TİKA, Moğolistan’da gerçekleştirdiği projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Uçsuz bucaksız geniş topraklara sahip 3 milyon nüfuslu Moğolistan, 56 milyon hayvan potansiyeli olan bir ülke olma özelliği taşıyor. İç talebi rahatlıkla karşılayan hayvan sayısı ile Moğolistan’ın göreceli olarak üstün olduğu hayvancılık sektörünün geliştirilmesi ve ekonomide hayvancılık sektöründen gelen katkının arttırılması için et ve et ürünlerinin ihraç edilmesi ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Moğolistan’da hayvancılık sektörü hükümet politikaları arasında önemle takip ediliyor. Ancak, et ve et ürünlerinin yurt dışına ihracı için hayvan sağlığına ilişkin tedbirler alınmasına ve hayvancılık sektörü ile ilgili hukuki ve teknik altyapıların oluşturulmuş olmasına rağmen et ihracı için önemli bir pazar özelliği arz eden Arap ve İslam ülkeleri, satın alma şartları için öncelikle helal kesim standartlarını arıyorlar. Bu çerçevede değerlendirildiğinde Moğolistan’da helal kesim standartları henüz oluşturulmadığından büyük bir pazar olan söz konusu ülkelere et ihracatı yapılamıyor. Moğolistan’ın hayvancılık sektörünün canlandırılması, mevcut potansiyelden tam kapasite ile yararlanılmasını sağlamak amacıyla Moğolistan Gıda ve Köyişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine TİKA ile TSE işbirliğinde Moğolistan et ve et ürünleri sektöründe çalışan 30 uzmana yönelik “Helal Kesim Standartları” konulu eğitim programı düzenlendi.
Eğitim programı sonunda Moğolistan Gıda ve Köyişleri Bakanı Burmaa Radnaa, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci, Türkiye Ulanbator Büyükelçiliği yetkilileri, Moğolistan Et Üreticiler Birliği Başkanı G. Ochirbat’ın katılımıyla Moğolistan Gıda ve Köyişleri Bakanlığı binasında gerçekleştirilen sertifika dağıtım töreninde eğitime katılan uzmanlara “Helal Gıda” sertifikaları teslim edildi.
Moğol Bakan Radnaa, yaptığı konuşmada Moğolistan’da hayvancılık sektörünün geliştirilmesi, et ve et ürünlerinin Arap ve İslam ülkelerine ihraç edilmesinin öneminden bahsederek, hayvancılık sektöründeki potansiyeli harekete geçirecek bu işbirliği kapsamında helal kesim imkanının oluşturulmasında büyük katkıda bulunan TİKA’ya teşekkür etti.
TİKA Başkan Yardımcısı Er ise, Moğolistan’da tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik gerçekleştirdikleri çeşitli proje ve faaliyetlerinden biri olan helal kesim standartlarının oluşturulması amacıyla düzenlenen eğitim programı ve bunun sonucunda verilen “Helal Gıda” sertifikaları ile et ve et ürünlerinin ihracatının önünün açılmasının özelde ilgili sektör, genelde ise Moğolistan ekonomisi için olumlu katkıda bulunmasının beklendiğini belirtti.
Er, Moğol kardeşleri için TİKA olarak tarım ve hayvancılık sektörünün kapasitesinin geliştirilmesine yönelik çeşitli projelerin devam ettirileceğini ifade etti.
Moğolistan Et Üreticileri Birliği Başkanı Ochirbat da, et üreticileri olarak uzun yıllardır “Helal Gıda” sertifikasına sahip olmakla ilgili düşünce ve girişimlerinin bulunduğunu ancak bugün bu önemli hedefe ulaşarak müjdeli haberi aldıklarını kaydetti.
TİKA’nın desteğiyle düzenlenen eğitim programı neticesinde Moğolistan’da ilk kez Helal Gıda sertifikasına sahip uzmanlara sahip olmanın ve sektörün önünün açılmasının sevincini yaşadıklarını ifade eden Ochirbat, et ve et ürünlerinin yurt dışına ihraç edilebilmesi için büyük katkı sağlayan TİKA’ya Moğolistan’ın tüm et üreticileri ve Moğol halkı adına teşekkürlerini iletti.
TİKA'dan Moğolistan'da Hayvancılık Sektörüne Önemli Katkı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde Moğolistan et ve et ürünleri sektöründe çalışan 30 uzmana yönelik “Helal Kesim Standartları” konulu eğitim programı düzenlendi.