TİKA'dan Macaristan'a Sağlık Desteği

TİKA, Pecs Üniversitesine laboratuvar kurarak, ekipman desteğinde bulundu TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Özcan: 'Türkiye ile Macaristan arasında inşa edilen bilimsel ortaklığın sonuçları tıbba, beyin araştırmalarına, yaşlanan nüfusun en önemli sorunlarından birisi olan alzaymıra ve Parkinson hastalığına çare bulmaya yönelik olarak tüm insanlığa hizmet edecektir'.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan'da Pecs Üniversitesinin Deneysel Zooloji ve Nörobiyoloji Bölümü'ne laboratuvar kurarak, çeşitli tıbbi ekipman desteğinde bulundu.

İstanbul Kültür Üniversitesi Beyin Dinamiği, Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Araştırma Merkezi (İKU BEYİNMER) ile Macaristan’ın Pecs Üniversitesi Nörobilim Araştırma Bölümü’nü, ortak proje kapsamında geçen yıl bir araya getiren TİKA, bu bağlantının daha da derinleştirilmesi için Pecs Üniversitesine, EEG makinesi ve eklentileri, laboratuvar için gerekli teknik ekipman, özel donanımlı bilgisayarlar ve ofis mobilyaları desteğinde bulundu.

Pecs Üniversitesinde düzenlenen törende konuşan TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan, İKU BEYİNMER ve Pecs Üniversitesi Deneysel Zooloji ve Nörobiyoloji Bölümü arasındaki bilimsel iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla karşılıklı ziyaretlerin yapıldığını, bunun neticesinde, Türkiye ve Macaristan’ın beyin araştırmaları alanındaki deneyimlerini karşılaştırma ve verimli iş birliklerinin zeminini hazırlama imkanı bulduklarını ifade etti.

Türk ve Macar bilim insanlarının bilgi birikimi ve tecrübesinin bir araya getirilmesi ile önemli sonuçların elde edileceğini umduğunu belirten Özcan, şunları kaydetti:

''Başkanlığımızın desteği ile Pecs Üniversitesinde bulunmayan tam donanımlı bir EEG makinesi ve eklentileri ile son derece gelişmiş özellikleri bulunan bilgisayarlar alınarak, Pecs Üniversitesinde modern bir laboratuvarın kurulması sağlandı. Şu anda bu laboratuvarda, çeşitli deneyler ve analizler yapılmakta. Türkiye ile Macaristan arasında inşa edilen bilimsel ortaklığın sonuçları tıbba, beyin araştırmalarına, yaşlanan nüfusun en önemli sorunlarından birisi olan alzaymıra ve Parkinson hastalığına çare bulmaya yönelik olarak tüm insanlığa hizmet edecektir.''

Özcan, TİKA'nın Afrika’dan Latin Amerika’ya, Güneydoğu Asya’dan Avrupa’ya faaliyet gösterdiği ülkelerde hemen her sektörde projeler ve etkinlikler yaptığını, 2014 yılından bu yana da Macaristan’da restorasyon ile kültür, sağlık, eğitim ve sosyal altyapı alanlarının geliştirilmesi konusunda 60 kadar çalışma yürüttüğünü anlattı.

Pecs Üniversitesi Nörobilim Araştırma Bölümü Başkanı İstvan Hernadi de TİKA'nın verdiği desteğin iki ülke arasında sağlık alanındaki iş birliği için önem taşıdığını vurgulayarak, ''TİKA'nın desteği ile Deneysel Zooloji ve Nörobiyoloji Bölümü'ne, İstanbul Kültür Üniversitesindekine benzer şekilde modern laboratuvar kuruldu ve ekipman desteği sağlandı. Geçen yıl da TİKA'nın desteğiyle beyin araştırmaları alanında Türk ve Macar bilim adamları bir araya getirilmişti. Şimdiki laboratuvarımızda Türk partnerimiz gibi biz de modern cihazlarla çalışmalarımızı yapabileceğiz.'' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile