Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nisan ayında ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı.
Geçen yılın nisan ayına göre iş günü olarak bir gün eksik olduğunu dile getiren Büyükekşi, ''Bir günde 350 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Eklerseniz başabaş oluyor. İlk üç ayda aylık yüzde 8-10 civarında artış yaptık. Bu ay ise bir durağanlaşma söz konusu'' diye konuştu.
İhracatçıların zorlu rekabet ortamında özveriyle çalıştığını vurgulayan Büyükekşi, ''Son 12 aylık ihracat, yüzde 13,62 artarak, 138 milyar 395 milyon dolar seviyesinde oldu. Aylık bazda mayısta tekrar artış yakalarız diye düşünüyorum. Bu yıl sonunda da hedeflediğimiz 150 milyar doları yakalarız. Yıllık bazda ihracatta 140 milyar doları yakında geçeriz'' ifadelerini kullandı.
-''AB'nin payı yüzde 41'lere geriledi''-
Büyükekşi, Avrupa'daki krizin giderek daha da derinleştiğini, bunun da ihracata olumsuz yansıdığını belirterek, ''Özellikle lokomotif sektörler olan otomotiv ve tekstil sektörlerinde ihracat geriledi. Bu sektörler, ihracatlarının yüzde 85'ini AB'ye yapıyor. AB'deki kriz nedeniyle bir gerileme yaşandı'' dedi.
Avrupa'ya ihracatın yüzde 18 düştüğünü ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:
''Afrika ülkelerine yüzde 43, Ortadoğu'ya yüzde 17, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 8 artış var. Hal böyleyken ihracatımızın yüzde 50'sini yaptığımız bir pazara yüzde 18 düşüş var. AB'nin payı yüzde 41'lere geriledi. Bunun nedeni, krizin derinleşmesi. Bu noktada, yeni pazarlar bizim için çok önemli. Kuzey Afrika ülkeleri, sahra altı Afrika, Ortadoğu ve petrol üreten ülkeler önem taşıyor. Rusya gibi, Afrika'da Gana, Mozambik, Angola gibi, bu tarafta Irak, İran, Katar ve Kuveyt gibi petrol üreten ülkelere daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Petrolün fiyatının giderek artması, bu ülkelerin onların ekonomilerinde canlılık yaratıyor. Bu açıdan hedef pazar petrol ülkeleri...''
Yeni teşvik sistemine, Türkiye kadar yurt dışındaki yatırımcıların da büyük ilgi gösterdiğini anlatan Büyükekşi, ''Emek yoğun sektörlerde 6. bölgenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Stratejik sektörlerde her tarafın 5. bölge olması da önemli. Yerli ve yabancıların ilgisi olacağını düşünüyoruz. Doğru anlatmalıyız. ABD ve Çin'e yapılan ziyaretler, toplantılar bunu gösterdi. Yoğun ilgi var'' diye konuştu.
TİM Başkanı Büyükekşi Açıklaması
Zafer Akpınar - Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Rusya gibi, Afrika'da Gana, Mozambik, Angola gibi, bu tarafta Irak, İran, Katar ve Kuveyt gibi petrol üreten ülkelere daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Petrolün fiyatının giderek artması, bu ülkelerin ekonomilerinde canlılık yaratıyor. Bu açıdan hedef pazar petrol ülkeleri'' dedi.