TİKA'dan Namibyalı Kadın Ve Çocuklara Destek

WİNDHOEK – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Namibya'nın başkenti Windoek'ta açılışını gerçekleştirdiği projeleriyle kadınların ve kimsesiz çocukların umudu oldu. Başkanlık, Windhoek’taki Kadın Sığınma Evi’nin ve Çocuk Yurdu’nun bebek odalarına donanım desteği sağladı.

TİKA yetkililerinin de donanım araç ve aygıtlarının teslim töreninde konuşan Namibya Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği ve Çocuk Esirgeme Bakanı Doreen Sioka, “Namibyalılar olarak Türkiye’nin şiddet ve tacize uğramış kadınlara sağladığı bu güvenli ve rahat ortamdan dolayı onur duyduk” dedi.

Bakan Sioka, "​Namibya’da din, kültür ve sınıf gözetmeksizin kadınların ve kızların en çok şiddet mağduru olduğunu, ülkede terk edilmiş bebeklerin endişe verici boyutta bulunduğunu" hatırlattı. Bakan "Bebek evi’nin Çocuk Yurdu bünyesinde hizmet vereceğini" belirtti.

Sioka, cinsiyet odaklı şiddete karşı savaş açtıklarını ifade eden Sioka, gerek kırsal gerek şehirli  mağdur olan herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayarak, sokak çocuklarının her geçen gün arttığına dikkat çekerek hükümet olarak bağımsız kuruluş ve STK’ların desteklerine ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekledi.

-"Afrika sorunlarına Afrika çözümleri"

Türkiye’nin Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar da törende yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin Afrika ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu söyleyerek, yardım projelerinin yetkililerle görüşülerek tespit edildiğini" söyledi. "Türkiye’nin, Namibyalılar için iyi olduğunu düşündüğü projelerin değil, Namibya halkının kendisi için iyi olduğunu düşündüğü konularda destek verdiğini de" hatırlatan Çakar, "Kadınların ve çocukların toplumun oluşumunda önemli rol oynadıklarını" da ifade etti. "Namibya'nın yoksulluğu yok etme politikasının farkında olduklarını" belirten Çakar, "Destek ve donanım projeleriyle de katkı sunmayı hedeflediklerini" anlattı. "Türkiye’nin bir bağış ülkesi olarak Sahraaltı Afrika bölgesine 780 milyon Amerikan doları yardım yaptığını da" dile getiren Çakar, "Afrika sorunlarına Afrika çözümleri ilkesine inandıklarını Afrika ve Namibya’ya bu yolda yardıma hazır olduklarını" belirtti.

TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir ise, "Namibya’daki ofisin çok yeni olmasına rağmen yirmiye yakın projeye ev sahipliği yaptığını, kimsesiz çocukların ve kadınların yararına olan projelere dahil olmaktan memnuniyet duyduklarını" dile getirdi.

-Kadınlara bot desteği

Kırsal kesimden mağdur ya da engelli olan kadınların çalışabildiği Penduka Vakfı’na da TİKA geçen yıldan bu yana ekipman desteğini sürdürdü. Başkent Windoek’un yakınlarında Goriengab Baraj Gölü etrafında kurulan vakıfta kadınlar Afrika’nın geleneksel el sanatlarını icra ediyor. Afrika tarzı desenleriyle dikkat çeken kumaş ürünlerinin yanısıra camdan üretilen boncuklar, kolyeler ve bileziklerin üretildiği vakfa, TİKA tarafından bağışlanan 3 adet pedal botun devir teslim töreni de gerçekleştirildi.

AA Muhabirine konuşan Tika Namibya direktörü Cüneyt Esmer, "Penduka’nın bölgedeki kadınların gelir getiren işlerde çalışarak hayatlarını ikame etmelerini sağlayan bir kadın sivil toplum kuruluşu olduğuna" dikkat çekerek, 100'ün üzerinde kadının doğrudan çalıştığını, 600 civarında kadınının dolaylı olarak vakıftan gelir elde ettiğini" söyledi. "TİKA’nın yaklaşık 40 bin Amerikan Doları yardım yaptığına da" değinen Esmer, "Atölyelere ekipman desteğinin yanısıra etrafı saran korkulukları da yaptırdıklarını" ifade etti.

Esmer, "Yerel dilde uyanış anlamına gelen Penduka’nın kurulduğu bölgenin adının "istenmeyen yer" anlamına gelen Katutura olup, geçmişte yaşanan ayrımcılığın sembolü olduğunu da" hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nden Penduka’da idari konularda yardımcı olan Andy Garrison, "İki yıldır burada çalıştığını, vakfın temel amacının ayrıacalıksız kadınlara yardım etmek olduğunu" söyledi.

Vakfın başkanı Elizabeth Kauna Simon da "Panduka’da 13 yıldır çalışan Kaieno Shamba ise çalışanların içinde 7 sağır kadın bulunduğunu, işaret diliyle anlaştıklarını" belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile