıklı makalesinde TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, ‘Suriyeli mülteciler için olumlu adım atan tek ülke 2 milyondan fazla Suriyeli’yi kucaklayan Türkiye’dir’ görüşüne yer verdi. Makalesinde Akdeniz’de boğulan ve cesedi kıyaya vuran Suriyeli çocuğun fotoğrafının dünya ülkeleri için büyük bir uyarı işareti olması gerektiğini ve küresel insani sistemin işleyişinde halen ciddi sorunlar olduğunu vurgulayan Dr. Çam, “Suriye’de tanık olduğumuz mülteci krizi gibi kronik konulara baktığımızda dünya kesinlikle daha iyisini yapabilir. Burada eksik olan kaynakların birleştirilmesi, önceden planlanması ve birlikte uygulanması noktasında bütüncül bir çabanın olmamasıdır” dedi.

Serdar Çam, tüm ülkeleri ilgilendiren küresel krizlerde bütüncül bir yaklaşım ortaya konulamadığını şu sözlerle dile getirdi:

“Suriyeli mültecilerin içinde bulunduğu zor durum kötüleşiyor ve somut bir çözüm şimdiye kadar ortaya çıkmadı. İnsani sistem, şu anda Birleşmiş Milletler, uluslararası insani yardım örgütleri ve devlet kurumlarının çabalarına dayanmaktadır. Geleneksel donörler (Batı ve ABD), güneyde gelişmekte olan ve yeni ortaya çıkan donörlerin hepsinin insani öncelikleri farklılaşmaktadır. Yani hepsi bu konuda farklı hareket ediyor. Bu farklılıklar Suriye mülteci sorununda olduğu gibi uluslararası toplumun trajik sorunların çözümünde başarısız olduğunu kanıtlamaktadır.”

Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin konumuna değinen TİKA Başkanı Dr. Çam, “Suriyeli mülteciler için olumlu adım atan tek ülke, 2 milyondan fazla Suriyeli’yi kucaklayan Türkiye’dir. TİKA, Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarını ulaştıran baş aktördür. TİKA sorunların giderilmesi için bütüncül bir yaklaşım sunarak, ihtiyaç sahibi halklara sürdürülebilir bir gelecek için planlar yapmakta ve bunu uygulamaya koymaktadır. TİKA, eğitim, sağlık, ulaştırma, haberleşme, altyapı, çevre koruma ve aynı zamanda acil ve insani yardım gibi alanlardaki faaliyetlerinin koordinasyonunu 48 ülkedeki ofisleri aracılığıyla yürütmektedir” ifadeleri ile Türk tipi kalkınma yardımı modelini anlattı.

Türkiye’nin insani yardımda küresel düzeyde hatırı sayılır bir başarı elde ettiğine değinen Dr. Serdar Çam, “Türkiye insani yardımlar hususundaki çabalarını daha da artırmak ve etkin kılmak için kapasite geliştirme, daha iyi koordinasyon, fonksiyonel proje tanımlaması ve uygulaması alanlarında kendini güçlendirmelidir. Küresel düzeydeki sorunlara karşın Türk devleti ve insani yardım sunan STK’lar (Kızılay, İHH, vb.) Türkiye’nin rolünü artırmayı arzulamaktadır. Yakın gelecekte bu güçlü istek Türkiye’yi temel küresel bir oyuncu olarak tutmaya devam edecektir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile