TİKA, Guatemala’nın Kuzeyindeki Alta Verapaz bölgesinde yaşayan 850 kahve üreticisi Maya yerlisi çiftçiye üretim kapasitelerini artıracak ekipman desteğinde bulundu. Alta Verapaz bölgesi, Tamahu Belediyesi’nde gerçekleşen törende ekipman, bölgedeki kahve üreticileri birliğine bağlı 25 topluluk liderine teslim edildi. Strategiesfor International Development (SID) iş birliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında; nüfusun yüzde 80’inin yoksulluk sınırının altında yaşam sürdüğü Alta Verapaz’da, kahve çekirdeklerinin işlenmesi ve kullanılabilir hale getirilmesini sağlayan teknik ekipman çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Tören esnasında yapılan konuşmalarda, Kahve Üreticileri Birliği temsilcileri Maria QUEJ ve Paulino Tıpol, merkezden çok uzak, izole bir coğrafyada yaşıyor olmalarının kendilerine gelecek yardımlara büyük bir engel teşkil ettiğini, daha önce hiç bir uluslararası yardımın kendilerine ulaştırılmadığını, hep göz ardı edildiklerini ifade etti.
Birlik temsilcileri TİKA’nın bu desteğinin kendileri için bir ilk olması nedeni ile çok kıymetli olduğunu ve bölgenin kaderi haline gelmiş yolsullukla mücadele için atılmış çok büyük bir adım olduğunu, ekipmanı özenle ve büyük bir özveri ile kullanacaklarını belirttiler. Makinelerden faydalanacak yaklaşık 850 üretici ve aile ise Türkiye’ye şükranlarını iletti.
SID Guatemala Ulusal Direktörü Bayron Leal, bu destek sayesinde sadece üreticilere değil, üreticilerin aile bireyleri de düşüldüğünde büyük bir nüfusa yardımda bulunulduğunu vurguladı.
Latin ve Orta Amerika ülkeleri içinde en az gelişmiş ülkeler arasında yer alan Guatemala’da halkın büyük bir kısmı kırsal ve şehirlerden izole bölgelerde yaşıyor. Ülkede en büyük ihracat kalemlerinden olan kahve, özellikle Verapaz bölgesinde en önemli geçim kaynaklarından birsi arasında yer alıyor.
Eğitim durumları sadece temel eğitim ile sınırlı proje bölgesinde yaşayan Maya yerlileri için de tek geçim kaynağı kahve üretimi. Ancak kahve çekirdekleri köylüler tarafından büyütülüp hasat edildikten sonra teknik ekipman yetersizliği nedeni ile işlenemediği için çekirdekler ihracatçılar tarafından işlenmemiş, hammadde olarak satın alınıyor. Çiftçilere verilen ekipmanlar sayesinde ihracatçılara işlenmiş kahve çekirdeği satabilecek olan köylülerin üretimlerinde yüzde 75 oranında bir gelişme bekleniyor. Kar marjlarında da kısa vadede doğrudan yüzde 35 oranında bir yükselme olması öngörülüyor.
TİKA'dan 850 Kahve Üreticisi Maya Yerlisi Çiftçiye Ekipman Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Guatemala’nın kuzeyindeki Alta Verapaz bölgesinde yaşayan 850 kahve üreticisi Maya yerlisi çiftçiye üretim kapasitelerini artıracak ekipman desteğinde bulunarak bölge halkına yardım eli uzatan ilk uluslararası kuruluş oldu.