Tiyatro Oyunuyla Geleceğin Vakıfları Kuruluyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından vakıf kültürünü yaşatmak amacıyla uygulamaya konulan uluslararası çaptaki "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu Projesi" kapsamında öğrenciler geleceğin vakıflarını kuruyor.

Tiyatro oyunuyla vakıf kültürünün önemi anlatılan öğrencilerden her oyun sonunda bir vakıf kurmaları isteniyor. Öğrenciler, kuracakları vakıfların isimlerini arkadaşlarıyla paylaşıyor.

Proje kapsamında "Vakıf Dede"yi oynayan ve aynı zamanda projenin yürütücüsü olan Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Çetin Azer Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıldır tiyatro sanatını kullanarak çocuklara, gençlere vakıf bilincini aşılayarak vakıf farkındalığı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Çocukların daha fazla ilgisini çekebilmesi ve oyunda işlenen konuların daha çok akılda kalması nedeniyle tiyatro oyunu sahnelediklerini anlatan Aras, ilginç fikirleri ortaya çıkarabilmek ve gelecekte kurulacak vakıflar için fikir birlikteliği oluşturabilmek amacıyla oyun sonunda çocuklardan teker teker vakıf kurmalarını istediklerini aktardı.

Bu sayede, geleceğin vakıflarını kuracak çocukları eğitmeye, insanın içinde var olan iyilik yapma olgusunu geliştirmeye ve açığa çıkarmaya çalıştıklarını vurgulayan Aras, şöyle konuştu:

"Oyundan önce sohbet edip 'vakıf nedir?' diye sorduğumuzda sadece bir bankanın adını söyleyebilen öğrenciler, oyunun sonunda vakfın ne olduğunu, hangi amaçlara hizmet ettiğini öğreniyor. Öğrenciler, iç dünyalarında yaşadıkları olaylarla bağlantılı olarak yeni vakıflar kuruyor. Biz de çocukların kurduğu ilginç vakıfların isimlerini kayıt altına alıyoruz. Proje tamamlandıktan sonra bu vakıfların isimlerini bir kitapta toplayacağız. Türkiye'nin geleceği çocukların yıllar sonra kurmayı hayal ettikleri vakıfları biz şimdiden belirlemiş oluyoruz. İnşallah proje sayesinde hem vakıf kültürü yerleşmiş olacak hem de gelecekte daha yardımsever, birbirini anlayan insanlardan oluşan bir ülkeye sahip olacağız."

Aras, çocukların kurmak istedikleri vakıflarla yaşadıkları veya şahit oldukları olaylar karşısında hislerini yansıttığını, örneğin ayağı kırılan atların öldürüldüğünü öğrenen bir öğrencinin ayağı kırılan atları barındırma vakfı kurmak istediğini dile getirdi.

- 7 bin öğrenciye ulaşıldı

Projeye ilk olarak Ankara'da başladıklarını daha sonra İzmir, Manisa, Edirne ve Aydın'ın ardından Kayseri'ye geldiklerini ifade eden Aras, Kayseri'de 3 gün kalıp 6 oyun oynayacaklarını, daha sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gideceklerini belirtti.

Proje kapsamında bugüne dek yaklaşık 7 bin öğrenciye ulaştıklarının altını çizen Aras, öğrencilerle birlikte ailelerine de ulaşmış olduklarına çünkü çocukların eve gidince mutlaka gün içinde yaşadıklarını anne babalarına anlattıklarına işaret etti.

Proje sayesinde çocukların aynı zamanda öz güven kazandığına ve hayal kurma kabiliyetlerinin geliştiğine dikkati çeken Aras, şunları kaydetti:

"Çocukların iç dünyasına da inmiş oluyoruz. Hayal kurma kabiliyetleri, kendine güvenleri gelişiyor. Çocuklarımız ve öğretmenlerimiz de oyuna dahil oluyor. Onlarla birlikte oynuyoruz. Çocuklarımız sahneye çıkıp yeteneklerini sergiliyor. Arkadaşlarının alkışı, gülmesi, tepki vermesi öz güven kazandırıyor. Bir şeyler yapabileceklerinin farkına varabiliyorlar."

Aras, gelecek yıldan itibaren yurt dışı turnelerine de çıkacaklarını, yurt dışındaki çocuklara da Türk değerlerini, gelenek göreneklerini, ata yadigarı güzel davranış ve iyilik modellerini anlatan oyunlar sergileyeceklerini söyledi.

"Vakıf Dede" ile sahne alan Besime Özdereci Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi İnci Selin Babur da tiyatro oyununu izledikten sonra vakıf hakkında bilgi sahibi olduğunu ve kendisinin de cehaleti yenme adına insanlara adanan bilgileri yayma ve toplama vakfı kurmak istediğini anlattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile