TIM Baskani Gülle, 'Birlesik Krallik Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti' Programinda Konustu Açiklamasi

'2020 yilinda 11 milyar 236 milyon dolarla en fazla ihracat yaptigimiz ikinci ülke Birlesik Krallik oldu. Ayni dönemde ithalatimiz ise 5 milyar 582 milyon dolar düzeyinde gerçeklesti. Bu rakamlarla Birlesik Krallik, 5 milyar 655 milyon dolar ticaret fazlasi verdigimiz bir ülke oldu' 'Çalismalarimiz neticesinde Birlesik Krallik ile olan ticaret hacmimiz kisa sürede 20 milyar dolara ulasacaktir. Ikili ticari iliskilerimizde lokomotif sektörümüz olan otomotiv, bu hedefe ulasmamizda da öncü sektör olacak'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, geçen yil 11 milyar 236 milyon dolarla en fazla ihracat yapilan ikinci ülkenin Birlesik Krallik oldugunu belirterek, "Ayni dönemde ithalatimiz ise 5 milyar 582 milyon dolar düzeyinde gerçeklesti. Bu rakamlarla Birlesik Krallik, 5 milyar 655 milyon dolar ticaret fazlasi verdigimiz bir ülke oldu." dedi.

Gülle, Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birliginin (OIB), Ticaret Bakanligi ve Türkiye Ihracatçilar Meclisinin (TIM) destegiyle çevrim içi düzenledigi "Birlesik Krallik Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti" programinin açilisinda yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin baslamasindan bu yana TIM ve ihracatçi birlikleri olarak 73 ülkeden 95'inci sanal ticaret heyeti organizasyonuna imza attiklarini söyledi.

Birlesik Krallik'in 2020'nin sonunda Avrupa Birliginden (AB) çikma sürecinin tamamlandigini hatirlatan Gülle, TIM olarak gerekli girisimlerde bulunup ihracatçilarin talep ve beklentilerini ilgili makamlarla paylastiklarini, Ticaret Bakanliginin özverili çalismasiyla 1 Ocak'ta Birlesik Krallik-Türkiye Serbest Ticaret Anlasmasi'nin imzalanarak yürürlüge girdigini anlatti.

Serbest Ticaret Anlasmasi'yla, en büyük ikinci ihraç pazari olan Birlesik Krallik ile ticari baglarin herhangi bir olumsuz etkiye maruz kalmadigini dile getiren Gülle, "Birlesik Krallik, 2020 yilinda pandeminin getirdigi tüm olumsuzluklara ragmen kayipsiz kapattigimiz bir pazar. 2020 yilinda 11 milyar 236 milyon dolarla en fazla ihracat yaptigimiz ikinci ülke Birlesik Krallik oldu. Ayni dönemde ithalatimiz ise 5 milyar 582 milyon dolar düzeyinde gerçeklesti. Bu rakamlarla Birlesik Krallik, 5 milyar 655 milyon dolar ticaret fazlasi verdigimiz bir ülke oldu." diye konustu.

Gülle, Birlesik Krallik'in son 10 yilda ithalatinin yüzde 12 düsmesine ragmen Türkiye'nin bu ülkeye ihracatinin yüzde 40 artmasinin dikkate deger bir gelisme oldugunu vurguladi.

Türk ihraç ürünlerinin bu pazarda önemli bir itibar ve gelisme potansiyeline sahip olduguna isaret eden Gülle, sözlerini söyle sürdürdü:

"Son derece basarili rakamlara ulastigimiz bu pazarda yilbasinda yürürlüge giren Serbest Ticaret Anlasmasi'nin da olumlu etkisiyle 2021'in ilk 9 ayinda, Birlesik Krallik'a ihracatimiz yüzde 28 artisla 9,7 milyar dolara ulasti. Bu basarili rakamda öne çikan sektörler, geçen seneye göre yüzde 63 artisla 2,2 milyar dolara ulasan otomotiv sektörü, yüzde 23 artisla 1,5 milyar dolari asan hazir giyim sektörü ve yüzde 46 artisla 1,5 milyar dolara ulasan elektrik elektronik sektörü oldu. Bu yil itibariyla Birlesik Krallik, sektörümüzün en büyük üçüncü pazari konumunda. Umuyoruz ki çalismalarimiz neticesinde Birlesik Krallik ile olan ticaret hacmimiz kisa sürede 20 milyar dolara ulasacaktir. Ikili ticari iliskilerimizde lokomotif sektörümüz olan otomotiv, bu hedefe ulasmamizda da öncü sektör olacak."

