Tipki Çay Gibi Rize'de Yetisiyor, Tüm Türkiye Tüketiyor

Tipki Çay Gibi Rize'de Yetisiyor, Tüm Türkiye Tüketiyor

Rize’nin Derepazari ilçesinde yetisen ve ismini yetistigi ilçeden alan Derepazari Mandalinasi tadi ve aromasi ile büyük ilgi görüyor

Karadeniz Sahil Yolu kenarinda kurulan tezgahlarda satisi yapilan Derepazari Mandalinasi Türkiye’nin çesitli yerlerine ve yurtdisina giden insanlar tarafindan ragbet götürüyor. Yol kenarinda tezgahlari gören vatandaslar satin aldiklari mandalinalari Türkiye’nin farkli illerine götürüyor. Ününe ün katan Derepazari Mandalinasinin 1 kilogrami ise bu yil 10 TL’den satiliyor.

"Diger mandalinalar Derepazari’nin mandalinasinin yerini tutmuyor"

Baska bölgedeki mandalinalarin Derepazari Mandalinasinin yerini tutamadigini ifade eden mandalina saticisi Adem Çubuk, "Mandalinamiz bu sene çok güzel ve verimli oldu bundan dolayi memnunuz. Mandalinamizin kilosunu 10 TL’ye satiyorum. Mandalinada çok asiri bir ragbet görünüyor çünkü Derepazari Mandalinasi gibisi yoktur. Tamamen dogal ürettigimiz için ragbet görüyor. Bizde hurmada var ama tabi mandalina ve portakal daha çok satiliyor. 15-20 gün sonra mandalina yerine portakal daha çok verim yapacaktir. Ben sunu tavsiye ediyorum, Derepazari mandalinasindan sakin vazgeçmeyin. Rize’nin Salarha, Güneysu ilçelerinin ve Of’un mandalinasi bizim Derepazari’nin mandalinasinin yerini tutamiyor. Bunun birinci nedeni Derepazari’nin sicak ve güzel yagmurlu ve ilik oldugu için buranin mandalinasi daha tatli oluyor. Samsun’dan birisi geliyor kasa kasa mandalina aliyor. Of’tan niye almiyorsunuz diyoruz, o da ’Derepazari mandalinasi gibisi yoktur’ diyor" ifadelerini kullandi.

"Mandalinamiz yurtdisindan da talep görüyor"

Derepazari mandalinasinin yurtdisindan da talep gördügünü söyleyen Çubuk, "Yurt disindan 5 ton mandalina istediler bizden ama biz vermedik çünkü bizim mandalinayi alip satmamiz lazim. Ben onu alip ona satarsam üretim çok fazla olmadigi için burada satacak mandalina bulamayiz. Mandalinamiz yurtdisindan da talep görüyor. Bizden istiyorlar ama biz veremiyoruz. Bazi yerlerde mandalinalar var o mandalina bizim mandalinayi tutmuyor. Bizim burada mandalina yersin seni güzel doyurur ama baska bir ülkeden gelen mandalinalardan yedigin zaman ilaçli ve hormonlu oldugundan güzel olmuyor ama bizim burasi dogal oldugu için güzel oluyor" seklinde konustu.

Derepazari mandalinasinin aromasinin diger bölgelere göre daha güzel oldugunu belirten Hasan Turgut, "Bu sene mandalina çok güzel. Derepazari bölgesinin mandalinasi zaten çok güzel oluyor. Türkiye’ye giden bütün mandalina fidanlari zaten Rize’den gidiyor. Mandalinanin aromasi sadece Rize’ye özgü. Biz de gezmeye gidiyoruz. Geçerken alalim dedik. Uzun seheyatlara çiktigimda mandalinasiz yapamiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile