Ekolog Prof. Dr. Ali Erdoğan, AÜ olarak Titreyengöl'de 2007 yılında ara verdikleri kuş gözlem ve halka takım çalışmalarına yaptıkları protokol sözleşmesiyle yeniden başladıklarını kaydetti. Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu, TİSOYAB Başkanı Haluk Tüfekçi ve başkan Yardımcısı Ali Keleş, AÜ'nün Titreyengöl'de koruma altına aldığı Kuş Gözlem Merkezi'nde kuşlara Türkiye halkası takma çalışmalarını yerinde gördü. Heyet, bölgede ornito turizminin gelişmesi için ortak çalışma kararı aldı.
Titreyengöl'de 2002'den 2007 yılına kadar düzenli bir şekilde kuş gözlemi yaptıklarını belirten Ali Erdoğan, 2010 yılı sonbahar dönemi kuş halkalama çalışmalarına 7 Eylül'de başladıklarını, 15 Ekim'e kadar 5 kişilik ekiple sürdüreceklerini kaydetti. Erdoğan, "Ornito turizminde dünyada gözde ülke ABD, Kanada ile Avrupa ülkelerinden Almanya ve Hollanda. Eko ve ornito turizmi tutkunları da kuş turizminde genelde Afrika ülkelerindeki bakir alanları seçiyor. Ornito turizmine katılan turistlerin tatil harcamaları ortalama 3 bin dolar. Bölgemize her şey dahil sistemiyle gelen turistlerin harcamaları ise bin dolar civarında. Dünya kuş göçleri için Titreyengöl önemli bir merkez. Tıpkı akaryakıt istasyonu gibi. Kuşlar, bir ülkeden diğer ülkeye göç etmeden önce yiyecek ihtiyacı depolamasını Titreyengöl'de yapıyor. Diğer bir önemli istasyon ise Serik Boğazkent." diye konuştu.
Erdoğan, Titreyengöl-Sorgun bölgesinde kuşlara taktıkları Türkiye halkasının dünyada 18 ülkeden yakından takip edildiğini kaydetti. Kuşlara Türkiye halkası takarken, kuşların üzerindeki 'keneleri' temizlediklerini belirten Erdoğan, böylece ülkeler arası oluşabilecek hastalıklarından önüne geçmiş olduklarını ifade etti. Erdoğan, yöreye özgü başlıca kuş türlerinin yeşil arı kuşu, büyük kamışcın, kızılsırtlı örümcek kuşu, çayırtaş kuşu, söğüt bülbülü, yalı çapkını, kuyruklun kakan, çizğili ötleğen ve sarı mukallit olduğunu dile getirdi.
Toplam Avrupa kıtasında 570 kuş türünün bulunduğunu anlatan Erdoğan, bunun 502'sinin ise Türkiye'de olduğunu kaydetti. 502 kuş türünün 334'nün Antalya bölgesinde görüldüğünün altını çizen Erdoğan, Antalya'nın biyolojik çeşitlilik, endemik bitki türü zenginliği ve kuş türü bakımından ornito ve eko turizmine çok elverişli olduğunu söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Titreyengöl'de kuş halkalama çalışmalarına yeniden başladık. Yapacağımız çalışmalarla Titreyengöl ve Sorgun'u dünyada eko turizminde cazibe merkezi yapmak. Titreyengöl'de 189 kuş türü yaşıyor. Sorgun Çamlığı'nın koruma amaçlı imar planı da yapıldı. Amacımız bu tür faaliyetlerle bölgede akademik çalışma yapma, doğa bilincini oluşturma ve bölgede eko turizmi geliştirme. Genelde eko turizmini tercih eden turistler entellektüel olduğu için para harcama sıkıntıları olmuyor. Bir kuş türünün fotoğrafını çekebilmek için bin doları gözden çıkarabilirler. Kuşlara halka takmak için 180 metre uzunluğunda Japon ağı kullanıyoruz. Japon ağlarını genelde sazlık, makilik otlak alanlara atıyoruz. Ağlara takılan kuşları akademisyenler alarak Türkiye halkası takarak kayıt altına alıyor. Titreyengöl bölgesinde var olan kuşların hiçbiri Avrupa ülkesinde yok. Bu da bölgenin kuş türü bakımından ne kadar zengin olduğunu gösterir. Ornito turizmi kısa vadeli turizm değil. Kanada'da bunun 100 yıllık geçmişi var. Ornito turizminde kısa vadede gelir elde edilmez."
Manavgat Kaykamakamı Haci İbrahim Türkoğlu yaptığı konuşmada bölgenin kuş türü zenginliğinin dünyada eko turizminde cazibe merkezi olması için yapılacak her türlü akademik çalışmalara destek olacaklarını söyledi. Türkoğlu, Titreyengöl ve Sorgun Çamlığı'nın dünyada eko turizmi için önemli bir bölge olduğunu dile getirdi.
TİSOYAB Başkanı Haluk Tüfekçi, doğa korunmadan uzun vadeli turizm yapmanın imkansız olduğunu ifade etti. Haluk Tüfekçi, Titreyengöl ve Sorgun Çamlığı'nın kuş türü ve ekolojik çeşitliliğinin eko turizmine kazandırılması ve çevrenin korunması için TİYOSAB olarak Akdeniz Üniversitesi'yle ortaklaşa akademik çalışma yapmaya devam edeceklerini kaydetti.