TİKA Orta Asya Tarihine Işık Tutmaya Devam Ediyor

TİKA Orta Asya Tarihine Işık Tutmaya Devam Ediyor

Karahanlılar döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Kırgızistan’ın Koçkor bölgesindeki yapı kalıntısı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi iş birliğinde yürütülen arkeolojik kazı çalışması ile gün yüzüne çıkarıldı.

Tanrı Dağları’nda yer alan ve Kaşgarlı Mahmut’un eserlerinde "Koçnar-Başı" olarak adlandırdığı bölge olduğu düşünülen Koçkor’da yürütülen çalışma kapsamında 13 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğindeki yapı büyük oranda ortaya çıkarıldı. 11-12. yüzyıla ait bir türbe olduğu düşünülen yapının zemininde tuğladan yapılmış kaplamalar yer alırken, turkuaz sırlı tuğla parçaları, ortası delinmiş taş aletler ve bir çocuğa ait olduğu düşünülen ayak izi açığa çıkarıldı. Kırgızistan’da yer altından çıkarılan en büyük yapı olan kalıntıdan elde edilecek bulgular sayesinde Karahanlılar dönemine ait önemli ipuçlarına ulaşılması hedefleniyor. Yapının işlevi ve kimliği ile ilgili kesin sonuçlar kazı eş başkanları Doç. Dr. Abdullah Karaçağ ve Prof. Dr. Kubatbek Tabaldiev’in yürüteceği bilimsel araştırma sonucunda ortaya çıkacak.

Erciyes Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celil Arslan, Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Çal ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Eravşar’dan oluşan heyetin ve Bişkek PKO yetkililerinin de incelemelerde bulunduğu kazı alanında yürütülen çalışmaların ilk etabı 15 Ağustos’ta tamamlanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile