TİM Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM, Muş'ta açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'nin ihracatı yüzde 12,45 art

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM, Muş'ta açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'nin ihracatı yüzde 12,45 artışla 82 milyar 189 milyon dolara ulaştı.

Muş Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Muş Vali Vekili Mustafa Karaca, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Ak Parti Muş Milletvekili Medeni Yılmaz, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracatın yüzde 12,45 artışla 82 milyar 189 milyon dolara yükseldiğini ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, son 12 aydaki ihracatın ise 111 milyar 243 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Eylül ayında en fazla ihracat yapan sektörün 1 milyar 462 milyon dolarla otomotiv sektörü olduğunu vurgulayan Büyükekşi, bunu 1 milyar 138 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 85 milyon dolar ihracat ile demir çelik ürünleri sektörlerinin takip ettiğini kaydetti.

En fazla ihracat yapan illerin başında İstanbul'un geldiğini sözlerine ekleyen Büyükekşi; "Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara İstanbul'u takip ediyorlar. Bu illeri Gaziantep, Manisa, Denizli, Sakarya ve Hatay izliyor. Geçen sene dokuzuncu sırada yer alan Denizli'nin bu sene ihracatını yüzde 31 arttırarak sekizinci sıraya yükseldiğini görüyoruz. En fazla ihracat yapan üçüncü ilimiz Kocaeli'nin ihracatı yüzde 41 yükseliş gösterdi" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, ihracatın önemine değindi. Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Bakan Zafer Çağlayan; "Siyasi ve ekonomik istikrarı yakalamış, bölgesinde yıldızı parlayan, dünyada yıldızı parlayan bir Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yer alacağına inanıyorum insanlarımızın refah seviyesini daha fazla geliştireceğiz. Hükümetimiz yıllarca geri bırakılmış olan sırf cezalandırmak adına sürgün yeri olarak gösterilen Doğu ve Güneydoğuda önemli destekler sundu. Bugün artık batı illerinde ne varsan bu bölgelerimizde de aynısı var. Bizim dönemimizde Doğu Anadolu sürgün yeri değil, ülkemizin baş tacıdır, başımızın üstünde yeri vardır. Doğu Anadolu'nun kalkınması noktasında başlatmış olduğumuz projeler sayesinde önemli bir başarı elde etmiştir" dedi.

'EVLİYA ÇELEBİ GİBİ GEZİYORUZ'

2009 yılındaki küresel krizden dolayı ihracatta 29 milyar dolar düşüş yaşandığını kaydeden Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü; "Tarım ve sanayide ihracat son derece önemli. İhracatımız hem geçen yıla oranla hem de geçen aya oranla artış gösterdi. 2009 yılındaki küresel krizle birlikte 2008 yılına oranla ihracatımızda düşüş gerçekleşti. 2008-2009 arasında 29 milyar dolar fark var. Kaybettiğimiz rakamlar Türkiye'nin 2001 yılında tüm yılda yaptığı ihracat rakamına eşittir. Türkiye ihracatının 29 milyar dolar azalması Avrupa pazarların daralmasına kaynaklıydı. Eğer Türkiye 2009 yılında yeni ihracat pazarları bulmasaydı başka ülkelere kaydırmamış olsaydı 90 milyar doların altında kalmış olacaktık. Cumhurbaşkanı ve başbakanın verdiği destek, ihracatçılarımızla beraber yapmış olduğumuz toplam 59 ülkeye ziyaretler sayesinde, her türlü zorluğa rağmen 2009 yılında ihracatımızı fazla düşürmedik. Türkiye ihracatın artması için tüm dünyaya ihracat yapan bir ülke olmuştur. İhracatçılarımızı tebrik ediyorum. Biz modern Evliya Çelebi gibi geziyoruz ve ihracat yapmayacağımız ülke kalmayıncaya kadar gezeceğiz. Önümüzde yıl sonuna kadar 90 gün var bu sürede 31 ülkeye ihracatçılarımızla birlikte gideceğim. İhracatçılarımızla birlikte tüm dünyayı dolaşmış olacağız. Biz bunu yapmak zorundayız. Kim ne diyorsa desin, kim ne anlatırsa anlatsın, Türkiye dünyanın her tarafına ihracat yapacaktır. Türkiye'nin ekseni kayıyor dense de dünyanın her tarafında ihracat yapacağız. Türkiye'nin ekseninin kaydığını söyleyenler, dönüp kendi eksenlerine baksınlar. İhracat neredeyse biz orada olacağız."

Bakan Çağlayan ve beraberindekiler toplantının arından Muş'ta üretilen ürünlerin yer aldığı stantların açılışını yaptı. Standı gezen Bakan Çağlayan, ürünler hakkında bilgi aldı. Bakan Çağlayan stant açılışının ardından özel uçakla Muş'tan Ankara'ya hareket etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile