Ekonomi Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayelerinde, TİM ile Uluslararası Sivil İnisiyatif Merkezi'nin destekleri ve Halkbank'ın ana sponsorluğunda düzenlenen Uluslararası Kadın Girişimciler Forumu'nun açılışı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla gerçekleştirildi.
TİM Başkanı Büyükekşi, forumun açılışında yaptığı konuşmada, 21. yüzyıla inovasyon ve girişimciliğin şekil verdiğini, kadınların da bu yüzyıla akıl ve alın teri ile can veren damarlar olduğunu ifade etti.
Kadınların toplumun barometresi ve Türkiye'nin gelişmesinin, kalkınmasının mihenk taşı olduğunu söyleyen Büyükekşi, son yıllarda kadın girişimciliğini ve kadın istihdamını artırmaya yönelik proje ve programların arttığını görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların nüfusun diğer yarısı kadar ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça 2023 hedeflerine ulaşmanın zor göründüğünü kaydeden Büyükekşi, "Çünkü kadın girişimciliği artıkça ülkemizin verimliliği, üretkenliği de artıyor. Bu durum ihracatımıza da pozitif yansıyor. Kadın girişimciliği ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik çabalar meyvelerini veriyor. 2012 yılında Türkiye'nin istihdamı 1 milyon arttı. Bunun 500 bini kadın. 2012 yılı kadınlarımızın istihdama en çok katıldığı yıl oldu. Kadınların işgücündeki katılım oranını daha fazla artırmalıyız" diye konuştu.
-"Kadınlarımızın işgücüne katılım oranını, 2023 yılında yüzde 40'lara yükseltmeyi hedefleyelim"-
Demokrasiden ekonomik ve toplumsal kalkınmaya kadar her alanda Türk kadınının konumunun güçlendiğine işaret eden Büyükekşi, "Artık bu konuda daha cesur olalım, kadın girişimcilerimizin önünü açalım. Kadınlarımızı ekonominin her alanında daha aktif hale getirelim. Yüzde 28 civarında seyreden kadınlarımızın işgücüne katılım oranını, 2023 yılında yüzde 40'lara yükseltmeyi hedefleyelim" çağrısında bulundu.
El emeği, göz nuru ile hem aile ekonomisine hem ülke ekonomisine katkı yapan Anadolu'daki kadın girişimcilerin ülkeye umut aşıladığını dile getiren Büyükekşi, "Artık şunu biliyoruz ki, ihracatımıza kadın elinin daha fazla değmesi gerekiyor. 2023 yılına 10 yılımız kaldı. Önümüzdeki bu 10 yılda yüzlerce kadın ihracatçımızın başarı hikayeleri yazacağına inanıyoruz. İşte bu yüzden Uluslararası Kadın Girişimciliği Forumu'nu can-ı gönülden destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kadın girişimci sayısının artmasının ülkenin ihracat potansiyelinin daha da artması anlamına geldiğine dikkati çeken Büyükekşi, bu noktada Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduğunu ve kadınların lehine ayrımcılık yaparak bu durumu değiştirmek gerektiğini söyledi.
Büyükekşi, kadınların artık işgücüne daha fazla katıldığını, hızla çoğalan işveren kadın sayısının 2012 yılında 2011 yılına göre 6 bin kişi arttığını vurguladı.
TİM olarak düzenledikleri her etkinlikte kadın girişimcilere de destek verdiklerini aktaran Büyükekşi, moda, ev tekstili, ayakkabı, doğal taş tasarım yarışmalarında kadınlara yeni fırsatlar sunduklarını, kadın girişimcilere yapılacak her bir yatırım ve desteğin misli ile geri döneceğini de sözlerine ekledi.
-Halkbank'tan kadın girişimcilere kredi-
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de iş gücüne katılan kadınların oranının yüzde 29,3 olduğunu hatırlattı.
Kendi işinde çalışan kadınların oranının ise yüzde 7 olduğunu belirten Aslan, bu oranlara bakıldığında girişimcilik konusunda alınması gereken uzun bir yol olduğunu dile getirdi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi liderliğinde gerçekleşen küresel girişimcilik araştırmasının Türkiye'deki girişimcilik faaliyetlerinde artış olduğunu gösterdiğini ifade eden Aslan, "Araştırmaya göre, 2010 yılında yüzde 8,6 olan girişimcilik notu 2011 yılında yüzde 11,9'a, 2012'de ise yüzde 12,2'ye yükseldi" dedi.
Bu artışa rağmen girişimcilik faaliyetlerinde bulunan kadınların oranının erkeklerle karşılaştırıldığında çok az olduğunu vurgulayan Aslan, bu nedenle kadınlara sağlanacak destek programlarının önemli olduğuna dikkati çekti.
Aslan, 1994 yılında kadın girişimcilere yönelik ilk bankacılık ürününü Halkbank'ın geliştirdiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
"Kadınlara yönelik girişimcilik eğitimi verilmesi konusunda KOSGEB ile bir proje yürütüyoruz. Kadınların fikirlerini hayata geçirmeleri için dijital pazarlama, bilgi teknolojileri gibi konularda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Ayrıca bankamızın KOBİ'lere yönelik web sayfasında özel bir bölüm yer almakta ve kadın girişimciler başlığı adı altında bu alanda uygulamaya koyduğumuz kredi eğitim programlarımız hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Sizlerin huzurunda bir müjdeyi de vermek istiyorum. Bankamız uluslararası finansal kuruluşlarla ortaklığı kapsamında sadece kadın girişimcilere yönelik olmak üzere Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasından 30 milyon avro kredi kullanacağız ve bu krediye sadece kadın girişimcilerimiz için kullandıracağız. Özel koşullarla standart prosedürlerin dışında gerek vadesi gerek faiz oranı kadın girişimcileri memnun edecek düzeyde olacağını belirtmek isterim."
Muhabir: Mücahid Eker-Sümeyye Dalkılınç
Yayıncı: Zekeriya Gülün
Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi Açıklaması
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, kadın girişimciliği ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik çabaların meyvelerini verdiğini, 2012 yılında Türkiye'nin istihdamı 1 milyon artarken bunun 500 bininin kadın olduğunu belirtti.