Tika Pasifik Okyanusundaki Ada Ülkesi Vanuatu'ya Yaptığı Ekipman Desteğiyle Beşinci Kıtaya Da Ulaştı

Enes Kaplan - Türkiye'nin kalkınma yardımları 2012 yılında 2,3 milyar doların üzerinde seyrederken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Pasifik okyanusundaki ada devleti Vanuatu Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdiği proje ile Türkiye'nin yardım elini Pasifiğe ulaştırdı.

TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, hedeflerinin en az gelişmiş tüm ülkelere ulaşmak olduğunu belirterek, "Bir taraftan Latin Amerika'yla işbirlikleri kuruyoruz bir taraftan da en doğuda Pasifik adalarına ulaştık. Böylece çok geniş bir coğrafyayı kapsamış durumdayız. TİKA, Latin Amerika'dan Pasifik adalarına 5 kıtada gerçekleştirdiği program ve projelerle Türkiye'nin yardımlarını, bilgi birikimini ve kalkınma tecrübelerini çok geniş bir coğrafyaya götürüyor" dedi.

Tuncer, AA muhabirine, TİKA'nın hükümetin dış politika vizyonu çerçevesinde bütün bölgelerde faaliyette bulunup, proje üretmeye çalıştığını anlattı.

-Hedef, 48 ülkeye ulaşmak-

Başbakan Erdoğan'ın 2011'de Türkiye'de düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda yıllık 200 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Tuncer, "TİKA, ürettiği projelerle 2012 yılında en az gelişmiş ülkelere, yönelik 300 milyon doların üzerinde proje gerçekleştirerek ülkemizin taahhüdünü fazlasıyla yerine getirdi. Bizim hedefimiz, proje ve programlar yaparak 48 en az gelişmiş ülkenin tamamına ulaşmak" diye konuştu

-Batıda Latin Amerika, doğuda Pasifik-

TİKA'nın 2011 yılında yeniden yapılandırılma sürecinde Doğu ve Güney Asya ile Pasifik bölgesine bakacak bir daire kurulduğunu belirten Tuncer, Türkiye'nin dış politika öncelikleri çerçevesinde o bölgede neler yapılabileceği konusunda arayışa girdiklerini bildirdi.

Kısa süre önce en az gelişmiş ülkelerden, Pasifik okyanusundaki ada devleti Vanuatu Cumhuriyeti'nde önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Tuncer, "Vanuatu'da okulların teknik ve bilişim altyapısını geliştirmek için bilgisayar ve ekipman desteği verdik. Dünyada neredeyse ulaşamadığımız bölge kalmadı" ifadesini kullandı.

Vanuatu Cumhuriyeti'nde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı başta olmak üzere, bakanlarla muhtemel işbirliklerini de görüştüklerini belirten Tuncer, sözlerine şöyle devam etti:

"İşbirliği yoğunluklarımız farklı tabii ama az da olsa bütün her yerle işbirliği imkanlarını başlatıyoruz ve araştırıyoruz. Vanuatu'ya da bu çerçevede gittik. Bir taraftan Latin Amerika'yla işbirlikleri kuruyoruz, bir taraftan da en doğuda Pasifik adalarına ulaştık. Böylece çok geniş bir coğrafyayı kapsamış durumdayız. TİKA, Latin Amerika'dan Pasifik adalarına 5 kıtada, gerçekleştirdiği program ve projelerle Türkiye'nin yardımlarını, bilgi birikimini ve kalkınma tecrübelerini çok geniş bir coğrafyaya götürüyor."

-"Hedefimiz kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak"-

Gelişmiş ülkelerin kalkınma yardımları konusunda 100 yıllık tecrübeye sahip olmalarına rağmen genellikle yapılan yardımların direkt alana ulaşmasında sıkıntılar yaşandığını belirten Tuncer, şunları söyledi:

"Diğer ülkeler belki çok para harcıyor gözüküyor ama örneğin 100 lira harcıyorsa bunun alana ulaşan kısmı yüzde elli gibi çok düşük kalıyor, bazen bu daha da düşebiliyor. Dolayısıyla TİKA ve Türkiye kalkınma işbirliğinde hızlı, esnek, pratik Türk modelini üretti. Çeşitli ülkelerden ve bölgelerden TİKA'ya sürekli 'Birlikte çalışalım' diye işbirliği teklifleri geliyor. Bazı ülkeler, yardımlarda ülkelerin bütçesine direkt para veriyor. Bazen o paralar kalkınma yatırımlarına gitmiyor,cari harcamaya gidiyor veya verimli yatırımlarda kullanılmıyor. TİKA nakit yardım yapmıyor, talep odaklı direkt proje yapıyor ve alana kendi eliyle ulaştırıyor. Bu yüzden yardımların direkt yardımı alan kişilere ve alana ulaşma yüzdesi bizde çok yüksek. Hedefimiz o ülkelerin kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak."

-"Vakıf medeniyetinin mirasçılarıyız"-

TİKA vasıtasıyla gerçekleştirilen kalkınma işbirliği ve yardımların yeni Türk dış politikası perspektifinde geliştiğini anlatan Tuncer, şunları kaydetti:

"Ülkemizin ekonomik olarak büyümesi ve yeni Türk dış politikası vizyonu sayesinde TİKA da büyüdü. Türkiye'nin yardım elini 5 kıtaya götürmeye çalışıyor. Kalkınma işbirliği faaliyetleri aslında dış politikanın soft tarafıdır ve çok önemli bir ince güç enstrümanıdır. Biz Türkiye'nin bu vizyonunu ve açılımlarını kalkınma işbirliği faaliyetleri ile destekliyoruz. Ada ülkeleri küçük ama uluslararası platformlarda büyük ülkelerle aynı oy hakkına sahip. Yaptığımız kalkınma işbirliği faaliyetleri, 2015 yılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu üyeliği adaylığı ve 2020 İzmir EXPO adaylığı gibi Türkiye'nin uluslararası platformlardaki girişimlerine de destek oluyor ve önemli katkılar oluşturuyor. Biz bu ülkelere yardım elimizi uzatıyoruz, çünkü bizim geleneğimizde paylaşımcılık ve yardımlaşma var, biz köklü bir vakıf medeniyetinin mirasçılarıyız. O insanlara bir şekilde el uzatmamız lazım."

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile