TİSK Aylık Ekonomi Bülteni Açıklaması

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonundan (TİSK), aylık ekonomi bülteninde ekonomiye olan güvenin zayıflamasının, tüketim ve yatırım harcamalarının ertelenmesine neden olabileceği belirtilerek, "Ekonomik güvenin aşınmasında, yaşanan seçimler ve terör eylemleri de etkili olmuştur” ifadesi kullanıldı.

TİSK, eylül ayı aylık ekonomi bülteni yayımlandı.

Yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyüme performansını sürdürdüğü ifade edilen bültende, buna karşın sanayide kurun yarattığı aşınmanın sonuçlarının görülmeye başlandığına ve kur sıkıntısının üçüncü çeyrek büyümesini düşürebileceğine işaret edildi.

Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 ile G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen dördüncü ülke olduğu aktarılan bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Küresel ve yurtiçi olumsuzluklara rağmen, Türkiye ekonomisi 25 çeyrektir kesintisiz büyüdü. Yurtdışında, özellikle AB’de büyüme oranında istikrar yakalanamamasının bir sonucu olarak dış talebin GSYH’ya katkısı sınırlı oldu. Bu olumsuz tabloya rağmen ülkemizin 2009 yılının ikinci çeyreğinden bu yana kesintisiz büyümesini, ekonominin dinamizmi açısından önemli bir bulgu olarak değerlendirmekteyiz. Ekonomiye olan güvenin zayıflaması, tüketim ve yatırım harcamalarının ertelenmesine neden olabilir. Ekonomik güvenin aşınmasında, yaşanan seçimler ve terör eylemleri de etkili olmuştur."

- "Kur artışı sanayi sektöründe kendini gösterdi"

Sanayi üretiminin temmuzda aylık bazda yüzde 1,5 azalırken, yıllık bazda sadece yüzde 0,3 yükseldiğine değinilen bültende, "Sanayi sektöründeki üretim gerçekleşmesi, kur artışının neden olduğu aşınmayı göstermeye başlamıştır. Bu durumun ağustos ve eylül aylarında da devam etmesi halinde, yılın üçüncü çeyreğinde GSMH’daki büyüme oranının düşük düzeylerde gerçekleşmesi sürpriz olmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

- "Siyasi ve ekonomik sorunlar ihracatı düşürdü"

İhracatta yaşanan ivme kaybına da vurgu yapılan raporda, bu durumun temel nedenleri olarak, küresel ölçekte ihracattaki düşüş, geleneksel pazarlarda yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlar, Bursa merkezli eylemler, Çin ve diğer yükselen ekonomilerde kaydedilen gelişmeler ve Rusya’nın ambargosu gösterildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile