'Tıpta Ve Tıp Eğitiminde Paradigma Değişikliği' Konferansı

Konferansın açılışında konuşan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Kazancıoğlu, Johns Hopkins Üniversitesi ile devam eden iş birliği neticesinde öğrencilerin Amerika’da tıp eğitimi alma fırsatı yakaladıklarını belirtti.

Johns Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Charles Wiener, Bezmialem Vakıf Üniversitesinde 'Tıpta ve Tıp Eğitiminde Paradigma Değişikliği' başlıklı konferans verdi.

Wiener, dünyada tıp alanında pek çok değişiklikler yaşandığını ve günümüzde tıp eğitiminin daha çok bireysel yaklaşımlara doğru ilerlediğini belirterek, tıp eğitimindeki sorunun günümüz tıp eğitiminden kaynaklandığını düşündüğünü ifade etti.

Bireysel sağlıkla halk sağlığının aslında birbirini tamamlayan ve birbirinden ayrılmaması gereken konseptler olduğunu dile getiren Wiener, 'Bu bütünlük kavrandığı zaman tıp eğitiminde çok daha fazla mesafe kaydedeceğiz. Aslında bu anlayış evrensel bir anlayıştır. Türkiye gerçekleriyle de uyumlu, ABD’nin gerçekleriyle de uyumludur. Tıp öğrencilerine asıl öğretmemiz gereken bu anlayıştır. Bunların yanı sıra teknolojideki gelişmeler de insan vücudunu ve sistemlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.' diye konuştu.

Wiener, iki ülke arasındaki tıp eğitimine ilişkin, 'İki ülke öğrencileri arasında şöyle bir fark var; Amerikalı öğrenciler yaş olarak daha büyükler. Çünkü tıp fakültesine başlamadan önce eğitim almaları ve birkaç yıl tecrübe kazanmış olmaları gerekiyor. Türkiye’de ise öğrenciler daha erken yaşta tıp eğitimi almaya başlıyorlar. Yani doktorluk konusundaki altyapıları ve fikirleri eğitimden önce değil, eğitim sırasında oluşuyor. Bu sebepten bana göre Amerika’da tıp eğitimi vermek daha kolay. Burada bu zorluklara rağmen iyi bir tıp eğitimi veriliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Konferansın açılışında konuşan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu da Johns Hopkins Üniversitesi ile devam eden iş birliği neticesinde öğrencilerin Amerika’da tıp eğitimi alma fırsatı yakaladıklarını belirtti.

İş birliğinin öğrencilerin kariyer planlamalarında önemli bir etken olduğunun altını çizen Kazancıoğlu, '3 sene içerisinde Amerika’ya giden öğrencilerimize ocak ayında yenilerini eklenecek. ABD’ye giden öğrencilerimiz bir takım oturumlar gerçekleştirdiler. Tıp eğitiminin sadece burada değil Amerika’da da yoğun olduğunu ve bu işi ne kadar ciddiyetle yürüttüğümüzü gördüler. Akademisyenler ile doğrudan konuşma şansı bularak gelecekleri için bir takım projeler, kariyerleri için planlar yapabilme şansı buldular. Biz eğitimciler açısından ise aldığımız neticeler doğrultusunda doğru yolda olduğumuzu ve ilerlediğimizi teyit ediyoruz, çıkarımlarda bulunuyoruz.' diye konuştu.

Amerika’daki eğitim sisteminin Türkiye’deki eğitim sisteminden farklı olduğuna dikkati çeken Kazancıoğlu, şunları kaydetti:

'Amerika’da 4 senelik bir üniversite eğitimi veya kolej eğitimi üzerine tıp fakültesinde yer alacak öğrencilerini kendileri seçiyorlar. Dolayısıyla tıbba gönül vermiş, kendini buna adamış, biraz daha olgunlaşmış öğrenciler aldıkları için o noktada bir farklılık hissedilebiliyor. Ama verilen eğitimler, yapılan araştırmalara bakıldığında hepsi dünyada da Bezmialem Vakıf Üniversitesinde de belli bir standardın üzerinde zaten.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile