TİM Başkanı Büyükekşi: İkinci çeyrekte de büyüme yüksek olacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracataki artışın büyümeyi ateşlediğini söyledi. Büyükekşi, "İhracat bize, yılın ikinci

  Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) Başkanı Mehmet Büyükekşi , ihracataki artışın büyümeyi ateşlediğini söyledi . Büyükekşi , " İhracat bize , yılın ikinci çeyrek büyümesinin de yine yüksek olacağını söylüyor . " dedi .

Kocaeli Sanayi Odası ( KSO ) Konferans Salonu ' nda düzenlediği basın toplantısı ile Haziran ayı ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi , Türkiye ' nin ekonomi durumunu değerlendirdi . Daha önce 2010 ' un ilk çeyreğinde büyümenin çift haneli olacağını tahmin ettiklerini belirten Büyükekşi , büyüme oranının yüzde 11 , 7 ile son derece yüksek çıkmasını çok olumlu bulduklarını söyledi .

Büyükekşi , " Türkiye OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke oldu . G-20 ülkeleri içinde ise Çin ' den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu . Çin ile büyüme oranımız arasında sadece yüzde 0 , 2 ' lik bir fark olduğunu da belirteyim . Yılın ilk 3 ayında ihracatımız yüzde 22 , 3 arttığı için bunun ülke büyümesini yukarı çekeceğini biliyorduk . İhracat bu ülkenin en önemli öncü göstergesi . Nitekim ihracat , kriz sonrası dönemde tekrar büyümenin motor gücü oldu . Büyüme rakamlarının alt detayına baktığımızda imalat sanayiindeki yüzde 20 , 6 ' lık büyümeyi görüyoruz . İçerdeki özel tüketim artışı yüzde 9 , 9 , dolayısıyla üretim ihracata yöneldi . İhracat büyümeyi ateşledi . İstihdamı destekledi . " diye konuştu .

" İKİNCİ ÇEYREKTE DE BÜYÜME YÜKSEK OLACAK "

Yılın ikinci çeyreğindeki büyüme konusunda da görüşlerini açıklayan TİM Başkanı , ihracatın ikinci çeyrek büyümesinin de yine yüksek olacağını belirtti . Büyükekşi , ancak yılın 3 . ve 4 . çeyreklerinde de büyümenin devam etmesi için ihracatın yüksek oranda artması gerektiğini söyledi . Büyükekşi , ihracat artışının sürmesi için tüm kurumların beraber çok büyük bir gayret göstermesi gerektiğini ifade etti .

" GIDA FASLI BÜYÜMEYİ OLUMLU ETKİLEYECEK "

Dün açıklanan " Gıda Güvenliği , Veterinerlik ve Bitki Sağlığı " faslının müzakereye açılmasını da değerlendiren Büyükekşi , AB müzakere sürecinin en zorlu fasıllarından biri olan bu alanda AB ' ye uyum , Türkiye ' nin gıda güvenliği standartlarını geliştireceğini belirterek , aynı zamanda tarım ürünleri ihracatında karşılaştıkları sorunların giderilmesine de önemli katkı sağlayacağını aktardı . Büyükekşi , şöyle konuştu :

" Çünkü AB standartlarına ve hijyen kurallarına uyum , işletmelerin modernizasyonunu gerektiren yeni yatırımları zorunlu kılıyor . Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu KOBİ ' lerden oluşan 5 binin üzerindeki işletmenin sadece yüzde 7 ' sinin AB standartlarına uyumlu olduğu dikkate alındığında , konunun ciddiyeti ortaya çıkıyor .

Aynı şekilde kamunun kontrolleri etkinleştirebilmesi için laboratuar kapasitesi de dahil olmak üzere gerekli idari yapıları , personel ve araçları sağlamak üzere ciddi yatırımlar yapması gerekiyor .

AB ' nin bu konuda sağladığı mali yardımlar ise sınırlı ve ihtiyaç duyulan rakamı karşılamaktan oldukça uzak . O nedenle , faslın getirdiği yükümlülüklerden etkilenecek kesimlere ek kaynak yaratılması ve AB ' ye yeni katılan tüm ülkeler gibi , Türkiye için de yatırım maliyetlerinin zamana yayılmasını sağlayacak geçiş sürelerinin temin edilmesini elzem görüyoruz . "

" ÇİN YUANI DEĞERLENDİKÇE İHRACATÇIMIZ KAZANACAK "

Büyükekşi , 2009 yılında 1 , 2 trilyon dolar ihracat yapan Çin ' in , bu sene 1 , 17 trilyon dolar ihracat yaptığını açıklayan Almanya ' yı geçerek dünyanın en fazla ihracat yapan ülkesi unvanını kazandığını açıkladı . Büyükekşi , Çin ' in ulaştığı ihracat gücünde , para birimi olan Yuan ' ın değerini sabit tutmasının büyük rol oynadığını söyledi . Büyükekşi , sözlerini şöyle sürdürdü :

" Çin ' in parası Yuan ' ın yüzde 25 oranında değerlenmesi gerektiğine inanıyoruz . Eğer Yuan ' ın değeri , serbest piyasa koşullarında belirlenirse bu durum Çin ' e rakip ülkeler için oldukça olumlu bir haber olacak .

