Tim, Eylül Ayı İhracat Rakamlarını Elazığ`da Açıkladı

Tim, Eylül Ayı İhracat Rakamlarını Elazığ`da Açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi, eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Elazığ Akgün Otel`de yapılan toplantıya; Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl, çevre illerin oda başkanları TİM yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,41 artışla 10 milyar 723 milyon dolar olduğunu, yılın ilk 9 ayında yüzde 21,71 artışla 99 milyar 453 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Büyükekşi, "Son 12 aylıkdönemde yüzde 18,83 artışla 131 milyar 622 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Eylül ayında en fazla ihracatı 1 milyar 665 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz 1 milyar 308 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörümüz ise 1 milyar 277 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz eylül ayında 1 milyar 486 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 13,86 pay alırken, 8 milyar 914 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayisektörlerimizin payı yüzde 83,13 oldu. Madencilik ürünlerinin sektörümüz ise Eylül ayında 323 milyon dolar ihracat ile toplamdan yüzde 3 pay aldı. Eylül ayında en fazla ihracat artışını yüzde 137 ile gemi ve yat sektörümüz, yüzde 87 ile süs bitkileri sektörümüz ve yüzde 72 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz yakaladı" dedi.

Büyükekşi konuşmasında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracatına ve artışına özellikle dikkat çekerek, "Yüzde 72 oranındaki aylık artış son derece çarpıcı. Bu önemli netice, uygulanan doğru politikaların sonuç vermeye başladığını gösteriyor. Ayrıca Elazığ ilimiz Türkiye`deki alabalık üretiminin çok önemli bir üretim bölgesi. Elazığ`ın bu sektördeki ihracatını önümüzdeki dönemde, hızlı bir şekilde artırmasını diliyorum. Son olarak ilk 9 aydaki ihracat artışımıza dikkat çekmek istiyorum.İhracatımız yılın ilk 9 ayında yüzde 21,7 oranında artış gösterdi. 2010 yılının tamamında yüzde 12 oranında ihracat artışı yakalamıştık. 2011`de, geçen seneki ihracat artışını neredeyse ikiye katladık. Buradan yola çıkarak yıl sonu için Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; Elazığ Valisi Muammer Erol ve ETSO Başkanı Ali Şekerdağ ve Elazığ`da ihracat şampiyonu olan Alacakaya Mermer`in sahibi Mahmut Yaşlı`ya birer plaket verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile