Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Arasli'nin Makalesi Uluslararasi Dergide Yayimlandi

Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Arasli'nin Makalesi Uluslararasi Dergide Yayimlandi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tip Fakültesi Immünoloji Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Arasli, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsünden (Stockholm-Isveç) bilim insanlari ile birlikte kaleme aldigi “Systems-level temporal immune-metabolic profile in Crimean-Congo hemorrhagic fever virus infection” baslikli çalisma, dünyaca ünlü “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” (PNAS) dergisinde yayimlandi.

Prof. Dr. Arasli, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligin analizi ve bulgulari üzerine yayimlanan çalisma hakkinda sunlari dile getirdi: “Etkeni CCHF virüsü olan ve ölümle seyredebilen Kirim Kongo Kanamali Atesi, ciddi bir enfeksiyon hastaligidir. Ülkemizde ilk defa 2002 yilinda görülen ve günümüze degin vaka sayilari artmaya devam eden hastaligin yayilmasinda, Hyalomma türü keneler ve göçmen kuslar önemli rol oynamaktadir. Ülkemizin Kelkit Vadisi adi verilen bölgesinde (Sivas, Erzincan, Gümüshane, Tokat ve Giresun), Yozgat, Kastamonu, Çankiri, Amasya, Erzurum, Çorum ve Karabük illerinde görülen hastaligin ölüm orani tedavisiz durumlarda %50’ye kadar yükselebilirken yogun bakim sartlarinda %4-5 civarindadir.”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tip Fakültesinde Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligi teshisi koyulan hastalardan elde edilen bulgularin analizi hakkinda ise Prof. Dr. Arasli: “Çalismada, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Servisinde yatan Kirim Kongo Kanamali Atesi teshisli 30 hastada, hastaligin çesitli dönemlerinde alinan kanlarina akim sitometri ile bagisiklik sistemi hücre alt gruplari ve genom üzerinde transkriptomik analiz yapilarak, hangi genlerin aktiflesip hangilerinin baskilandigi tespit edilmistir. Elde edilen bulgular, akut enfeksiyon sirasinda baslica antiviral savunma sistemleri ile genlerin aktiflestigini göstermistir. Bunun yani sira glikoz, yag ve amino asit metabolizmalariyla ilgili genlerin aktiflesmesi veya baskilanmasi ile ilgili degisiklikler oldugunu ve bunlarin da enfeksiyon sonrasinda kronik yorgunluk sendromuna yol açabilecegini ortaya koydu”dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile