Titreyengöl'de 25 farklı türde 492 kuşa Türkiye halkası takıldı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ), Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB)'nin desteğiyle Titreyengöl'de 40 gün önce başladığı sonbahar dönem

Akdeniz Üniversitesi (AÜ), Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB)'nin desteğiyle Titreyengöl'de 40 gün önce başladığı sonbahar dönemi kuş halkalama çalışmalarını tamamladı. AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan, bu süre içinde 25 farklı kuş türünde 492 kuşa Türkiye halkası taktıklarını söyledi.

Prof. Erdoğan ile TİSOYAB Başkanı Haluk Tüfekçi, Başkan Yardımcısı Ali Keleş, Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO)'nda düzenledikleri basın toplantısıyla sonbahar dönemi kuş halkalama çalışmasıyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Titreyengöl'de 2 Eylül'de başladıkları güz dönemi kuş halkalama çalışmasını 11 Ekim itibariyle sonlandırdıklarını belirten Prof. Erdoğan, 40 günlük süre içinde 25 farklı kuş türünde 492 kuşa Türkiye halkası taktıklarını söyledi. Halkalanan türler arasında Yalıçapkını, Kızılsırtlı örümcekkuşu, Söğüt bülbülü, saz bülbülü ve çalı kamışçını türlerinin en çok yakalanan türler arasında olduğunu belirten Erdoğan, havaların soğuması ve bölgeye ilk yağmurun düşmesiyle birlikte Titreyengöl'e Su çulluğu(Gallinago gallinago) kuşunun görünmeye başladığını kaydetti. Erdoğan, "Titreyengöl ve Serik Boğazkent dünyada kuş göçü hareketlerinin önemli merkezi. Titreyengöl ve Boğazkent kuş göçlerinde adeta istasyon görevi görüyor. Kuşlar Afrika ülkelerine göçmeden önce beslenme ihtiyaçlarını Titreyengöl ve Boğazkent'ten karşılıyor. Halkalama çalışmalarında kuşların yaş, cinsiyet, kanat, 3 el uçma tüy uzunlukları, yağ miktarı, kene ve ektoparazitleri ilgili veriler kayıt altına alındı. Bölgede Japon ağlarıyla yakalan ötücü kuşlar dışında balıkçıllar, kıyı kuşları ve yırtıcı kuş türleri de gözlemledik. Hedefimiz bu tür çalışmalarla Titreyengöl ve Boğazkent'i eko ve ornito(kuş gözlemi) turizminde cazibe merkezi haline getirmek. Bölgeyi kuş gözlem turizminde cazibe merkezi haline getirmek için ilkbahar dönemi kuş halkalama çalışmaları dünyanın önde gelen akademisyenlerini getireceğiz." diye konuştu.

ABD VE ALMANYA İLE ORTAK ÇALIŞMA OLACAK

Prof. Dr. Ali Erdoğan, kuş göçleriyle ülkeler arası başta kene ve ektoparazitlerinin taşınmasıyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Torinoto Üniversitesi ile Almanya Kuş Araştırma Enstitüsü'yle birlikte çalışma yaptıklarını söyledi. Birlikte çalışmaya ABD, Almanya dışında İtalya ve İspanya'nın da dahil olduğunu belirten Erdoğan, kuş halkala çalışmasında tespit ettikleri keneleri bilimsel veri elde etme ve laboratuvar ortamında geniş çaplı inceleme yapmak kuş üzerinde çıkardıklarını kaydetti.

Ornito turizminde dünyada söz sahibi ülkenin Kanada olduğunu belirten Erdoğan, genelde entelektüel olan kuş gözlemcilerin 10 günlük tatil harcamalarının ortalama 3 bin 500 Euro olduğunu ifade etti.

TİSOYAB Başkanı Haluk Tüfekçi, doğanının korunmasıyla sürdürülebilir turizmin doğru orantılı olduğunu söyledi. TİSOYAB olarak Titreyengöl ve Sorgun Çamlığı'nın korunmasına özel ilgi gösterdiklerini belirten Tüfekçi, çamlığın korunması için Sorgun Çamlığı Koruma Amaçlı İmar Planı çalışması yaptıklarını kaydetti. Bölgede doğanın ve canlı türlerinin korunması için TİSOYAB olarak AÜ'nün bölgeye yapacağı akademi çalışmalara her zaman destek olacağını dile getirdi.

AÜ ile TİSOYAB 40 gün önce Titreyengöl'de kuş halkalama çalışmasıyla ilgili protokol sözleşmesi imzalamıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile