Yedinci Avrupa Aşı Haftası etkinliklerinin toplumda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilinci ve duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlendiğini ifade eden Dr. Hüsnü Tırpancı, “Aşılar belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere uygulanan ve oluşturduğu bağışıklık sayesinde o hastalığa yakalanmayı önleyen biyolojik maddelerdir. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır ve her çocuğun hastalıksız yaşamaya hakkı vardır.
Ülkemizde çocuklara yapılan aşılar; DaBT-İPA-Hib(karma aşısı) aşısı difteri, boğmaca ve tetanozdan, İnaktif Polio aşısı çocuk felcinden, menenjitten, Hepatit B aşısı Hepatit B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H.İnfluenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabından, BCG aşısı veremden, KKK(Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığında, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA aşısı ise zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur. Aşı haftası uygulamasının amacı öncelikle eksik aşılı ya da aşısız bebek ve çocuklara, anne adaylarına ulaşılarak aşılarını tamamlamak, tüm vatandaşlarımızı konu hakkında bilgilendirmek ve aşılama hizmetlerini talep eder hale getirmektir. Bilindiği üzere ülkemizdeki aşılama hizmetleri Sağlık Bakanlığına bağlı tüm aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz verilmektedir. Uygulanan aşılarda bilimsel kurallara uygun şekilde üretildiğinden emin olunan, uygun sıcaklık derecelerinde taşınan ve muhafaza edilen son derece güvenilir aşılardır. Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarında halen 11 bulaşıcı hastalığa karşı aşı uygulaması yapılmakta olup, aşılama hizmetlerinin yanı sıra aile planlaması, bebek-çocuk gebe takipleri gibi diğer koruyucu sağlık hizmetleri de tamamen ücretsizdir” diye konuştu.
Aşı Haftası dolayısıyla halkı konuya duyarlı hale getirmek amacıyla tüm belediye başkanlıkları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle beraber işbirliği içinde daha çok vatandaşa ulaşabilmek için gayret sarf ettiklerini kaydeden Tırpancı, “Medyanın, Aşı Haftasında konuya desteği sayesinde, aşılamanın önemi gündemde tutularak daha çok çocuk aşılanabilecektir. Unutmayalım, dünyada her yıl 5 yaşın altındaki çocuklar 2 milyon 500 bin aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde ise aşı uygulamasıyla, her yıl 40-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenmektedir. Bu aşı kampanyasında da çocuklarımızın eksik aşılarını tamamlamak üzere aile sağlığı merkezlerimize götürelim. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini aydınlatalım” şeklinde konuştu.
Tırpancı; “Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk”
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, aşının çocukların sağlıklı büyümesinde önemli bir etken olduğunu belirterek, “Dünyada her yıl 5 yaşın altındaki çocuklar 2,5 milyon aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir” dedi.