Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) düzenlenen "TİM Akademi 2023" toplantısı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde (GAİB) gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında, Soma'daki maden faciası nedeniyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel, toplantıda, Türkiye'nin ihracatta son yıllarda bir başarı hikayesi yakaladığını belirtti.
Başarının tesadüf olmadığını kaydeden Şenel, bir kamu belgesine dönüşen "2023 Türkiye İhracat Stratejisi"nin Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği (AB) ekonomisindeki canlanmayla bu ülkelere olan ihracatta artış görüldüğüne dikkati çeken Şenel, şunları söyledi:
"Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızda yüzde 8,9 artış söz konusu. AB ülkelerinde ihracatta da yüzde 11,3 artış var. Önümüzdeki aylarda hem AB hem de genel ihracatta artışın süreceğine inanıyoruz. Bu sayede Orta Vadeli Program'da hedeflediğimiz 166 milyar dolarlık ihracatı yakalayacağımıza inanıyoruz."
Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedeflediğini anımsatan Şenel, bu amaca ulaşmanın imkansız olmadığını kaydetti.
İhracatta bir üst segmente geçilmesi gerektiğine işaret eden Şenel, "Bunu başarmanın yolu mevcut yolda aynı hızla aynı tempoyla erişilebilir bir yol olmadığını biliyoruz. Bizim rotamız ve hedefimiz belli. Bu rota ve amaca konan her harç, omuz verilen her destek bizi bu hedefe yaklaştıracaktır. Bunun için de ülke insanının bilgi ve zekasının üretime katılması lazım" ifadelerini kullandı.
Şenel, markalaşma yolunda da önemli mesafe katedildiğini belirtti.
Türkiye'nin son 1 yılda marka değerini en fazla artıran 4 ülkeden biri olduğunu aktaran Şenel, "Türkiye, 688 milyar dolar marka değeriyle ülkeler arasında 19. sırada bulunuyor. En değerli 100 şirketimiz 31,2 milyar dolar marka değerine sahip" şeklinde konuştu.
Şenel, cari açığın önlenmesinde temel ara girdilerin yurt içi üretimle karşılanmasını sağlayacak yatırımların ise önceliklerinin olduğunu sözlerine ekledi.
- TİM Başkanı Büyükekşi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de "TİM Akademi 2023" projesiyle 26 farklı sektörden firmalara stratejik oyun planı oluşturduklarını söyledi.
Geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirdikleri seminerleri bu yıl 10 farklı kente yaymayı hedeflediklerini aktaran Büyükekşi, bunun ilkini de Gaziantep'te yaptıklarını anımsattı.
Türkiye'nin "ihracata dayalı büyüme modeli"ni benimsediğini ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Son 12 yılda ihracatımızı yüzde 14 artırdık, bundan sonraki 9 yılda da her yıl ortalama yüzde 13 artırmamız gerekiyor. O yüzden de daha fazla büyüyebilmek için, daha fazla ihraç edebilmek için, sık sık gündeme getirdiğimiz katma değeri artırma zorunluluğunu ve bu katma değeri artırabilmek için de inovasyon, arge, tasarım ve marka konusunda çok önemli çalışmalar yapmamız gerektiğini hep gündeme getiriyoruz. Bu konuda 26 farklı sektörde makro stratejiler oluşturduk ve 2023'e hazırlanıyoruz."
Gaziantep'in gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu dile getiren Büyükekşi, kentin 17 milyar dolarlık milli gelirle, toplam milli gelirden yüzde 2,3 pay aldığını kaydetti.
Büyükekşi, son 5 yıldaki ihracatta senelik ortalama yüzde 21'lik artış yakalayan Gaziantep'in kilo başına ihracat değerinin ise 1,55 dolar olduğunu söyledi.
Vali Erdal Ata da Gaziantep'in Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyen bir şehir olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine kentin 30 milyar dolarla katkı sağlamayı hedeflediğini belirten Ata, "Gaziantepli girişimcilerin bu rakamı rahatlıkla yakalayacağına inanıyorum" dedi.
İhracattaki önemli sorunlardan birisinin katma değeri düşük ürünler olduğunu hatırlatan Ata, buna çare bulunması gerektiğini vurguladı.
(Sürecek)
'Tim Akademi 2023' Toplantıları (1)
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, "Bizim rotamız ve hedefimiz belli. Bu rota ve amaca konan her harç, omuz verilen her destek bizi bu hedefe yaklaştıracaktır"