Tisdall: İran`daki Durum Çok Abartılıyor

Guardian’ın editör yardımcısı ve dış haberler yazarı Simon Tisdall, ABD ve İsrail’in İran’a saldıracağı yönündeki haberleri abartılı bulduğunu söyledi.



Simon Tisdall, Cihan Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, devletlerin her zaman acil durum planları yaptığına ve bunları güncellediğini belirterek, “Irak şu anda çok istikrarsız durumda. Söz konusu planların bu sebeple şimdi güncellendiğini düşünüyorum.” diye konuştu.


Guardian’ın ünlü köşe yazarı, bazı İngiliz bürokratların neden bu tür bilgileri kamuoyuna açıkladıklarının merak edildiğini söyleyerek, “ABD’de gelecek yıl yapılacak seçimler öncesi İran’a saldırı haberleri Barack Obama’nın elini güçlendirebilir. Washington’da güçlü bir lobiye sahip olan İsrail yönetimi için de bu tür haberler önem ar zedebilir.” yorumunu yaptı.


Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi’ne İranlı bir ajanın suikast girişiminde bulunduğu iddialarının da İran’a saldırı bahanesi için planın bir parçası olabileceğine vurgu yapan Simon Tisdall, “Aşırı sağ ve dini gruplar dışında, İngiltere ve İran’daki toplumun büyük bir kısmı savaş istemiyor. Ahmedinejad tahrik edici birçok şey söyleyebilir ancak İran Cumhurbaşkanı’nın ülkesinde başlıca karar verici olmadığı bilinen bir gerçek. Ahmedinejad bir politikacı ve politikaları için halkın desteğine ihtiyacı var.” dedi.


JENKINS: BİZ BU FİLMİ IRAK SAVAŞI ÖNCESİ GÖRMÜŞTÜK
Aynı gazetede Simon Jenkins’in bugünkü köşe yazısında ise İran’a dair yapılan ‘nükleer silah’ suçlamalarının 2002’de Irak’a yöneltilen suçlamalara çok benzediğine dikkat çekidi.


“Amerika’nın çatışacak yeni bir hedefi var fakat İran bombalarla ele geçirilemez” başlıklı yazısında Jenkins, post-emperyalizm virüsünün uluslararası ilişkiler alanını ele geçirdiğini belirterek, İran’a yönelik bir operasyona kesinlikle karşı olduğunu söyledi.


İngiltere’nin Amerikalı dostlarına engel olması gerektiğini belirten Jenkins yazısında , “Biz bu filmi daha önce de görmüştük ve korkunç insani maliyetini iyi biliyoruz. Durmalıyız." sözlerine yer verdi.


Jenkins, "İngilizler, Amerikalı dostlarının imparatorluk gücünün sona ermekte olduğunu ve bunun yerine yeni bir rol bulamayan ülkeler arasında yer almaya başladığını görebiliyor. Çünkü İngiliz İmparatorluğu da bunu yaşadı. O günlere geri dönülmemeli. Uyarması bizden." ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile