Tiraci Araç Sürücülerine Bilgilendirme Toplantısı

Tiraci Araç Sürücülerine Bilgilendirme Toplantısı

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından Manisa’daki servis ve ticari araç sürücülerine yönelik “Ticari Araç Sürücülerini Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.

Saruhan Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Avan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyon (TSOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Manisa Şube Başkanı Yusuf Enli ve ticari araç sürücüleri katıldı.

Türkiye’de 20 ilde düzenlenen Ticari Araç Sürücülerini Bilgilendirme Toplantısı’nın 17’sinin Manisa’da yapılmasının mutluluk verici olduğunu belirten TSOF Manisa Şube Başkanı Yusuf Enli, sürücülerin trafik psikolojisi, iletişim ve halkla ilişkiler konularında bilgilendirileceğini söyledi.

Manisa’daki trafik sorunlarına da değinen Enli, “Manisa şehirleri birbirine bağlayan önemli ve stratejik bir noktada yer alan bir kent. Sanayisi ile göz kamaştıran bir kent. Manisa’da 7 kooperatif bulunuyor ayrıca bin kamyon filosu bin servis aracı var. Kent trafiği bir keşmekeşlik içerisinde. Kent trafiğinin rahatlaması için yolların genişletilmesi, gerekiyor. Çevre yolunun bir an önce tamamlanarak açılması gerekiyor. Valimiz ve diğer yetkililerden bu konuya dikkatlerini çekmek istiyorum” diye konuştu.

“ARAÇ SAYIMIZ ARTIYOR”
Trafik sorununun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sorunlardan biri olduğunu kaydeden Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, trafik kazalarına karşı önlem almak için Manisa Emniyet Müdürlüğü olarak denetim ve eğitim faaliyetlerini daha da geliştirerek devam ettireceklerini söyledi.

Çetin konuşmasına şöyle devam etti: “Tüm ülkede olduğu gibi Manisa’da da her geçen gün araç sayımız artıyor. Bu da beraberinde yoğunluğu da getiriyor. Bu sorunun çözümü için kimi zaman projeler yetersiz kalıyor”. Servis sürücülerine seslenen Çetin, “Can taşıyorsunuz. Küçücük bir hatadan bir şey olmaz demeyin. Küçücük bir hatanın bedeli kimi zaman çok ağır oluyor. Herkes kendi üstüne düşen görevi yapsa zaten bu sorun da çözülmüş olur” dedi.

“ŞOFÖRÜN MESLEK EĞİTİMİ VE MESLEK STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”
TSOF Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirerek sürücülere bir müjde verdi. Apaydın, yol ve trafik güvenliği konusunda şoför esnafını bilgilendirmek ve bilinçlendirmeyi, dolayısıyla trafik kazalarını önlemeyi hedeflediklerini belirterek, bu amaçla yıllar itibarıyla düzenlenen hizmet içi eğitim kursları, seminerler, sempozyumlar, kongreler ve hazırlanan basılı eğitim materyalleriyle, esnafın mesleki eğitimine önem verildiğini ifade etti.

Şoförün trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olmasının, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalabilmesinin, trafik güvenliğini doğrudan etkileyecek bir durum olduğunu kaydeden Apaydın, “Şoför esnafı, ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. Şehir içi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşımasında, öğrenci ve işçi servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranı yüzde 80'dir. Yüzde 20'si ise mal sahipleridir. Bu nedenledir ki şoförün meslek eğitimi ve meslek standartlarının belirlenmesi çok önemlidir” dedi.

“50 MİLYONDAN FAZLA İNSAN YARALANIYOR SAKAT KALIYOR”
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal, dünya genelinde her yıl trafik kazalarında 1 milyon 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 50 milyonu aşkın insanın da yaralandığını veya sakat kaldığını ifade etti.

Çankal, dünyada taşımacılığın büyük bölümünün karayoluyla yapıldığını belirtti.

Kara yollarındaki trafik kazalarının, dünya genelinde ölüm, yaralanma ve sakat kalmaların en büyük sebepleri arasında gösterildiğini ifade eden Çankal, “Dünya genelinde her yıl trafik kazalarında 1 milyon 250 binden fazla insan, hayatını kaybediyor, 50 milyondan fazla insan da yaralanıyor veya sakat kalıyor. Bu kazaların, yüzde 30'u kalkınmış, geri kalanı da kalkınmakta olan ülkelerde meydana geliyor” dedi.

Çankal, Türkiye'de geçen yıl meydana gelen trafik kazalarında 3 bin 835 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini, yaklaşık 237 bin kişinin de yaralandığını veya sakat kaldığının altını çizerek, “Son yıllarda ölümlü trafik kazalarında ve ölümlerde azalma meydana gelmişse de dünyada ve ülkemizde halen önemli kayıplar verdiğimiz bir alan olma özelliğini korumaktadır. BM, 2011'den başlamak üzere 2020 yılına kadar dünya genelindeki tüm ölüm ve yaralanmaların yüzde 50 azaltılması için çalışılması yönünde karan almış ve bunu üye ülkelere göndermiştir. Bu kapsamda, ülkemizde de bir eylem planı hazırlanmış; bu plan, 30 Mayıs 2012'de Sayın Başbakanımızın başkanlığında toplanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nda ele alınmıştır. Trafik kazalarını tamamen önlemek imkansızdır ancak azaltmak mümkündür” diye konuştu.

“TRAFİK KÜLTÜRÜNÜN MİMARI ŞOFÖR ESNAFIDIR”
Konuşmasında ticari araç sürücülerine seslenen Vali Halil İbrahim Daşöz ise, “Sizlerin nasıl bir fedakârlıkla hizmet sunduğunuzu biliyoruz. Gece gündüz, yaz kış demeden, sadece canı, malı değil; yolların tüm yükünü de taşıyorsunuz. Trafik kültürünün mimarı, şoför esnafıdır. Sizler, tecrübenizle, hassasiyetinizle, hoşgörünüzle, kurallara riayetinizle örnek sürücülersiniz. Halkımızdaki bu kanaati daim kılmak için meslektaşların periyodik olarak bir araya gelmeleri, arada bir aynaya bakmaları gerekmektedir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, aynaya bakmış ve sorumluluğunu görmüştür. Bu eğitim projesi, sorumluluğun somut göstergesidir” dedi.

Konuşmaların ardından TSOF Genel Başkanı Apaydın, günün önemine ilişkin Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’e, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal, Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin’e, meslektaşlarına örnek olan 3 trafik polisi ile 3 ticari araç sürücüsüne plaket ve başarı belgesi verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile