TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı

TİM Başkanı Büyükekşi: 'Sadece 2 haftada 127 ihracatçımız tarafından 3 bin 140 kişi istihdam edildi''Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasında işverenlerin maliyetinin bir kısmının İşsizlik Fonu'ndan karşılanmasını talep ediyoruz' 'Çalışanların işverenlerine açacakları davalarda zaman aşımı süreci, İş Kanunu'nda 5 ila 10 yıl olarak belirtiliyor. Bizim talebimiz; bu sürenin daha da kısalarak 6 aya indirilmesi. Bu sayede sorunların daha hızlı çözüleceğine inanıyoruz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sadece 2 haftada 127 ihracatçı tarafından 3 bin 140 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan Büyükekşi, başta Hollanda ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin bakanlara yönelik tutumlarını kınadıklarını söyledi.

Demokrasinin beşiği olduklarını iddia eden bu ülkelerin Türkiye'ye karşı takındıkları art niyetli bu tavrın demokratik değerler ile uzaktan yakından alakası bulunmadığını ifade eden Büyükekşi, söz konusu ülkelerin yaptıkları yanlıştan bir an önce dönmelerini ve bu hataları bir daha tekrar etmemelerini umduklarını kaydetti.

Büyükekşi, geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm iş dünyasına istihdam seferberliği çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, istihdam özelinde verilen teşviklerin Türkiye'de ciddi oranda yeni iş olanakları sağlayacağını vurguladı.

Bugün aralık ayı işsizlik rakamlarının açıklandığını ve rakamların beklentilerinden yüksek geldiğini belirten Büyükekşi, 'Ancak istihdam seferberliği, sayın bakanımızın çalışma ve destekleriyle bu oran, 2017'de düşecek.' dedi.

TİM olarak bu oranı düşürmek, ülkeye hizmet için bu seferberlikte kendilerinin de var olduklarına dikkati çeken Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Hedefimiz, atılım yılı ilan ettiğimiz 2017'de 300 bin ek istihdam yaratmak. TİM olarak, bu konudaki çalışmalarımızı geçtiğimiz ay başlattık. 2016'da en çok ihracat gerçekleştiren ilk 12 bin firmamıza, 60 ihracatçı birlik başkanımıza ve tüm yönetim kurulu üyelerimize mektuplar gönderdik. Mektubumuzda, firmalarımıza son dönemde verilen istihdam ve ihracata yönelik destekleri anlattık. Firmalarımıza dedik ki; 'Hükümetimiz bizler için istihdam konusunda çok önemli destekler sunuyor. Bu destekleri kullanma fırsatını kaçırmayın.' Ayrıca çağrıda bulunduk. TİM'in web sitesinde, ihracatçılarımızın bu seferberliğe katılım gücünü resmetmek amacıyla bir bölüm açtık. 'Gelin, yarattığınız her bir yeni istihdamı portalımıza kaydedin. İhracatçılarımızın gücünü herkese gösterelim' dedik. Sadece 2 haftada 127 ihracatçımız tarafından 3 bin 140 kişi istihdam edildi.'

- 'Kıdem ve ihbar yükleri önemli oranda arttı'

Mehmet Büyükekşi, asgari ücret artışından sonra işletmelerin personel giderlerine ek olarak kıdem ve ihbar yüklerinin önemli oranda arttığını belirterek, 'Bunlar hem işletmelere ciddi bir maddi yük oluşturuyor hem de çalışanlarımızın aklında 'tazminatımı alabilecek miyim' sorusu oluşturuyor.' dedi.

Büyükekşi, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasında işverenlerin maliyetinin bir kısmının İşsizlik Fonu'ndan karşılanmasını talep ettiklerini, böyle bir uygulamanın hem çalışanlar hem de işverenler üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratacağına inandıklarını söyledi.

Çalışanların işverenlerine açacakları davalarda zaman aşımı sürecinin İş Kanunu'nda 5 ila 10 yıl olarak belirtildiğini anımsatan Büyükekşi, 'Bizim talebimiz, bu sürenin daha da kısalarak 6 aya indirilmesi. Bu sayede sorunların daha hızlı çözüleceğine inanıyoruz.' diye konuştu.

Yeni çıkan istihdam destekleri konusunda da bir istekleri olduğunu dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

'Yeni yaratılan istihdama verilen prim destekleri bizler için son derece memnuniyet verici. Ancak bu destekten faydalanabilmek için istihdam ettiğimiz kişinin, son 3 ay sigorta kaydının bulunmaması koşulu getirildi. Bu durum bu destekten faydalanmak isteyen ihracatçı firmalarımızın, çalışan bulmakta zorlanmalarına yol açıyor. İşbaşı eğitim programı ile ilgili destekte de bu süre aynı. Bizim talebimiz, bu sürelerin bir aya indirilmesi. Bu sayede firmalarımız çok daha etkin ve hızlı bir şekilde yeni istihdam alanları yaratabilecek.'

Büyükekşi, Maliye Bakanlığının, vergisini son 3 yılda düzenli ödeyen mükellefleri ödüllendireceğini açıkladığını, özellikle çok işçi çalıştıran yerleri teşvik açısından böyle bir uygulamanın sosyal sigortalar primi için de gündeme alınmasının çok isabetli olacağını söyledi.

Üniversite öğrencilerine staj yaptırma zorunluluğu getirilmesini istediklerini ifade eden Büyükekşi, böyle bir zorunluluk ile hem şirketlerin üniversitelerle olan iş birliğinin artacağını hem de öğrencilere meslek sahibi olma yönünde motivasyon sağlanacağını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile