Şenel, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları amacıyla hayata geçirilen "TİMAKADEMİ 2023 Projesi" kapsamında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ihracatın insanların refahı, mutluluğu, huzuru, gelişmesi, kalkınması açısından anahtar bir sözcük olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 1980'e kadar kendi içine kapalı bir ülke olmasına rağmen Turgut Özal'ın kazandırmış olduğu süreçle Türkiye'nin dışında da bir dünya olduğunun keşfedilmesinin sağlandığını anlatan Şenel, "Şirketlerimiz, insanlarımız küreselleşti, dünyayı tanır hale geldi. Bu süreç ülkemizin dünyaya daha fazla entegre olmasına ve dolayısıyla insanımızın gelirinin, refahının artmasına vesile oldu" diye konuştu.
Yaşanan bu sürecin 1990'larda çok iyi değerlendirilemediğine dikkati çeken Şenel, gerekçesi ne olursa olsun 1980'lerde sağlanan ivmenin 1990'lı yıllarda sürdürülemediğini, ancak 2001 yılındaki krizden sonra özellikle 2002-2003'ten sonra tekrar ivme kazandığını vurguladı.
2002 yılından sonraki sürecin biraz da farklı geliştiğini ifade eden Şenel, şunları kaydetti:
"Katmadeğeri yüksek markalarımızla dünya pazarına çıkmamız gerektiğini anlama dönemi oldu. Bu gerçekten kollektif çalışmanın ürünü. 1980'lerde dünyayla buluşan, dünyayı tanıyan Türk müteşebbisi bu oluşan öz güvenle daha uzun vadeli bakmayı, daha uzun süreli stratejiler yapmayı öğrendi. 2023 ihracat stratejisi bu şekilde oluştu. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi bazıları için zor, bazıları için imkansız gibi görülebilir. Ancak hiçbir şeyin zor ve imkansız olmadığını geçtiğimiz dönemlerde gördük. Çok kısa bir sürede 36 milyar dolardan 152 milyar dolar ihracat düzeyine çıktık. Bu önemli bir başarıdır. 500 milyar dolar hedefi de mutlaka başarılabilecek bir hedeftir."
- "Yüksek teknolojili ürünler üretilmesi gerekiyor"
Başarı için dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Şenel, şöyle devam etti:
"2023 ihracat stratejisi bir temenniler demeti değil. 2023 stratejisi hangi hallerde hangi çalışmalar yapılacak, hangi sektörde ne üretilecek, yol haritası çizilen, somutlaştırılan bir çalışma bütünüdür. Burada önemli olan buna toplum olarak inanmamız. Bunu da memnuniyetle görüyoruz ki tüm siyasi partiler, tüm toplum kesimleri 2023 hedeflerine inanmış durumda. O zaman yapılması gereken tüm kesimlerin buna omuz vermesi, gayret göstermesidir. Önümüzdeki dönemde toplum olarak daha fazla çalışıp daha fazla üreterek, üretimlerimize daha fazla aklımızı, fikrimizi katarak 500 milyar dolar hedefini yakalayabiliriz. Bu hedefi, bugünkü üretim yapımızı sürdürerek yakalayamayız. Mutlaka üretim yapımızda bir dönüşüm gerekiyor. Bugün itibarıyla ihracatımızın yüzde 3,3'ünü yüksek teknoloji ürünleri grubunda yapıyoruz. Dünyanın büyük 10 ekonomilerine baktığımızda ise bu ülkelerin yüksek teknoloji sınıfındaki ihracatları yüzde 30'ların üstünde. Yani bizim 10 katımızdan daha fazla ürün kompozisyonunu yüksek teknoloji sınıfında üretiyorlar."
Türkiye'nin yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerin kilogramını 11 dolara satarken Japonya'nın 106 dolara sattığına işaret eden Şenel, insan zekasının üst sınırı olmadığı gibi yüksek teknoloji sınıfında da üst sınır olmadığını söyledi.
İnsan hayatını kolaylaştıracak ürünler ortaya koyulması gerektiğini ifade eden Şenel, "Ülke olarak genç bir nüfusa sahibiz. Çok şükür her ilimizde üniversite var. Teknik üniversitelerimiz var. Temel bilimlerde eğitim gören çok nitelikli insan gücümüz var. Bu insan gücümüzü beşeri sermayemizi iyi değerlendirebilirsek, üretime iyi kanalize edebilirsek hedeflerimize daha kolay ulaşabiliriz" diye konuştu.
- Kayserililerden daha fazla ihracat bekliyoruz
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Kayserililerin çok ciddi girişimcilik ruhu olduğunu ve Türkiye'nin çok büyük holdinglerine, işadamlarına bakıldığında dünya çapında önemli işadamlarının Kayseri'den yetiştiğinin görüleceğini vurguladı.
Kayseri'nin 1,8 milyar dolarlık ihracatı olduğunu ve beklentilerin altında kaldığını ifade eden Büyükekşi, "Biz Kayseri'den çok daha büyük atılımlar bekliyoruz. Yine orta ve ileri teknoloji ihracatı 280 milyon dolar. Türk Patent Enstitüsü verilerine baktığımızda Kayseri'nin marka başvurusu bin 264, tescil sayısı ise bin 84. Patent başvurusu 55, alınan patent 17. Biz ticari zekasıyla, geçmişiyle ünlenen Kayserili girişimcilerimizden daha katmadeğeri yüksek ürünler üretmelerini, dolayısıyla da daha fazla ihracat yapmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
'Timakademi 2023 Projesi'
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde toplum olarak daha fazla çalışıp daha fazla üreterek, üretimlerimize daha fazla aklımızı, fikrimizi katarak 500 milyar dolar hedefini yakalayabiliriz. Bu hedefi, bugünkü üretim yapımızı sürdürerek yakalayamayız" dedi.