Otomotiv sektörünün, küresel tedarik zincirinde yasanan tüm aksakliklara, ham madde ve çip krizine, liman yogunluguna ve magnezyum tedarik sorununa ragmen ihracatini geçen yila göre yüzde 24 artirarak 21,2 milyar dolar dis satima imza attigini aktaran Gülle, "Bugün, yeni yatirimlarla, Türkiye'nin otomobili TOGG'la, yeni nesil batarya üretim tesislerimizle, otonom araç projelerimizle bu uzun yoldaki yürüyüsümüze büyük bir inanç ve azimle devam ediyoruz." ifadesini kullandi.

- "Birlesik Krallik son dönemde en önemli ihracat potalarimiz arasinda bulunmaktadir"

OIB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Orhan Sabuncu da otomotiv endüstrisi olarak üretimi sekteye ugratan gelismelerden en az düzeyde etkilenmek için yogun bir sekilde çalistiklarini belirtti.

Ticaret heyeti programinda 21 Türk firmanin, Birlesik Krallik'tan yaklasik 30 orijinal ürün üreticisi (OEM), after market ithalatçisi ve önemli tedarik sanayi firmalariyla görüsme saglayabilecegini bildiren Sabuncu, "Birlesik Krallik son dönemde en önemli ihracat potalarimiz arasinda bulunmaktadir. Otomotiv tedarik sanayi, Birlesik Krallik ihracatimizdan ortalama yüzde 5, toplam otomotiv ihracatimizdan da ortalama yüzde 10 pay alan çok önemli bir pazar kolunda yer almakta ve en önemli 5 ihracat pazarlarimiz arasinda yerini korumaktadir." bilgisini paylasti.

Sabuncu, geçen yil gerçeklestirdikleri sektörel ticaret heyetinden bu yana birçok degisim yasandigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Dünya ticaretinde ve üretimde yasanan krizler ve sektörümüzdeki dijital dönüsünün yani sira Brexit süreci de ikili iliskilerimizi etkileyen en önemli olaylardan biri oldu. Brexit karari açiklandigindan itibaren gelismeleri ilgiyle takip eden ve olusabilecek olumsuzluklara karsi çalismalar yapan ülkemiz, Birlesik Krallik ile Serbest Ticaret Anlasmasi'ni imzaladi. Bugün geldigimiz noktada, bu anlasmanin ikili ticaret iliskilerini güçlendirerek devam etmesinde ne kadar basarili oldugunu görüyoruz. Türkiye, Birlesik Krallik ile en hizli Serbest Ticaret Anlasmasi'ni imzalayan ülkelerden biri olarak 2021 yili basinda yasanabilecek olumsuzluklari gidermis oldu. Geçen ay Birlesik Krallik, yüzde 20 ihracat artisiyla ülke bazinda ihracatta ilk siraya yükseldi. Yine bu yilin basindan beri yaptigimiz ihracati inceledigimizde, geçen yila göre deger bazinda yüzde 63 gibi önemli bir artis yasanmistir. 2020 yilinda gerçeklestirdigimiz 2,3 milyar dolarlik ihracati, bu yilin ilk 9 ayinda geçmis bulunuyoruz."

Orhan Sabuncu, etkinligin katkisiyla gelecek dönemde Türkiye ile Birlesik Krallik arasinda, sektör temsilcileri arasindaki is birliginin daha da güçlenmesini, ticari iliskilerinin gelismesini ve Türkiye'nin Birlesik Krallik pazarinda etkisinin artmasini umduklarini sözlerine ekledi.

Londra Ticaret Basmüsaviri Tarik Sönmez ise Ingiltere'ye yapilan ihracat ile ilgili katilimcilara bilgiler verdi.

22 Ekim'e kadar sürecek sektörel ticaret heyeti programinda, Türk firmalari ile Birlesik Krallik'tan ana ve tedarik sanayisi firmalarinin temsilcileri ikili görüsmeler gerçeklestirecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile