Öğüt, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde (GAİB) düzenlenen "TİM Akademi 2023" toplantısında, Soma'daki maden faciasının, iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
Dünyanın hızla birbirine yakınlaşmasında mobil teknolojinin çok büyük katkısı olduğunu belirten Öğüt, bunun da ekonomiyi küreselleştirdiğini belirtti.
Ülkeler arasındaki ekonomik rekabete değinen Öğüt, şöyle konuştu:
"Küreselleşen ekonomide Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için çok büyük bir fırsat var. Bu yakınlaşma aslında 2023 hedeflerinin aslında ne kadar yapılabilir olduğunu, biz bu fırsattan doğru şekilde yararlanırsak nasıl bunu gerçekleştirebileceğimize dair inancı arttırıyor. Böyle düşündüğümüzde de bu globalleşen ekonomide ihracat öne çıkıyor. Dünya ekonomik forumunun her yıl yayımladığı raporunda Türkiye'nin küresel rekabet endeksinde gittikçe ilerlediğini görüyoruz. Burada bizi daha ileriye taşıyan, teknolojik altyapı ve inovasyon. Vodafone olarak özellikle teknolojik altyapı ve inovasyon konusunda ülkemize çok büyük bir katkımız olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle misyonumuzu da 'iletişim teknolojileriyle daha iyi bir gelecek için Türkiye'de herkese ilham vermek' olarak belirledik."
Öğüt, iletişim teknolojilerinin iş dünyasının işlerini daha etkin, verimli ve tüm dünyada rekabet edebilir hale getirdiğini söyledi.
Türkiye'deki her şirkete destek olmak istediklerini ifade eden Öğüt, "Hem Türkiye hem de 70 ülkedeki organizasyon ve deneyimimizle aslında küresel rekabet etmek isteyen şirketlerin doğal olarak küresel iş ortağı olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle ürünlerimiz, servislerimiz var. Çalışmalarımızı sadece küresel anlamda değil lokal dinamikleri de gözeterek yürütüyoruz" dedi.
İhracatını son 10 yılda 8 kat artıran Gaziantep'in bu yönüyle Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında önemli bir ilham kaynağı olduğunu belirten Öğüt, Vodafone olarak küresel güç ve yerel akıllarını Gaziantepli sanayicinin hizmetine sunmaya hazır olduklarını bildirdi.
- İhracat potansiyeli
HSBC Türkiye Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen ise Soma'daki maden faciası nedeniyle içlerinin buruk olduğunu söyledi.
TİM Akademi ile geçen yıl İstanbul'da sektörel bazda yaptıkları seminerlerin çok başarılı olduğunu anlatan Sökmen, bu yıl da Anadolu gezilerine başladıklarını anımsattı.
Türkiye'nin coğrafi konumuyla dış ticaret ve ihracatta kritik bir yerde olduğunu vurgulayan Sökmen, şöyle konuştu:
"Özellikle yakın bölgemizde çok önemli potansiyeller olduğunu ve önümüzdeki dönemde bu bölgenin daha da kritik olacağını biliyoruz. Gaziantep bu açıdan da çok önemli bir noktada. Bölgenin talebini karşılamak adına Gaziantep'in yapacağı ve yapabileceği çok şeyler olacak. HSBC olarak kentin dünyayla entegrasyonuna inanıyoruz. Bu konuda şirketlerin yapmış olduğu doğru adımları da görüyoruz."
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Gaziantep'in markalaşma serüveninin 2003'te başladığını aktardı.
Kentin 2006'da ise inovasyon yolculuğuna başladığını dile getiren Koçer, "İnovasyon gerçekten çok önemli. Biz bu yola 8 yıl önce çıktık. Bugün dünden daha önemli. Ne kadar mesafe alabilir ve diğer şehirlerin ne kadar önüne geçebilirsek şehrimizin rekabet gücünü o kadar yukarıya taşıyabiliriz" diye konuştu.
GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için siyasi ve ekonomik istikrar ile hukukun üstünlüğüne ihtiyaçları olduğunu kaydetti.
(Bitti)
'Tim Akademi 2023' Toplantıları (2)
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, "Küreselleşen ekonomide Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için çok büyük bir fırsat var" dedi.