Türkiye ' de Çin ' in global dünyadaki en ciddi rakipleri arasında . Eğer Çin ' in parası değerlenmeye başlarsa bundan en büyük avantajı Türkiye ' nin elde edeceği görülüyor . Türkiye ' nin en büyük pazarı olan Avrupa ' da Çin ' in ciddi bir ağırlığı var .

Ancak Çin , kısa vadede kur avantajından vazgeçmek istemiyor .

Yuan ' ın değerlenmemesi için de Çin devleti ve Çin bankaları hala ciddi anlamda dolar almaya devam ediyorlar . Çin , Brezilya , Güney Kore gibi ihracatlarını artırmak isteyen bütün ülkeler paraları değer kazanmasın diye büyük mücadele ediyorlar . Türkiye tam tersini yapıyor . "

G-20 BÜTÇE AÇIKLARINI KAPATMA ÖNERİSİ ETKİLEYECEK

Toronto ' da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde dünyanın 20 büyük ekonomisinin bir araya geldiğini hatırlatan Büyükekşi , bu zirvede ülkelerin bütçe açıklarını daraltmak için 2013 yılına kadar ciddi adım atma kararı çıktığını söyledi .

Büyükekşi . bütçe açıkları devam ettiği sürece , ülkelerin vergileri yüksek tutacağını ve bu nedenle özel tasarruflar düşeceğini söyledi . Büyükekşi , özel tasarruflar , kamu harcamalarını finansmanda kullanılacağını ve özel tasarrufların büyümeye olan katkısı azalacağını , bu şekilde dünyada büyüme oranları düşeceğini ifade etti . Büyükekşi , görüşünü şöyle aktardı :

" Büyüme oranlarının düşmesi ise dünya ticaretini daraltıcı etki yapacaktır . Ülkeler bazında duruma baktığımızda AB ülkelerine yapılan ihracatın yavaşlamaya başladığını görüyoruz . Bütçe açıklarını azaltmak için Avrupa ' da uygulamaya konulan programlar ve Euro ' nun değerindeki düşüş Avrupa pazarlarında bizi etkilemeye başladı .

Yılın ilk 5 ayında en fazla ihracat yaptığımız 4 ülkeden Almanya ' ya ihracatımız yüzde 18 , İtalya ' ya yüzde 33 , Fransa ' ya yüzde 19 , İngiltere ' ye yüzde 30 artmıştı .

Haziran ayında Almanya ' ya ihracat artış hızımız yüzde 8 ' de , İngiltere ' ye ihracat artış hızımız yüzde 12 ' de kaldı . Fransa ' ya ihracatımız ise Haziran ayında yüzde 9 , İtalya ' ya ihracatımız yüzde 3 geriledi . Bu artışlar değer bazında , çünkü kayıtları dolar bazında tutuluyor .

Yıl başında 100 Euroluk ihracat 141 dolar olarak kayda girerken , şimdi 100 Euroluk ihracat 122 Euro olarak kayda giriyor . Yüzde 13 , 5 ' lik bir parite kaybı var .

Bunun yanı sıra Haziran ayında Yunanistan ' a ihracatımız aylık bazda yüzde 36 , Danimarka ' ya yüzde 0 , 5 , Slovenya ' ya yüzde 12 , Malta ' ya yüzde 90 , Macaristan ' a yüzde 6 , Norveç ' e yüzde 7 azaldı .

Haziran ayında İsrail ' e ihracatımızın yüzde 20 artması da ilginç bir veriydi . Yılın ilk 6 ayında İsrail ' e ihracatımız yüzde 42 arttı .

Yılın ilk 6 aylık rakamlarına göre en fazla ihracat yaptığımız pazarlar Almanya , İtalya , Fransa , İngiltere , Irak , Rusya , İspanya , ABD , Mısır ve İran oldu . İlk 6 aylık rakamlara göre çarpıcı başarı gösterdiğimiz ülkeler şöyle oldu .

Yılın ilk 6 ayında Rusya ' ya ihracatımız yüzde 37 , İspanya ' ya ihracatımız yüzde 47 , ABD ' ye ihracatımız yüzde 22 , İran ' a ihracatımız yüzde 53 , Suudi Arabistan ' a ihracatımız yüzde 45 , Çin ' e ihracatımız yüzde 102 , İsrail ' e ihracatımız yüzde 42 , Suriye ' ye ihracatımız yüzde 40 , Türkmenistan ' a ihracatımız yüzde 43 , Tunus ' a ihracatımız yüzde 63 , Ürdün ' e ihracatımız yüzde 54 , Brezilya ' ya ihracatımız yüzde 110 ve Singapur ' a ihracatımız yüzde 249 arttı . "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile