Tire'de Karadeniz Usulu Köprü

Kış mevsiminin bol yağışlı geçmesi nedeniyle zaman zaman taşan küçük menderes nehri, nehir kenarındaki tarlalarda çalışan vatandaşların tarlalarına ulaşımlarını engelleyince vatandaşlar kendi imkanları ile çözüm üretmek zorunda kaldı

Kış mevsiminin bol yağışlı geçmesi nedeniyle zaman zaman taşan küçük menderes nehri, nehir kenarındaki tarlalarda çalışan vatandaşların tarlalarına ulaşımlarını engelleyince vatandaşlar kendi imkanları ile çözüm üretmek zorunda kaldı. Vatandaşlar kendi olanakları doğrultusunda asma köprü yaptı.
Tire'nin Işıklar köyünde Yasin Çakmak'a ait çiftlikte çalışan ve çiftlikte yaşayan Vehbi Yediveren (38) isimli vatandaş çalıştığı çiftliğe geçemeyince küçük menderes nehrinin üzerine kendi imkanları ile Karadeniz bölgesinde sıklıkla görülen asma köprü inşa etti. Köprüyü inşa etmeden önce çalıştığı çiftlik kenarından büyük bir dolulukla akan küçük menderes nehrinden karşıya geçemediği için yaklaşık 4 km'lik bir yolu dolaşarak çiftliğe ancak ulaşabilen Vehbi Yediveren, köprüyü inşa ettikten sonra çalıştığı çiftliğe 1 dakikada ulaşabiliyor.
"KÖPRÜYÜ YAPARKEN HAYATİ TEHLİKE ATLATTIM"
Küçük Menderes nehri üzerine köprü yapma fikrini kış mevsiminde çalıştığı çiftliğe gitmek için yaşadığı ulaşım güçlüğü yüzünden düşündüğünü ve uyguladığını dile getiren çiftçi Vehbi Yediveren; "Geçimimi devam ettirmek için çalıştığım çiftliğe her gün gelmek zorunda idim. Ancak küçük menderes ırmağı o kadar dolu akıyordu ki, çiftliğin bulunduğu kısımdan karşıya geçmem neredeyse imkansızdı. Bir kaç kez ben ve ailem hayati tehlike atlattı. Bu yüzden çiftliğe varmak için yaklaşık 4 km'lik yolu dolaşmak zorunda kalıyordum. Zaman zaman çalıştığım çiftliğe ailem ve çocuklarım da geliyordu. Onların da aynı güçlüğü yaşamaması için karşıya geçmenin kolay yollarını düşünmeye başladım. Daha sonra da aklıma böyle bir köprü yapmak geldi" dedi.
Daha önce hiç asma köprü görmediğini söyleyen Vehbi Yediveren; "Televizyonda Karadeniz bölgesinde karşıdan karşıya geçmek için bu tür köprüler yapıldığını görmüştüm. Önce karşıdan karşıya kendi güzüm kadarı ile çelik halatlar gerdim ve o halatları nehrin kenarındaki ağaçlara bağladım. Ancak tek başıma yaptığım bu köprüyü fazla geremediğim için biraz alçak oldu ve yükselen sular yaptığım köprüyü yıktı. Bunun üzerine patronum Yasin Çakmak'tan yardım istedim. O da bana halatları germek için makine yardımı yaptı. Çelik halatları gergin bir şekilde nehrin iki kenarına diktiğimiz beton direklere bağladıktan sonra çelik halatlara tahtalar döşedim. Bunu yaparken köprü üzerinde bağladığım tahtalar üzerine basarak çalıştığım için bir çok kez tehlike atlattım. Ama sonunda başardım. Üç günde köprüyü bitirdim. Şimdi çalıştığım çiftliğe çok kısa sürede rahatlıkla geçiyorum"şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile