TİM Başkanı Büyükekşi: Euro'nun dolar karşısında gerilemesi ihracatı etkileyecek (2)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Euro'nun dolar karşısında 1,20'lere kadar gerilemesi ve uzun süre bu seviyelerde kalma ih

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Euro'nun dolar karşısında 1,20'lere kadar gerilemesi ve uzun süre bu seviyelerde kalma ihtimalinin ihracatçıları endişelendirdiğini söyledi.

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisi'nde mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi, Euro'nun dolar karşısında gerilemesinin ihracat rakamını olumsuz etkileyeceği kadar Avrupa ülkelerinde durgunluğa bağlı ihracatı miktarsal olarak gerileteceğini vurguladı.

Büyükekşi, "Girdi maliyetleri dolar olan, ama ihracatını Euro ile yapan firmalarımızın karlarında düşme olacak. Bu da verimli firmalara büyük zarar verecek. Euro'nun durumu artık sadece Avrupa için değil tüm dünya için tehdit oldu." dedi.

İhracatçının zarar görmemesi için Merkez Bankası ile hemen bir plan yapılması gerektiğini dile getiren Büyükekşi, "Euro'nun dolar karsısındaki değerinin kısa vadede gerileyemeye devam edeceği ihtimali konuşuluyor. Yunanistan'dan sonra İspanya'ya da sıçrayan sorunlar, Avrupa'nın kötü bir yaz geçireceğini gösteriyor. Çok şükür ki, son 4 yılda ihracatımızı komşu ve çevre coğrafyalara yayarak, Avrupa'dan kaynaklanan kötü etkileri asgariye indirme imkânını bulduk. Yine de dolar cinsinden maliyetlerle Euro cinsinden ihracat yapan sektörlere destek anlamına gelebilecek adımların atılması gerekiyor. Merkez Bankası'nın faizler konusundaki istikrarlı duruşuna devam etmesi son derece önemli. Bankaların, müşterilerine her aşamada döviz satışı için telkinde bulunmalarını ilgiyle gözlemliyoruz." diye konuştu.

REEL SEKTÖR BANKALARIN ELİNE BIRAKILAMAYACAK KADAR HAYATİ

Bankaların, piyasa gerçekleri doğrultusunda değil, kendi pozisyonları doğrultusunda müşterilerini yönlendirdiğini kaydeden Büyükekşi, şunları söyledi: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'in, kriz sürecinde bazı bankaların kredi kullanan firmalara gereğinden fazla sert davrandığını ifade etmesi dikkat çekicidir. Artık, sadece bankalar değil banka haricindeki finans kurumlarının da reel sektöre kaynak sağlayan bir şekilde oyuna sokulması gerekmektedir. Hükümetimizin bu konuda önemli adımlar atmakta olduğunu müşahede ediyoruz. Reel sektör, sadece bankaların eline bırakılamayacak kadar hayatidir."

Büyükekşi, "Sanayi rakamları ile kapasite kullanım oranları ve nihayetinde ihracat rakamları, Türkiye ekonomisinin toparlanmakta olduğunu gösteriyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD de bunu teyit ediyor. OECD'nin Türkiye'nin büyüme oranları için yaptığı tahmin 2010 için yüzde 6.8, 2011 için yüzde 4.5 oldu. OECD, Türkiye'nin rekabet gücünü ve ihracattaki yükselişini sürdürebilmesi halinde, her iki yılda da büyüme oranlarının daha da artabileceğinin altını çizdi. Dolayısıyla Türkiye'nin kısa zamanda gösterdiği toparlanmanın ihracat sayesinde olduğu teyit ediliyor. Aslında yıllardır anlatmaya çalıştığımız gerçek, bu şekilde seslendirildi. Euro'da yaşanan bu düşüşün henüz ihracat rakamlarına bir yansıması olmadı. AB ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracat başarılı bir şekilde artmaya devam ediyor." diye konuştu.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da 2009 yılını 1 milyar dolar ciro il kapattıklarını söyledi.

2009' da yüzde 45 büyüme sağladıklarını vurgulayan Tosyalı, "Tüm krize rağmen şu anda 3 bin kişi ile bölgenin en büyük istihdamını yapan kuruluşuyuz. Boru sektöründe tüm ürünleri üretebiliyoruz. Hatta ham maddesini de yapan tek kuruluş. Geçen sene 28 ülkeye ihracat yaptık. Bugüne kadar toplam 80 ülkeye ihracat yaptık. 5 ay önce faaliyete başlayan Tosçelik Osmaniye tesislerinde 50 bin ton ihracat yaptık. 35 milyon dolar döviz kazandırdık. 2010 yılının ilk 5 ayında ise 200 milyon dolar ihracat yaptık. 2009'da 725 milyon dolarlık ihracat yapmıştık." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile